Geri Dön
Favicon nedir?

Favicon nedir?

Web tasarımı ve web sitesi kurulumu aşamalarıyla uğraşan pek çok kişinin merak ettiği bir kavram olan favicon, internette sıklıkla araştırılan bir kelime. Peki tam olarak favicon nedir? Favicon ne işe yarar? Gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Favicon nedir?

Favicon, Web siteniz açıldığında sitenizdeki sayfa başlığının ve sayfa URL’sinin önünde görülmekte olan genellikle 16*16 boyutlarına sahip, kimi zaman resim kimi zaman harf bazen de bir simge şeklinde tasarlanan ve web sitesinin tanınmasına yardımcı olan sembollerdir. İlk olarak ise 1999 yılının Mart ayında, Microsoft’un Internet Explorer 5'i piyasaya sürmesiyle ilk kez favicons desteklenmeye başladı.

Bir veya daha fazla küçük simge içeren bir dosya olan Favicon, kısayol simgesi, website ikonu, sekme ikonu, URL ikonu veya yer imi ikonu olarak da bilinir. Bir web grafik tasarımcısı böyle bir simge yaratabilir ve onu bir web sitesine çeşitli yollarla yükleyebilir ve ardından grafiksel web tarayıcısı bundan yararlanabilir. Ayrıca Favicon desteği sağlayan tarayıcılar, bir tarayıcının faviconunu adres çubuğu ve yer imleri listesinde sayfanın adının yanında gösterir. Faviconlar, aynı zamanda, yer tasarrufu sağlayan, metinsiz bir favori siteye sahip olmak için de kullanılabilir.

Favicon ne işe yarar?

Günümüzde dijital platformlarda favicon özelliğinin, SEO açısından etkili olduğu düşünülmekte. Bu yüzden de web siteleri uzun süreli bir SEO çalışması yaparlarken favicon özelliğine de dikkat ederler. Özetle, faviconlar, SEO açısından oldukça önemli ve bu yüzden de sık sık kullanılıyorlar.

Benzer İçerikler