Geri Dön
Neden ucunu kaçırıyoruz: Snapchat filtresinin getirdikleri

Neden ucunu kaçırıyoruz: Snapchat filtresinin getirdikleri

Snapchat'in cinsiyet değiştirme filtresi, epey dikkat çekti ve işin açıkçası oldukça da eğlenceli. Fakat nedense, şakalar bazen amacını aşıyor ve işler çığrından çıkıyor.

Andaç Üzel
Andaç Üzel

İnternet bizi böyle yaptı. Her şeye gülüp geçebilecek bir noktadayız. Fütursuzca paylaşıyor, fütursuzca eğleniyor, mizah algımız birazcık eleştiri görünce de derhal "Engelle o zaman beni, görme" deyiveriyoruz. Hiçbir şey çok da umrumuzda değil ve sosyal medya platformları bu görüşü ürettiği ek özelliklerle destekliyor işin açıkçası.

Haberin Devamı

'Yeni'yi acilen deneme ihtiyacı

Hepimizin yeni bir özelliği ilk deneyen olma beklentisi var. Pokemon GO'nun çıktığı gün, tüm beyaz yakalar ofislerinden, plazalarından dışarı çıkıp ellerinde telefonlarıyla Pokemon avlamaya başlamıştı. İlginçtir, çok kısa sürdü bu trend.

Yeni trend cinsiyet değiştirme

Yeni sosyal medya trendimiz de kendini toparlamaya çalışan Snapchat'in elindeki tüm teknolojik birikimi dökerek ortaya koyduğunu sandığım 'cinsiyet değiştirme' filtresi. Kameranın karşısındaki kişi kadınsa erkek halini, erkekse de kadın halini gösteriyor. Aşırı eğlendi herkes bununla, "Çok yakışıklıymışsın, abi çok güzel olurmuşsun kadın olsan" gibi kötü kötü ama eğlenceli şakalar yaptık birbirimize, ne gerek varsa. Snapchat zevahiri toplasın ve artık şu bataktan çıksın diye hepimiz kendimizi farkında olmadan feda ettik resmen.

Haberin Devamı

Eğlenceli fikrin problematik yanları

Fakat kimse, neden uygulamanın gösterdiği tüm kadın yüzlerinin 'pürüzsüz', tüm erkek profillerinin 'kısa saçlı' olmasını tartışmadı. Snapchat, herkesi deyim yerindeyse karşı cins olarak ama 'normal' bir şekilde tekrar üretti sadece.

Normatiflik kalıcı

Toplumsal normların devamlılığı ilkesi sabit, internet bu normlar üzerinden varlığını uzun yıllardır tanımlıyor. Normlar içerisindeki erkek ve kadını 'hafif iyileştirip, saçını başını toplayıp' kullanıcıların önüne koyuyor. Artırılmış gerçekçilik nasıl kullanılırsa kullanılsın, böyle kullanılmasın bence. Uzun saçlı kadınlar, kısa saçlı erkekler, bütün 'kusurları' kapatılmış yüzler... Biz, hep birlikte, o temsillerimizi görüp mutlu oluyoruz. Elbette hepimiz 'aşırı yakışıklı' ve 'aşırı güzel'iz bu artırılmış gerçeklik evreninde.

Biri bunu epey ilginç kullanmış

Nitekim, bir Tinder kullanıcısı bunu çok 'akıllıca' kullanmış. Uygulamayı kullanarak fotoğraflarını çekip daha sonra 'kadın' hali için Tinder'da bir profil oluşturmuş ve inanmazsınız, yüzlerce mesaj almış... Normatif güzellik parantezinde herkes istediği yalana kanmakta özgür, sonra başınız sıkışıp o normlara hapsolunca üzülmeyin ama. Ipıl ıpıl ciltler ve güzel saçlar dilerim.


andac.uzel@demirorenmedya.com

Benzer İçerikler