Gündem Endemik türleri kaçıran ABD’li profesöre suçüstü

Endemik türleri kaçıran ABD’li profesöre suçüstü

14.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri Türkiye’de yaşayan endemik türdeki hayvanların kaçak yollarla yurtdışına çıkarılacağı ihbarı üzerine harekete geçti

Endemik türleri kaçıran ABD’li profesöre suçüstü

FERİT ZENGİN Haber Merkezi - İstanbul Havalimanı’nda 12 Nisan’da düzenlenen operasyonda Amerika’nın New York kentinde müze müdürü olan Profesör Dr. Lorenzo Prendini İstanbul Havalimanı’nda suçüstü yakalandı.

Haberin Devamı

Piyasa değeri 10 milyon dolar

Prendini’nin valizinde yapılan aramada endemik hayvan zehirlerinin olduğu değerlendirilen 88 plastik şişe ve klips poşetler içerisinde yaklaşık bin 500 adet endemik türde akrep, tarantula ve örümcek ele geçirildi.

Örümcek, akrep ve tarantula uzmanı olan (Araknolog) Profesör Prendini’nin birkaç hafta önce ülkeye geldiği ve Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunarak endemik türdeki hayvanları yakaladığı değerlendirildi. Polis ABD’li profesöre yardım ve destekte bulunan şahısların tespitine yönelikte çalışma başlattı.

Öte yandan 88 pet şişe içerisinde bulunan hayvan zehirlerinden elde edilen ilacın bir litresinin piyasa değerinin 10 milyon dolar olduğu öğrenildi. Operasyonda ele geçirilip, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sergilenen endemik hayvanların ilgili
birimlere teslim edileceği öğrenildi.

Haberin Devamı

Endemik türleri kaçıran ABD’li profesöre suçüstü

Araştırma izni alarak gelmiş

Prendini ifadesinde Türkiye’ye ilk kez geldiğini ve Tarım Bakanlığı’ndan izin aldığını belirlerek “Hayvanları Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden topladım, araştırma yapacaktım. Canlı türlerinin Türkiye’den izinsiz çıkarılmasının yasak olduğunu bilmiyordum” dedi. Prendini, çıkarıldığı mahkemede adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.