Geri Dön
Safiye Ayla: Müzik ile geçen bir ömür

Safiye Ayla: Müzik ile geçen bir ömür

Ömrü müzikle geçmiş ve sesiyle Mustafa Kemal Atatürk’ü dahi etkilemiş bir isim Safiye Ayla. Gelin Safiye Ayla’nın hayatına, sesine ve sanatına Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Safiye Ayla, 1917'de İstanbul'un Kadırga semtinde dünyaya geldi. Babası, Hicazîzade Hafız Abdullah Bey, annesi Suudi Arabistan'dan gelip küçük yaşta Osmanlı sarayına giren Seyyide Hanım'dı. Safiye Ayla doğmadan babası, üç yaşındayken ise annesi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

En büyük şansı oldu

Anne babasının vefatından sonra Kağıthane'deki Çağlayan Darüleytamı'na bırakılan Safiye Ayla ilkokulu burada bitirdi. Birinci dönem Bursa milletvekilliği yapan Şeyh Servet Efendi tarafından evlat edinildi ve Bursa Muallim Mektebi'ne kaydoldu. Şeyh Servet Efendi, Safiye Ayla’nın belki de en büyük şansı oldu.

Piyano ile küçük yaşta müziğe başladı. İlkokulu bitirdikten sonra da Bursa Muallim Mektebi’ne girdi ve burayı 1920 yılında bitirerek İstanbul Beyoğlu’nda bir ilkokula öğretmen olarak atandı. Bu dönemde Eyyubi Mustafa Efendi’den usul ve makam öğrendi. Ardından Yesari Asım Bey'den de müzik dersleri aldı. Görüldüğü üzere hayat onu bir şekilde hep müziğe itti. Safiye Ayla’nın sesi daha öğrencilik yıllarında dikkat çekmeye başlamıştı.

Haberin Devamı

Atatürk’ün en sevdiği sesler arasına girdi

Safiye Ayla, ilk plağını 1930'da doldurdu. Yesari Asım Bey'in ‘Sevda Yaratan Gözlerin’ ve ‘Bekledim de Gelmedin’ şarkılarını seslendirdi. Mustafa Sunar’dan müzik dersleri alan Ayla, müzik çalışmalarında ayrıca Yesari Asım Arsoy, Hafız Ahmet Irsoy, Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak ve Udi Nevres Bey’den yararlandı. İlk kez 1931’de, Darüttalim-i Musiki Heyeti’nin konserlerinde sahneye çıkan Safiye Ayla, bir süre sonra öğretmenlikten ayrıldı ve gazinolarda çalışmaya başladı.

Küçükçiftlik Parkı'nda ve Mulen Ruj Gazinosu'nda sahneye çıktı, assolistliğe yükseldi. 1932'de İstanbul Vali Yardımcısı Nuri Bey'in evinde düzenlenen davette Atatürk'ün huzuruna çıkarak şarkılar seslendirdi. Böylelikle Atatürk'ün en sevdiği sesler arasına girdi. Hatta düzenlenen konserde; Safiye Ayla, ‘Anam Olasın Ömer’ adlı şarkısını okumuş ve Paşa büyük bir hayranlıkla tekrar tekrar okumasını söylemişti.

Böylelikle Safiye Ayla da Türk sanat müziğine ilgi duyan, yolu oradan geçecek olan bütün kadın sanatçılara ilham oldu. Safiye Ayla, sanat yaşamı boyunca başta İstanbul Radyosu olmak üzere Türkiye radyolarında sayısız konser verdi, beş yüzden fazla plak doldurdu ve plakları rekorlar kırdı.

Son konserini 1987’de verdi

Haberin Devamı

İstanbul Belediye Konservatuvarı İcra Heyeti'nde görev aldı. Burada tanıştığı Şerif Muhittin Targan ile 8 Nisan 1950 tarihinde evlendi. Safiye Ayla Targan olarak anılmasının sebebi de bu evlilikten dolayıdır. Evlilikleri 1967'de eşinin vefatına değin sürdü. En son sahne konserini Atatürk'ün anısına Türk Kültürüne Hizmet Vakfı yararına 1987'de İstanbul AKM'de verdi.

Eserleri ölçüye uyarak, iyi bir diksiyonla, düzgün, aynı zamanda da coşkun, çekici bir tavırla okurdu. Sesindeki pürüzsüz akış en tiz perdelerde bile kaybolmazdı. Zamanın gözde şarkılarıyla fantezilerini olduğu kadar, Rumeli türküleriyle klasik örnekleri de içine alan repertuvarlarıyla geniş bir dinleyici kesimince çok sevildi.Ayrıca Safiye Ayla, 1942'de Rey Kardeşler'in 'Alabanda' revüsünde Kraliçe Mimoza rolünü canlandırarak oyunculuk yapmıştır. Safiye Ayla, 14 Ocak 1998'de, İstanbul'da yaşamını yitirdi. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi ve bir öğretmen olarak son görevini, mal varlığının tamamını Türk Eğitim Vakfı'na bağışlayarak yaptı.

Benzer İçerikler