Geri Dön
Yuri Levitan: Hitler'in en büyük düşmanı

Yuri Levitan: Hitler'in en büyük düşmanı

1930’lardan itibaren adım adım Almanya’yı eline geçiren Hitler’in en büyük düşmanının Stalin olduğunu söylediler yıllar boyu bize. Ancak Stalin aslında ikinci sıradaydı. Hitler’in ‘En büyük düşmanım’ dediği Yuri Levitan’a Molatik olduk bu defa. Nasıl oldu da Hitler’in en büyük düşmanı oldu Yuri Levitan? Hadi birlikte bakalım…

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

1939’da bütün dünyayı etkileyecek, savaşa gireni de girmeyeni de mahvedecek II. Dünya Savaşı başladı. Başlarda SSCB ile Almanya arasında ittifak vardı, Almanlar Ruslara saldırmayacak, çeşitli malzemeleri Ruslardan alacaklardı. Ancak işler 1941 yazında tersine döndü. Avrupa’nın büyük kısmını ele geçiren Hitler artık Ruslara da saldırabilirdi, bunu da yaptı. Gizliden gizliye nefret duyduğu Stalin hedefindeydi. Lakin ilerleyen dönemde Stalin’den daha fazla nefret ettiği biri ortaya çıkacaktı.

Haberin Devamı

Aktör olmak için Moskova’ya geldi

Orta gelirli bir ailenin çocuğu olarak 1914’te dünyaya gelen Yuri Levitan hayallerinin peşinden koşmak üzere genç yaşta Moskova’ya geldi. Kötü bir aksanı olmasına rağmen tok sesi sayesinde kısa sürede dikkat çekti. 19 yaşında Moskova radyosunda spiker olarak işe başladı. Bu iş hayatını sonuna kadar değiştirecekti.

Ocak 1934’te her zaman yaptığı gibi Pravda gazetesini radyodan okuyordu ancak dinleyenler arasında bir kişi vardı ki onun hayatını değiştirecek kişiydi bu. Joseph Stalin’in dikkatini çekmiş, radyodaki haberlerin artık Yuri Levitan tarafından okunmasını emretmişti. Uzun bir maceranın ilk adımlarını böylece atmış oldu.

Hitler’in en büyük düşmanı

1941’e geldiğimizde ise Ruslar Almanlarla tehdidi altındaydı. Almanya istilası Rusya’ya sıçramış, kısa sürede Almanlar kendilerini Moskova önlerinde bulmuştu. Moskova’daki bu tehlike Yuri’yi de etkilemiş, Moskova’daki radyolar bombardıman tehdidi yüzünden kapatılmıştı. Yuri’nin tehlikede olduğunu bilen yetkililer onu şimdilerde Samarra olan Kuybyshev’e naklettiler.

Haberin Devamı

Tok sesi, geliştirdiği diksiyonuyla Rus halkına moral aşılıyor, propoganda bildirilerini okuyordu. Sesi o kadar etkiliydi ki vazgeçmek üzere olan halk ve askerler onun sesiyle moral buluyor, savaşmaya da devam ediyordu. Haliyle bu durum Hitler’in sinirini oldukça bozmuş, öldürülmesi için defalarca emirler vermişti. Hatta bir defasında ‘En büyük düşmanım Yuri Levitan’ bile demişti. Savaş boyunca Rusyaların en önemli silahı olmuş, 2000’den fazla haber ve bildiriyi okumuştu.

Berlin onun sesiyle ‘düştü’

Takvimler 1945 Mayıs’ını gösterirken Almanlar tüm cephelerde kaybetmiş, sadece Berlin’i korumaya çalışıyorlardı. Ruslar, Berlin’de sokak sokak çatışıyor, Hitler’i ve Almaları alt etmeye çalışıyordu. 2 Mayıs 1945’te her şey sona ermiş, Almanlar yenilmişti. Radyodan Berlin’in düştüğünü SSCB’ye Yuri Levitan duyurmuştu. Bu olay da onu unutulmazlar arasına sokmuştu.

1983 yılına kadar yaşayan Levitan, birçok olayda yine mikrofon başındaydı. Hitler’in peşine düştüğü, özellikle öldürülmesini istediği isim ‘SSCB Halk Sanatçısı’ unvanının sahibi olmuştu.

Benzer İçerikler