Geri Dön
iPhone X vs iPhone 8! Hangisini satın almalı?

iPhone X vs iPhone 8! Hangisini satın almalı?

Yılın en büyük sorularından biri: iPhone X mi yoksa iPhone 8 mi almalıyım? Yeni iPhone satın alma konusunda hâlâ kararsız mısınız? Eliniz cebinize gidiyor ama aklınızda soru işaretleri mi var? Birkaç saatte tükenen iPhone X ön siparişlerinin ardından karar verme zamanı geldi! Ben de "Hangisi daha iyi?" sorusunu cevaplamak için buradayım.

Onur Binay
Onur Binay

iPhone x'in en büyük farkı, uçtan uca Super Retina ekranı ve 3D derinlik algılama kamerası. Bunlar sizin için önemliyse iPhone X alın. Onu baştan söyleyeyim. OLED ekranı sayesinde görüntü kalitesi kesinlikle çarpıcı oluyor. Üstelik herhangi bir iPhone’a nazaran en geniş ekrana sahip olmasına rağmen formu iPhone 8 Plus'ınkinden daha küçük.

Haberin Devamı

LCD ekranların aksine, yalnızca ihtiyaç duyulduğunda tek tek pikselleri aydınlatması gerektiği için daha da verimli. Karanlık görüntülere bakıyorsanız, LCD ekranın olduğu gibi ekranın her bölümünün aydınlatılması gerekmez.

iPhone X, geliştirilmiş renk doğruluğu ve kontrast oranı, gerçek siyah ve 1 milyon kontrast oranı gibi avantajlı özelliklere sahip olan Apple’ın ilk OLED ekranlı akıllı telefonu. Cihazın ön yüzünde ekran çerçevesi yok. TrueD epth kamera sistemi için olan çentik dışında iPhone X neredeyse tam ekrana sahip. Gerçi ön yüzdeki bu tuhaf çentik biraz can sıkabilir.

Bu çentiğin ekranın bir bölümünü engelleyip engellemediğini görmek can sıkıcı olacak, ancak alışması kolay. Bunu testlerimizden sonra göreceğiz. Bu arada her ikisinde de cam sırt var ki bu da güzel görünüyor. Ancak dayanıklılığı hakkında hala ikna olamadım.

Haberin Devamı

iPhone X Face ID

Face ID, bugüne kadarki en güvenli biyometrik sistem olarak lanse edildi. Apple, iPhone X'in lansmanı sırasında, şirketin yazılım mühendisi ve Başkan Yardımcısı Craig Federighi, yeni yüz tanıma sistemi Face ID'yi kullanarak telefonun kilidini açmaya çalışmış fakat başaramamıştı.

Apple sözcüsü daha sonra verdiği demeçte, "Sahnedeki tanıtımdan önce aleti hepimiz kullandık. Kimse Face ID sisteminin kendi yüzlerini tanımaya çalıştığını fark etmedi. Bu kişiler Craig olmadığı için sistem birçok kez hata verdi. iPhone da tasarımına uygun olarak şifre girilmesini istedi. Face ID, tasarlandığı gibi çalıştı" demişti.

Apple, Face ID'nin hassasiyetinin 1 milyonda 1’lik hata payına sahip olduğunu ve eski Touch ID teknolojisindeki hata payının ise 50 binde 1 olduğunu açıkladı. Face ID'nin nokta projektörü, yüze 30 bin kızılötesi ışın yayan bir donanıma sahip. Rastgele bir kişinin Face ID ile iPhone'unuzun kilidini açmasının ihtimali bir milyonda 1.

Artı, Face ID, Touch ID'nin kötü yönlerini ortadan kaldırıyor. Örneğin ıslak parmaklarınızla veya eldiven giydiğinizde kullanamama gibi bir durum yok.

iPhone X'in gelişmiş kamera sisteminin olanak tanıdığı Animoji de var. Evet, biraz hileli gibi görünüyor, ancak eminim ki herkes ilk birkaç ay kendilerinin animasyonlu hayvan versiyonlarına sahip olacak

Haberin Devamı

iPhone X ve iPhone 8 hangi özellikleri paylaşıyor?

iPhone 8/8 Plus ve iPhone X, içerikleri daha rahat hale getirmek için ortam sıcaklığını otomatik ayarlayan, iPad Pro'dan uyarlanmış True Tone teknolojisini kullanıyor Bu özelliği seviyorum. Makaleleri ve blogları okurken gerçekten yardımcı oluyor. Ekranı gözlerime daha zengin ve daha az sert gösteriyor.

True Tone, ekranın renk ve yoğunluğunu ortamdaki ışık ve sıcaklığa uyacak şekilde otomatik ayarlıyor.

