Geri Dön
Wingate&Finchley'i çalıştıran robot teknik adam ne yapar, ne yapamaz?

Wingate&Finchley'i çalıştıran robot teknik adam ne yapar, ne yapamaz?

Yeşil sahalarda bir ilke imza atan Wingate&Finchley kulübü, yapay zeka aracılığıyla en iyi takımın kurulmasını sağlayacak olan robot teknik adamı takımın başına getirdi. Olay elbette futbolun icat edildiği İngiltere'de geçiyor. Wingate Finchley'nin mevcut teknik direktörü Dave Norman da yeni ortağından memnun. Peki çiçeği burnunda teknik direktör Robot Adam neleri yapar, neleri yapamaz? Robotlar gerçekten insanın işini elinden alabilir mi?

Tosun Paşa
Tosun Paşa

Yapay zeka sahibi bir robota futbolla ilgili kararlar aldırırsanız tek yapacağı sizi istatistiğe boğmak olur. Danimarkalı teknik direktör Ebbe Skovdahl'ın meşhur "İstatistik mini etek gibidir, birçok şeyi gösterir ama en önemli olanı saklar” cümlesine konu olan bu istatistikler, futbolda sadece yardımcı birer veri tabanı.

Haberin Devamı

Liderlik vasfı yok bi' kere

İşi sadece istatistik analizi yapıp sayısal olarak en yüksek değerleri vermek olan bir robot, haliyle tek başına teknik direktörlük yapamaz. İşin içine insani yaklaşımlar, hırs, tutku girmedikçe de robotlar bu tip duyguları gerektiren işleri insanların elinden alamaz.

Hele dramatik yönü çok fazla olan futbol gibi bir alanda bu hiç mümkün değil. Olsa olsa teknik direktörlerin kullanacağı bir teknoloji olabilir.

"Sadece gazla çalışıyor" vs. "Sadece taktik veriyor"

Bazı teknik direktörlerin tarzını eleştirmek için kullanılan "sadece gazla çalışıyor" klişesi, aslında bir 'alıcıyı harekete geçirme' şekli. Yani "taktik maktik yok bambambam" değil, bu da taktiğin bir parçası. Taktiğin yanında ekstra olarak uygulanan ayrı bir taktik. Daha insani, duygulara hitap ediyor.

Haberin Devamı

Robot teknik direktörlerde ise böyle bir özellik olması haliyle mümkün değil. Wingate&Finchley taraftarı takımın kötü gitmesi durumunda robot teknik adamı "sadece taktik veriyor, duygu muygu yok" diyerek eleştirirlerse hakları.

Duygusal patlamalar

Spor müsabakaları, duyguların yoğun yaşandığı anlara sahip. Konu futbol olduğu için futboldan örnek vereyim. Mesela Fatih Terim'in UEFA maçı öncesi yaptığı meşhur "Allah yardımcınız olsun!" konuşması kült bir sahnedir.

Mourinho'nun gerginlik dolu meşhur basın toplantılarını izlersek basın mensuplarına, rakibe, hakeme, taraftara sataşarak takımını nasıl ateşlemeye çalıştığını görebiliriz.

Dünyanın en karikatürize teknik direktörü Yılmaz Vural'ın taraftarla bütünleşmesini, futbolcularına sever-döver tavırlarını izlemenin tadını başka neyde bulabiliriz?

Teknolojinin futbolda kesinlikle kullanılması gerekiyor. VAR, gol çizgisi teknolojisi, yapay zeka, veri analizleri gibi. Fakat insanı ve insan tutkusunu futboldan silemeyiz. Futbol tüm bu insani duygularla güzel.

Benzer İçerikler