Geri Dön
Harakiri nedir?

Harakiri nedir?

Japonların değişik bir töresi olan Harakiri, çok eski bir gelenek olmasına rağmen günümüzde de oldukça sıklıkla araştırılan bir kelime. Peki tam olarak Harakiri nedir? İşte merak edilenler...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Harakiri nedir?

Harakiri (Seppuku) 10 asırlık bir Japonların intihar töresidir. Harakiri kelimesinin anlamı ise Japoncada karın deşmektir. Bu intiharı gerçekleştiren kişi bir gün öncesinden hazırlık yapar, en sevdiği yemeği yer, duş alır güzel kıyafetler giyerdi ve sonra karnını katanayla keser iç organlarını dışarıya çıkartırdı. Fakat kişinin bu Japon intiharını yapmasının sebepleri vardır protesto amaçlı, gösteri amaçlı, isyan amaçlı, kendini öldürmek amaçlı yapılmamaktadır. Bu sebeplerle harakiriyi yapan insan yapmamış sayılmaktaydı.

Bu töre, elbette bir intihardır ve sonucu ölümdür ama Japonlar bu alışkanlığı kendilerini öldürmek değil de şanlarını yüceltmek diye algılamışlardır. Harakiri yapan kişiler karın bölgelerine artı işareti oluştururlardı. Bunu yapmalarının sebebi ise kendilerine daha fazla acı hissettirmekti. Bu törenin en önemli kuralı bunu yapan kişinin çektiği acıyı belli etmemesiydi. Bu yüzden kendini keserken bağıramazlardı çünkü bu uygulama onlar için bir onurdu. Kişi harakiriyi uygulayıp kendisini keserken yanında mutlaka bir gözlemci olmalıydı eşi veya dostu gibi. Kendilerini kestikleri geleneksel bıçakların isimleriyse Tanto ve Kozuka’ydı ve harakiriden sonra kişinin bıçağı ve paspası yok edilirdi.

Benzer İçerikler