Geri Dön
Jailbreak nedir? Jailbreak ne iş yarar?

Jailbreak nedir? Jailbreak ne iş yarar?

Jailbreak, IOS kullanıcıları için merak konusu. IOS'un kendine has bir işletim sistemi olması dolayısıyla telefonla ilgili işlemlerde de kendine has tabirleri oluyor. Jailbreak de onlardan biri. Peki jailbreak nedir? Jailbreak ne işe yarar?

Turcel Orman
Turcel Orman

Jailbreak nedir?

Haberin Devamı

Cep telefonlarında işletim sistemiyle ilgili kısıtlamaları kaldırma işlemine root deniyor. Root'lamak tabiri, erişiminiz olmayan özelliklere de erişmenizi sağlıyor. İşte IOS işletim sisteminde de bu kısıtlamaları kaldırma işlemine jailbreak deniyor.

Apple cihazlarında normal şartlarda Apple'ın onaylamadığı hiçbir uygulama indirelemez. Yalnızca AppStore'daki uygulamalar kullanılabilir. Jailbreak yaparak ya da yaptırarak Apple cihazınızı tamamen özgürce kullanabilirsiniz.

Jailbreak ne işe yarar?

Jailbreak, AppStore harici uygulamaları yükleme özgürlüğünün yanında birçok erişim imkanı da sunuyor. İşletim sistemine ekleme, düzenlemeler yapmak, yalnızca ITunes'la yapılabilen işlemleri ITunes'a gerek duymadan gerçekleştirmek, dosya ve veri aktarımı, emülatör kullanımları, diğer işletim sistemleriyle bağlantı gibi birçok imkan sunuyor.

Haberin Devamı

Jailbreak dezavantajları nelerdir?

Jailbreak telefonunuzu özgürleştirmenin ve sınırsız erişim sağlamanın yanında tüm saldırılara ve güvenlikle ilgili tehlikelere açık duruma getiriyor. Eğer bilinçli bir kullanıcı değilseniz ve teknolojik aletlere yeterince hakim olduğunuzu düşünmüyorsanız ne jailbreak ne de root işlemi önerilen bir işlem değildir.

Ayrıca jailbreak yapılan cihazlar garanti kapsamından çıkar ve arızalarda hak iddia edilemez.

turcel.orman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler