Geri Dön
Lady Godiva'nın ilham veren hikayesi

Lady Godiva'nın ilham veren hikayesi

Cesareti ve kararlılığıyla 11'inci yüzyılın en efsane kadınlarından olan Lady Godiva, neden şehri çırılçıplak dolaştı?

İpek Özmen
İpek Özmen

11'inci yüzyılda İngiltere'nin Coventry şehrinin lordu olan Lady Godiva’nın eşi Leofric, kentin ekonomisini güçlendirmek için vergileri ağırlaştırdı. Kocası yüzünden halkın giderek yoksullaşmasına kayıtsız kalamayan Lady Godiva ise, ondan vergileri düşürmesini istedi. Lord Leofric buna şiddetle karşı çıktı. Godiva’nın ısrarı devam edince de, sokakta çırılçıplak dolaşması karşılığında vergileri düşüreceğini söyledi. Lady Godiva’nın muhafazakar olması ya da dönemin muhafazakar bir yapıya sahip olmasının etkisiyle Leofric, eşinin bu teklifi kabul edebileceğini hiç düşünmemişti. Hıristiyanlıkta çıplak gezmenin büyük günah olduğu, erkeklerin ise çıplak kadına bakınca cehenneme gideceğine dair yaygın görüş vardı. Lady Godiva ise beklenmeyeni yaptı; atın üstünde, uzun saçlarını açarak bütün şehri dolaştı. Bu esnada halk, Lady Godiva’nın kutsal amacına saygı duydukları için evlerine girip kapıları, pencereleri kapattı. Gizlice Lady Godiva'ya bakan tek kişi olan Tom ise kör oldu ve böylece İngiliz edebiyatında yer bulan 'Peeping Tom' (Röntgenci Tom) tabiri doğdu.

Haberin Devamı


Süpermodel Heidi Klum, 2001 yılındaki Cadılar Bayramı'nı Lady Godiva olarak kutlamıştı.

Sonuç olarak Lord Leofric vergileri düşürdü. Lady Godiva ise özgürlüğün simgesi haline geldi. Cesareti, kararlılığı ve saflığıyla birçok kişiye ilham oldu. Hala hakkında bir sürü efsane anlatılır. Gerçekten çıplak olmadığı, hikayede soyut bir çıplaklığın kast edildiği ya da saçlarının aslında kısa olduğu, kilisenin onu uzun saçlı resmettiği gibi söylemler var. Her ne olursa olsun Lady Godiva’nın tarihi etkilediği bir gerçek. Hikayesi şiirlere ilham verdi, resimleri yapıldı, hatta 1982 yılında keşfedilen bir göktaşına adı verildi. Bununla beraber 1678 yılında Coventry’de onun adına bir gösteri yürüyüşü düzenlendi, 1955 yılında filmi çekildi ve Femen grubunun ilham aldığı kadın oldu. Broadgate şehir merkezinde de Lady Godiva’nın heykeli bulunuyor.

Haberin Devamı

Hepimiz biliyoruz ki, başrolünde kadının olduğu, bencillikten uzak, çıkarsız hikayelerin tek kahramanı Lady Godiva değil ve olmayacak. Hazır Kadınlar Günü haftasındayken tüm okurlara, kadınların ne kadar değerli olduğunu, ince ruhluluğun bir güçsüzlük alâmeti olmadığını hatırlatalım. Bizler toprak ana, doğa ana, savaş tanrıçası Athena, güzellik tanrıçası Afrodit, yaşam ağacının sahibi Umay Ana'yız. Biz çok güzeliz. Kadınlar günümüz kutlu olsun…

Benzer İçerikler