Geri Dön
Schlager ne demek?

Schlager ne demek?

Schlager, özellikle müzikle ilgisi olanların sıklıkla karşısına çıkan bir kelime. Schlager ne demek? İşte schlager ile ilgili bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Schlager ne demek?

Schlager, pop müziğin bir türü. 1950'lerde Almanya'da doğan bu tür, Avrupa'nın genelinde yaygın olan bir pop müzik türü olarak tanımlanabilir. 'Eğlendirici müzik', 'Alman hit müziği' ya da 'hit şarkı' gibi anlamlar barındıran schlager, günümüzde de hâlâ üretilen, alıcısı olan bir tür.

Schlager tarihçesi

İkinci Dünya Savaşı sonrasında özellikle ABD'de rock & roll yükselişe geçti. Chuck Berry ve Elvis Presley gibi isimler uluslararası başarı yakaladı. Schlager ise bu dönemde önce Almanya'da hemen ardından da Almanya'ya komşu diğer Avrupa ülkelerinde popüler oldu. Yıllar içinde daha butik bir dinleyiciye hitap etse de, Avrupa'daki dans müziği schlager türünde teslimdi.

Schlager'ın popüler olduğu ülkeler

'Hit' anlamına gelen schlager, önceleri Almanya'ya komşu ülkelerde sevildi. Avusturya, İsviçre, Belçika, Hollanda, İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya gibi yerlerde popülerlik yakalayan schlager, günümüzde pop müziğin en önemli kalelerinden olan İsveç'te hala popüler.

Schlager ve Eurovision

İsveç'in Eurovision elemeleri olan ve her yıl ülkenin en çok izlenen televizyon programı olmayı başaran Melodifestivalen, uzun yıllar schlager şarkılara teslimdi diyebiliriz. Özellikle İsveç sayesinde Eurovision'da öne çıkan schlager şarkılar, Eurovision'la klasikleşen, birçokları tarafından 'sıkıcı' bulunabilen, yüksek tempolu, coşkulu ve akılda kalıcı bir nakarata sahip olan şarkılardır.

Schlager tekrar popüler mi oluyor?

Elektronik öğeler barındıran şarkıların her geçen gün daha da ana akımda yer almasıyla, pop müzikte elektronik dışında kalan diğer türler unutuluyor. "Schlager bitti mi?" tartışmalarının popüler olduğu İsveç'te geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Melodifestivalen'ın üçüncü yarı finalinde schlager şarkılarıyla tanınan eski Alcazar solisti Lina Hedlund'un sürpriz bir şekilde halktan yüksek puan alması "Schlager tekrar popüler mi oluyor?" sorusunu da gündeme taşıdı.

Benzer İçerikler