A11 Biyonik çip

2017 model her iki iPhone da Apple'ın yeni A11 Bionic çipiyle çalışıyor. Çekirdeği, iPhone 7'deki A10 Fusion'dan yüzde 70 daha hızlı ve üç çekirdekli GPU bir önceki nesle göre yüzde 30’a kadar daha hızlı grafik performansı sağlıyor.


iPhone X ve iPhone 8 kamera

Kameralar için hem iPhone X hem de iPhone 8, f/1.8 diyafram ile 12 megapiksel geniş açılı bir kamera ile geliyor. iPhone 8 Plus ve iPhone X, optik zum ve Apple'ın yeni portre aydınlatması için ikincil bir 12 megapiksel telefoto lense sahip. Bununla birlikte, sadece iPhone X, çift optik görüntü sabitleme imkanı sunmakta. Buna ek olarak, hem iPhone 8 hem de iPhone X, saniyede 60 kare ile 4K video çekebilir ve yavaş çekim için 240 fps'de 1080p video kaydedebilir.

Haberin Devamı


Qi kablosuz şarj

Her iki telefonda da Qi kablosuz şarj standardını kullanan Apple, aslında bu “yeni kablosuz şarj yeteneğiyle” övünüyor. iPhone için bir ilk olabilir ama mobil pazar için aynı şeyi söyleyemem.

Son olarak, her iki telefon da iOS 11 ile çalışıyor.


Peki iPhone X yerine neden iPhone 8 alalım?

iPhone 8, satın alabileceğiniz en kompakt modern iPhone.

iPhone 8, 8 Plus, iPhone X’in neredeyse tüm önemli donanımına sahip. A11 Bionic işlemci, kamera, kablosuz ve hızlı şarj, optik görüntü sabitleyici.

Apple'ın mevcut serisini düşündüğümüzde iPhone 8, iPhone SE'nin 2017 sürümü gibi. İkincisi kompakt telefonların hâlâ sevildiğini kanıtladı, bu nedenle iPhone 8 de adil bir paya sahip olmalı.

iPhone X'in yeniden işlenmiş bir kullanıcı arabirimi var. iPhone X ekranındaki çentik yüzünden araç çubuğuna erişmek sadece sağ üst köşeden mümkün oluyor. Böyle uzatılmış bir ekranı (5.8 inç, 19.5: 9 en / boy oranı) mecburen iki elle kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

Aynı eski şekil, ancak tüm aksesuarlarınız uygun

iPhone 8, 2014 model iPhone 6 ile aynı tasarımı taşıyor. iPhone 7 ve iPhone 6s’ten biraz daha kalın.

0.2 mm kalınlık, aslında eski aksesuarlarınızın iPhone 8'e uyacağını gösteriyor.

iPhone 8’in arka yüzeyi camdan, bu sayede kablosuz şarj özelliği kullanılabiliyor.

iPhone 8 vs iPhone X: Hangisini alayım?

Uçtan uca ekran ve inç başına ekstra piksellerle iPhone X'in seksi, yeni çerçevesiz tasarımını isteyebilirsiniz. Yüksek fiyatı sorun değilse, iPhone X şüphesiz tasarımıyla en iyi iPhone. Face ID gibi özellikler çalışma açısından sorunlu olsa bile...

Apple, iPhone X'in Türkiye satış fiyatını web sitesi üzerinden duyurdu. iPhone X 64 GB'ın fiyatı 6 bin 99 TL, iPhone X 256 GB'ın fiyatı 6 bin 899 TL olarak belirlendi. Bu fiyatıyla iPhone X, Apple'ın en pahalı akıllı telefonu oldu.

iPhone 8 64 GB 4 bin 199 TL'ye, iPhone 8 Plus ise 64 GB 4 bin 799 TL'ye satılacak. iPhone X'in satış fiyatı iPhone 8 Plus'tan 1200 TL, iPhone 8'den 1800 TL daha pahalı.

Apple, iPhone X’i “geleceğe merhaba deyin” diyerek pazarlıyor. Akıllı telefonlar için muhtemelen doğru bir slogan. Ancak geleceğe ulaşmak için fazladan 1000 TL veya daha fazlasını ödemeniz lazım!

Yeni bir iPhone 7 aldıysanız (hayrını görün bu arada), iPhone 8 almak yerine, geçen yılki modelle ilgili bazı şeyler söyleyebilirim.

iPhone 7 şimdilik iyi durumda ve muhtemelen önümüzdeki aylarda fiyatının düştüğünü göreceksiniz, bu yüzden daha sonra yükseltin derim.

Şimdi yeni bir telefon istiyorsanız, bir iPhone 8 almadan iPhone X'e geçmeyi tercih edebilirsiniz.

İki telefonun özellikleri aşağı yukarı aynı, ancak ekstra olanları -en önemlisi o güzel yeni tasarım- iPhone X'e avantaj sağlıyor. iPhone 8 ve 8 Plus harika telefonlar, ancak iPhone 7'den pek farkları yok.

Analistler, iPhone X’in ilk haftada yalnızca 2-3 milyon satacağını tahmin ediyorlar. Bu da cihazın ön sipariş vermesinin çok zor olacağı anlamına geliyor. iPhone X'i Apple Store'dan almak isterseniz 3-4 hafta sonraya gün verdiğini belirtelim.

twitter.com/10ur1000ay
instagram.com/10ur1000ay
onur.binay@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler