Geri Dön
Klavye delikanlılığı tehlikede: 'Nefret' içerikli paylaşımların ömrü 24 saat!

Klavye delikanlılığı tehlikede: 'Nefret' içerikli paylaşımların ömrü 24 saat!

Delikanlılığın kitabını klavyede yazan ancak sosyal hayatta bir köşede takılan 'klavye delikanlıları'na kötü bir haber var. Avrupa'dan, Fransa'dan hem de. Bundan böyle Fransa'da, 'nefret içerikli' paylaşımlar internetten 24 saatte kaldırılacakmış. Darısı başımıza!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Silmeyene 1.25 milyon euro ceza!

Fransa parlamentosu, geleceğe umutla bakmamıza yardımcı olacak bir yasa tasarısını kabul etmiş. Irkçı söylemler, cinsel ayrımcılık, düşmanlık, öfke, kin, küfür... Şayet bu yasa hayata geçerse, aklınıza gelebilecek her türlü 'nefret içerikli' paylaşımlar sadece 24 saat içinde silinmek zorunda olacakmış. Silmeyen platformlar ise tam 1.25 milyon euro para cezasına çarptırılacakmış. Oldukça büyük ve caydırıcı bir rakam gerçekten.

Sosyal medya sayesinde duygular şelale

Yani Fransa, birçoğumuzun saatlerini geçirdiği internetteki 'çok'luğu görüyor. Ve derhal önlem alıyor. Artık herkes aynı hayatta. Herkes sanal alemde toplanmış. Sevinç, öfke, heyecan, efkâr... Bilhassa, sosyal medyanın 'vazgeçilmez'liği sayesinde duygular şelale... Herkes aklına gelen her türlü cümleyi paylaşıyor. E ne oluyor? Ortalık, 'uç' içeriklerden geçilmiyor. Önlem almayı gerektirecek kadar sivri, tehlikeli, nefret söylemi içeren bir sürü paylaşıma denk geliyoruz. Etrafımızı 'klavye delikanlıları' kuşatmış durumda. Kontrol altında tutulma mecburiyeti de kaçınılmaz oluyor tabii ki.

Dumana maruz kalıyoruz

"Amaaan, Fransa'daki bir olay bu" demeyin. Ben bu tasarının önce Fransa'da yürürlüğe gireceğini, hemen akabinde önce Avrupa'da sonra da uzun vadede dünya genelinde 'olmazsa olmaz' olacağını düşünüyorum. İnternetin uçsuz bucaksızlığı dünyayı ayağımıza seriyor ama sokaklar o kadar da tekin değil. Ve olgun bireyler olsak dahi, nefret içerikli paylaşımların bilinçaltımızı negatif etkilediğini düşünüyorum. Farkında olmadan 'nefret'ten besleniyoruz bizler de. Pasif içicileriz aslında. Sigara içmesek dahi sigara dumanına maruz kalıyoruz...

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler