Geri Dön
Uzay kelebeği hayaldi, gerçek oldu

Uzay kelebeği hayaldi, gerçek oldu

Uzay boşluğunda enteresan şekiller görmeye pek alışkın değiliz. Avrupa Güney Gözlemevi'nden bilim insanları, Vela takımyıldızında yer alan bir uzay kelebeği görüntüsü yakalamış ve ortalık karışmış...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Uzay kelebeği görüntülenmiş

Uzay boşluğunda öyle fantastik, çılgın şekiller göremiyoruz. Arada bazı enteresan şeyler yakalanıyor, hemen de paylaşılıyor tabii dünya ile... Avrupa Güney Gözlemevi'nden bilim insanları, Vela takımyıldızında yer alan bir uzay kelebeği görüntüsü yakalamayı başarmış. Kelebek şeklindeki bu gezegensi bulut yani planetary nebula ilk defa net ve detaylı bir şekilde görüntülenmiş.

"Hayaldi, gerçek oldu" dedirtiyor

Peki "Hayaldi, gerçek oldu" dedirten bu uzay kelebeğinin özellikleri neler? Bu uzay kelebeği, henüz patlamamış antik bir yıldızın etrafında şekillenmiş devasa gaz bulutunu içerisinde barındırıyormuş. Kelebeğin içerisinde iki merkez yıldız olduğuna inanılıyormuş. Gaz bulutları, merkezden iki ışık yılı uzaklığına kadar genişliyormuş. Ayrıca kelebek şeklini oluşturan iki yıldızdan genişleyenler de bu bulutlarmış.

O kitaplar boşuna yazılmıyor...

Uzay kelebeği görüntüsü, Avrupa Güney Gözlemevi yani European Southern Observatory'nin teleskobu Very Large Telescope tarafından yakalanmış. Şili dağlarında yer alan bu teleskobun 'dünyanın en gelişmiş optik enstrümanı' olduğu da belirtiliyor. Uzay kelebeği dışında bakalım ilerde daha ne gibi değişik şekillere rastlayacağız, bekleyip göreceğiz. Uzay keşfedilmeyi bekleyen muazzam bir derya, deniz; müthiş bir gizem. Bu gizemi çözmeye daha çok yolumuz var. Boşuna o kadar bilim kurgu kitabı yazılmadı, filmi çekilmedi değil mi?

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler