Gündem ‘Fırsatçılardan hesap soracağız’

‘Fırsatçılardan hesap soracağız’

15.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, et fiyatlarında yaşanan suni fiyat artışlarını yakından takip ettiklerini vurgulayarak, “Piyasa koşullarından ziyade fırsatçılık var. Milletin ekmeğine göz dikenlerden bunun hesabını soracağız” dedi.

‘Fırsatçılardan hesap soracağız’

Aslıhan Altay Karataş - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu Toplantısı’na katıldı. Erdoğan, vefat eden usta sanatçı Ayten Gökçer’i anarak başladığı konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

1,3 TRİLYON LİRALIK DESTEK: Son 21 yılda çiftçi kardeşlerimize hak ettikleri önemi vermenin gayretinde olduk. Üretimin gelişmesi için 21 yılda reel rakamlarla 1 trilyon 364 milyar lira tarım desteği verdik. 2024 yılında şu ana kadar 45 milyar lira ödeme yaptık. Yıl sonuna kadar bu rakam 91,5 milyar liraya çıkacak.

ART NİYET İŞARETİ: Zaman zaman gerçek dışı iddialar gündeme getiriliyor. ‘Türkiye’de tarım bitti’ demek sadece cehaletin değil, büyük bir art niyetin işaretidir. 2002 ile 2023’ün basit bir karşılaştırması bile muhalefetin diline doladığı eleştirilerin mesnetsiz olduğunu göstermeye kafidir. Tarımsal gayri safi yurt içi hasıla bakımından Avrupa’da lideriz, dünyada ilk 10 içerisindeyiz. Fındık, incir, kiraz ve kayısı üretiminde dünyada açık ara 1. sıradayız.

Haberin Devamı

SUNİ ARTIŞ: Son dönemde kırmızı ve beyaz et fiyatlarında yaşanan suni fiyat artışlarını yakından takip ettik. Fahiş fiyat artışlarının sadece piyasa şartlarıyla izah edilemeyeceği buradaki herkesin malumudur. Bazı temel gıda ürünlerinin fiyatlarında zaman zaman gördüğümüz ani çıkışların gerisinde, piyasa koşullarından ziyade fırsatçılık vardır. Milletin aşına, ekmeğine ve boğazındaki lokmasına göz dikenlerden bunun hesabını mutlaka soracağız. Enflasyon ve hayat pahalılığına karşı yürüttüğümüz kararlı mücadeleyi, birkaç tamahkarın fiyat oyunlarına kurban vermeyiz.

Kalın ve Tunç’u kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gece Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen toplantıyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Edinilen bilgiye göre Erdoğan, Tunç ve Kalın ile önceki akşam bir araya gelecekti. Ancak toplantı dün gece gerçekleşti.

‘Yeni tedbirler alacağız’

ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ: Hayvansal üretimi ülke genelinde planlı üretime dahil ediyoruz. Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek vereceğiz. İlk defa genç ve kadın üreticilerimiz yüzde 70 ek destek sağlayacağız. Hayvan hastalıklarıyla mücadele için yeni tedbirler alacağız. Anaç hayvan üretimini artıracağız. Islah eylem planını hayata geçireceğiz. Jeotermal, rüzgar, güneş gibi yenilenebilir kaynakların kullanılacağı organize tarım bölgeleri kuruyoruz. 41 ilde 60 adet organize tarım bölgesinin yatırım sürecini hızlandırdık. Markalaşmaya ve coğrafi işaretli ürünlere de büyük önem veriyoruz. Bugüne kadar 1382 tarım ve gıda ürününün coğrafi işareti tescil edildi. 

Haberin Devamı

‘İsrafı kaldıracağız’

PLANLI TARIMSAL ÜRETİM: Sektörün sorunlarını asgariye indirmek için kapsamlı bir çalışma başlattık. Bu çerçevede planlı tarımsal üretime geçilmesini sağlayacağız. Suya göre tarımın yapılmasını temin edeceğiz. Biz su zengini değiliz aksine su fakiriyiz.

Buradan israfı kaldıracağız. 

YENİ DESTEKLEME MODELİ: Üreticilerimizi koruyacak, tüketicilerimizin de kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya erişimini kolaylaştıracağız. Üretim planlamasını yakın zamanda açıklayacağımız yeni destekleme modeliyle inşallah daha etkin hale getireceğiz. Hedefimiz tarıma uygun olan her karış toprağımızı değerlendirmektir. 

Haberin Devamı

‘Fırsatçılardan hesap soracağız’

‘Geçici bahar esintisi değil’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan özetle şunları söyledi:

HAVA DEĞİŞTİ: AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın olgun duruşu 31 Mart sonrasında siyasetin genel havasını da değiştirmiştir. Bu iklimin geçici bir bahar esintisi değil, Türk siyasetinin hakim karakteri haline gelmesini ümit ediyoruz. Samimiyetimizi ve yapıcı tavrımızı bugüne kadar muhafaza ettik, Türkiye’yi partiler arasındaki gerilim hattına mahkum etmek isteyenlerin başta 1 Mayıs olmak üzere çeşitli oyunlarına gelmedik. Muhalefetteki muhataplarımızın da dirayetli davrandığını görüyor bundan da ülkemiz siyaseti adına memnuniyet duyuyoruz.

NİFAK TOHUMLARI UYARISI: İstişare ve yenilenme sürecimizin sonunda AK Parti olarak yolumuza çok daha güçlü bir şekilde devam etmekte kararlıyız. Kongre sürecimizi bunun en önemli vesilesi olarak görüyoruz. Sizlerden bu süreci zehirlemek, aramızda nifak tohumları ekmek için pusuda bekleyen fitne tüccarlarına karşı dikkatli olmanızı bekliyorum.

Haberin Devamı

YENİ İSİMLERLE DEVAM: Kırarak, dökerek, dağıtarak değil tam tersine toparlayarak, birleştirerek, kucaklayarak ilerleyeceğiz. Saflarımızı genişletecek, sıklaştıracak, yeni isimlerle, yeni hizmet erleriyle kadrolarımızı tahkim ederken, partimizin emektarlarına vefasızlık göstermeyeceğiz.

GÜÇ KATACAK İSİMLER: Bizim AK Parti’den güç devşirecek isimlere değil, AK Parti’ye güç katacak, ufuk, vizyon, dinamizm, heyecan katacak şahsiyetlere ihtiyacımız var. Partimizi zirveye taşıyacak isimlerle kongrelerimizi birer yeniden diriliş, yeniden şahlanış vesilesi haline dönüştürmek arzusundayız.

İki ayrı istişare kampı

AK Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında olağan kongre öncesinde 31 Mart seçimlerini değerlendirmek üzere iki ayrı istişare kampı düzenleyecek. 7-8 Haziran tarihinde Kızılcahamam’da genel merkez yöneticileri ve milletvekilleriyle gerçekleştirilecek toplantı dizisinin ikinci ayağı 1-2 Temmuz’da Genel Merkez Konferans Salonu’nda belediye başkanlarıyla yapılacak.