Geri Dön
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedir? 1 Mayıs tatil mi?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedir? 1 Mayıs tatil mi?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedir? Dünyada 1 Mayıs nasıl kutlanıyor? Tarihte 1 Mayıs ve önemi nedir? 1 Mayıs resmi tatil mi? İşte 1 Mayıs hakkında bilmeniz gerekenler...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ya da İşçi Bayramı işçi sınıfı tarafından her yıl 1 Mayıs tarihinde kutlanan ve uluslararası kamuoyu tarafından da kabul gören antik bir Avrupa bahar festivalidir.

Haberin Devamı

1 Mayıs tarihi, sosyalist ve komünist partiler tarafından 4 Mayıs 1886 tarihinde ABD'nin Şikago kentinde yaşanan Haymarket Olayı'nı anmak için seçilmiştir. 1904 yılında düzenlenen 6. Uluslararası Sosyalist Kongresi'nde tüm sosyal demokrat parti kuruluşlarının ve tüm ülkelerdeki ticaret birliklerinin 1 Mayıs'ta , 8 saatlik günlük yasal çalışma süresi, proleterya sınıfının talepleri ve ulusal barışı kutlamak için teşvik etmiştir.

1 Mayıs resmi tatil mi?

1 Mayıs tarihi birçok ülkede ulusal resmi tatil statüsündedir. Türkiye'de de 1 Mayıs resmi tatildir. Çalışanlar 1 Mayıs 2018 Salı günü resmi olarak izinli sayılır. 1 Mayıs günü çalışanlar ise yasal olarak resmi tatil statüsü sebebiyle o gün için günlük brütün 2 katını alır.

Haberin Devamı

İşçi Bayramı tüm dünyada 1 Mayıs tarihinde mi kutlanıyor?

Birçok ülke İşçi Bayramı'nı her yıl 1 Mayıs tarihinde kutlasa da bazı ülkelerde bu durum farklıdır. Örneğin ABD'de İşçi Bayramı her yıl Eylül ayının ilk Pazartesi günü kutlanır.

1 Mayıs tarih boyunca nasıl kutlandı?

1 Mayıs özellikle Soğuk Savaş Dönemi'nde Sovyetler Birliği tarafından Kızıl Meydan'da düzenlenen dev askeri tören geçitleri ile kutlanıyordu. O dönem 1 Mayıs bir tür direniş sembolü olarak görülüyordu.

Soğuk Savaş Dönemi nedir?

Türkiye'de 1 Mayıs tarihi

1 Mayıs Türkiye topraklarında ilk kez 1899 yılında İzmir'de kutlandı. 1912 yılında ilk kez İstanbul'da kutlanan 1 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla beraber resmi tatil statüsüne alındı. 1924 ve 1925 yıllarında 1 Mayıs kutlamaları ayaklanmalar sebebiyle yasaklandı ve 1 Mayıs resmi tatil statüsünden çıkarıldı. 1935 yılında TBMM 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı tekrar tatil olarak ilan etti.

Türkiye'de 1 Mayıs 1980 yılına kadar resmi tatil statüsündeydi. Fakat 1980 Darbesi'nden sonra 1 Mayıs resmi tatil statüsünden çıkarıldı ve 2010 yılında hükümet 1 Mayıs'ı tekrar resmi tatil olarak ilan etti.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler