Geri Dön
Muhterem Nur: Türkiye'nin ilk gerçek starı

Muhterem Nur: Türkiye'nin ilk gerçek starı

Birçoğumuzun Müslüm Gürses'in aşkı olarak tanıdığı oysa ki Türkiye'nin en büyük kadın sanatçılarından biri ve Türkiye'nin ilk gerçek starı olan Muhterem Nur'un ölüm yıl dönümü bugün. Bizler Muhterem Nur'un ölüm yıl dönümünde hayatına ve sanatçılığına Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Yugoslavya'dan, Türkiye'ye...


Muhterem Nur... Gerçek adı Ayse Muhterem Kısa. 31 Aralık 1932'de Eski Yugoslavya şimdi ise Makedonya sınırları içinde olan Manastır şehrinde dünyaya geldi. 16 yaşında annesini kaybetmiş ve babasını da hiç tanımamıştı. "Anne" dediği teyzesi büyüttü Muhterem Nur'u. Yugoslav hükümetinin Müslamanlara yaptığı baskıda sebebiyle Olga adını aldı ve bu baskı sebebiyle de Manastır Türkleri arasında başlayan göçle, ailesinin geri kalanıyla birlikte Türkiye'ye göç etti. İlk başta Tekirdağ, sonra İstanbul Eyüp derken, yeni nüfus adıyla Aysel Muhterem Kısa oldu.

Fabrikada 1 liraya çalıştığı günlerden...


Uzun yıllar fabrika işçisi olarak çalıştı. Günde bir liraya çalıştığı günlerde tesadüfen tanıştığı ünlü ses sanatçısı ve Türkiye'nin en büyük film yapımcısı Suzan Yakar Rutkay'un desteğiyle 'Yıldızlar Revüsü' filminde aldığı figüran rolüyle hayatı değişti. Fabrikadaki işini bırakıp küçük roller oynadı. Ta ki onu Türkiye'ye tanıtacak olan 'Üç Arkadaş' filminde başrol üstlenene kadar...

Bundan sonra da kariyerinde hızlı bir yükselişe geçti. Epey geniş bir hayran kitlesi oluştu. Kısa sürede başrollere yükselerek birçok film çevirmesine karşın dönem oyunculuğuna bağlı kalmasından sebep iş yapamaz oldu ve şöhretini yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Maddi sıkıntılarla da baş edemedi ve bu maddi sıkıntılardan dolayı 10 gün hapis yattı.

Müslüm Gürses'le tanıştıktan sonra...


Dansözlük yaptı, gazinolarda şarkı söyledi, tekrardan sinemaya döndü ve 2002'ye kadar sinemada yer aldı. 1982 yılının Mayıs ayından, arabesk müziğin 'baba'sı olan Müslüm Gürses'le tanıştı ve hayatına yeni bir yön çizdi. Müslüm Gürses'le olan aşkı ilerleyen zamanlarda filmlere konu oldu.

Türk sinemasının ünü ülke sathına yayılmış, Türkiye'nin ilk ve gerçek starı olan Muhterem Nur, Yeşilçam'ın en çok ağlayan, en çok ağlatan, mendil parçalatan kadını olarak tanındı. Kayıt altına alınmamış olsa da 1950'li ve 1960'lı yılların hâsılat rekorları kıran filmleriyle Türk sinemasına en çok katkıda bulunan kadın oyuncularından biri olan Muhterem Nur 20 Mart 2020 tarihinde yüksek şekere bağlı organ yetmezliğinden ötürü hayata veda etti.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler