Geri Dön
Sosyal medya doğru olmayan şeyleri mi savunduruyor?

Sosyal medya doğru olmayan şeyleri mi savunduruyor?

Son 10 yıldır hayatımızın değişti. Ciddi manada değişti. Evet, telefonla birlikte iletişim çok hızlandı ancak akıllı telefonlar sonrası ise bu hız ışık hızına yaklaştı. Sosyal medyanın da çıkması bu hızı lehimize ve aleyhimize çevirdi. Görüşler, fikirler hep sosyal medyaya göre şekillenmeye başladı. Peki, doğru olmasa bile bizlere fikirleri savundurabiliyor mu sosyal medya?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Birkaç on yıllık bir süre zarfında şu dünyada yer alıyoruz. Doğup büyüyüp ölüyoruz. Yaşarken belirli fikirleri de öğreniyoruz. Kendimize bir yol çizerek yaşamımızı idame ettiriyoruz.

Haberin Devamı

Eskiden fikirlerimizi savunmak daha kolaydı çünkü dış etkilerden minimum şekilde etkileniyorduk. Ancak son 10 yılda işler değişti. Her söylediğimize birilerinin yorumu gelebiliyor. Haliyle bu da bizlerin fikri yapısının değişmesine yol açıyor. Mamafih burada bir sıkıntı da hasıl oluyor. Doğruların doğru olmaktan çıkarılması gibi…

"Bu fikri savunacaksın! Savun!"

Sosyal medya bizleri birbirimize bağlıyor. Yıllardır görmediğimiz arkadaşımızla iletişime geçmemize vesile oluyor. Fakat bu kadar iyi yönü varken kötü yönleri de mevcut. Bizleri doğru olmayan şeyleri savunmaya itiyor. Nasıl mı? Sosyal medya mecralarında gördüğümüz bir düşünceyi, sorgulamadan savunabiliyoruz. Neden? Çünkü, o çoğunluk aynı şeyi söylüyor. Otomatikman, insan psikolojisi çoğunluğun yanında yer alıyor. Bir süre sonra da o fikrin fanatiği olabiliyor. Tamamen kalabalıkların etkisi.

Haberin Devamı

İşin daha garip tarafı ise yanlış olan bu fikre karşı doğruyu savunana da "Bu fikri savunacaksın! Savun!" şeklinde çıkışlar yapılıyor. O fikir yanlış dediğin anda da 'sosyal medya linci' ortaya çıkıyor. Haliyle doğrular da arada kaynıyor, doğruyu söyleyen de "Sizinle uğraşamam" diyerek doğruları söylemeyi bırakıyor.

Bir fikir çok kişi tarafından söyleniyor doğru olamaz. Bu hem kendinizi hem toplumu kandırmak olur. Doğru doğrudur, çok kişi az kişi ayrımı yapılmadan. Bizim yapmamız gerekense çoğunluğa değil doğruluğa değer vermektir.

Bir başka durum ise fikri ortaya atanın bu yanlış fikre, sırf çoğunluğun destek vermesi neticesinde kendisini inandırmasıdır. Haliyle doğru ile yanlışı ayırt edemeyecek noktaya gelinmesine neden olur.

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler