Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail ordusu pusuya düştü! Göğüs göğüse savaş: RPG ile vurdular

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail ordusu pusuya düştü! Göğüs göğüse savaş: RPG ile vurdular

14.05.2024 - 09:41 | Son Güncellenme:

ABD basını savaşın İsrail ordusunun büyük bir saldırı için aynı noktaya toplandığını doğruladı. Tel Aviv kanadının emir vermesi durumunda askerler kara harekatına başlayacak. Hamas ise İsrail ordusunu pusuya düşürdüğü görüntüleri dünyaya duyurdu.

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı. Bölgeden gelen gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

KÜBA'DAN FİLİSTİN MESAJI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, İsrail’in Refah’a saldırılarına tepki gösterdi. Rodriguez, yaptığı açıklamada, “İsrail’in Refah'a askeri müdahalesi Filistin halkına yönelik soykırım eylemlerini arttırmakta. Bu suçun işlenmesinde ABD hükümetinin suç ortaklığı ile askeri ve lojistik desteğinin payı büyük. Bir Filistin devletinin kurulması bu çatışmanın tek adil ve kalıcı çözümüdür” dedi.

ABD'DEN İSRAİL VE SUUDİ ARABİSTAN'A ZİYARET

ABD basınının 3 ABD’li ve 1 İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberde, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın bu hafta sonu Suudi Arabistan ve İsrail'i ziyaret etmesinin beklendiği ifade edildi. Sullivan, en son geçtiğimiz sene aralık ayında Suudi Arabistan’ı ziyaret etmiş ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile bir araya gelmişti.

İNGİLTERE'DEN SİLAH İHRACATI AÇIKLAMASI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 221 gündür devam ederken, İngiltere, İsrail’e silah ihracatını devam edeceğini açıkladı. İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da İngiltere-Suudi Arabistan Ticaret Konferansı’nda yaptığı açıklamada, İngiltere’nin İsrail'e silah ihracatını onaylamaya devam edeceğini ve Refah'taki geniş çaplı bir İsrail operasyonunun da buna engel olmayacağını ifade etti. Dowden, "Silah ihracatı kontrolleri için yaptığımız değerlendirme dünyadaki en titiz değerlendirmelerden biridir. Hiçbir eylem kırmızı çizgiyi temsil etmez. Dışişleri Bakanı'nın da birkaç gün önce ifade ettiği gibi, bu silah ihracatını sürdürme konusunda kendimize güveniyoruz. Refah'la ilgili olarak, yardımın içeri girmesi ve sivil kayıpları en aza indirgemek için herhangi bir saldırının uygun şekilde yürütülmesi konusundaki endişelerimiz hakkında İsraillilerle temas halinde olmaya devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı
HOLLANDA'DA EĞİTİME 'GAZZE' ARASI

Dünya genelinde üniversitelerde Gazze’ye destek eylemleri devam ediyor. Gösterilerin yoğun bir şekilde sürdüğü Hollanda’daki Amsterdam Üniversitesi'ndeki olaylarda polis devreye girdi. Üniversite yönetimi, polisin müdahalesinin ardından bugün ve yarın tüm derslerin iptal edildiğini, öğrencilerin güvenliğinin sağlanamayacağı gerekçesiyle tüm binaların kapatıldığını duyurdu.
Geçtiğimiz hafta da polisin baskın düzenlediği üniversitede dün polis ve göstericiler arasında arbede yaşandı. Polislerin bazı göstericilere copla sert müdahalede bulunduğu görüldü. Üniversite yönetimi maskeli bir grubun öğrencilerin arasına karışıp kampüs girişlerini ve acil çıkışları kapattığını, binaya ve kütüphaneye zarar verdiğini belirtti. Amsterdam polisi ise üniversitenin şiddet eylemleri nedeniyle polise suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

İSRAİL ASKERLERİ PUSUYA DÜŞTÜ

Geride kalan 221 günde 35 bin Filistinliyi katledip Gazze'yi yerle bir eden, savaşın başında duyurduğu hiçbir hedefe ulaşamayan İsrail işgal ordusu, hafta sonu bir kez daha birkaç cephede birden çatıştı. İşgal birlikleri tarafından Şubat ayında zafer ilan edilen Cibaliye'ye tanklar yeniden girerken, Amerikan New York Times gazetesinde dün dikkat çekici bir haber yayımlandı. 'Hamas yeniden kurulurken Gazze'de savaş bir kez daha hiddetleniyor' başlığını atan New York Times, ABD'nin İsrail'e yaptığı hassas uyarıyı da spottan verdi: Hamas'a karşı kazanılan zaferler sürdürülebilir değil! İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'ta baskıyı artırırken Pazar günü 41 kilometrelik Akdeniz kıyı şeridinin diğer noktalarında çatışmaların patlak verdiğini kaydeden NYT, özellikle kuzey Gazze'deki yakın mesafeli kara muhaberesine vurgu yaptı.
Hem Hamas hem de İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki şiddetli çatışmaları doğruladığını belirten gazete, yaşananları yedi aylık savaş boyunca tanıdık bir senaryo olarak niteledi: İsrail çatışmaların ardından bir bölgeyi Hamas'tan temizlediğini ilan etti ancak Filistinli grup güçlerini yeniden oluşturup geri döndü.

HAMAS GÖRÜNTÜYÜ YAYINLADI

Hamas savaşçıları ise İsrail ordusu ile girdikleri çatışmaların görüntülerini yayınladı. Harabeye dönmüş bir bölgede bulunan binanın üst katlarından RPG ile İsrail'in Merkava tankını vuran Hamas bir başka görüntüde ise yine enkazların arasından ilerleyerek İsrail zırhlı araçlarını başarılı bir şekilde hedef aldı.
Videonun son kısmında ise Hamas savaşçıları bir binaya sığınan İsrail askerlerini RPG ile vurdu ve 4 dakikalık video bu görüntüyle sonlandı.

İSRAİL JETLERİNDEN BOMBARDIMAN

İsrail savaş uçakları Cibaliye Mülteci Kampı'na yönelik saldırı düzenledi. İlk belirlemelere göre saldırıda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu bildirildi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistinli yetkililer 14 Mayıs sabahı bilançoyu bir kez daha güncelledi. Bölgede İsrail saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 173'e yükseldi yaralı sayısı ise 79 bine ulaştı.

İSRAİL BM ARACINI VURDU!

Gazze'de 2 milyon insanın sıkıştığı Refah'a yönelik saldırılarına devam eden İsrail ordusu Birleşmiş Milletler’e (BM) ait bir araca ateş açması sonucu 1 BM personeli hayatını kaybetti, 1 BM personeli de yaralandı. BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise, "Gazze'deki çatışmalar sadece sivillere değil, insani yardım çalışanlarına da ağır bedeller ödetmeye devam ederken, Genel Sekreter acil insani ateşkes ve tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısını yineliyor" dedi.

BM'nin olayla ilgili bilgi toplamaya devam ettiğini söyleyen Haq, saldırıda hayatını kaybeden kişinin uluslararası bir personel olduğunu doğruladı.

İLK İSTİFA GELDİ

ABD'li askeri yetkili Patty Culhane, Gazze'deki savaş nedeniyle istifa ettiğini duyurdu. 13 yıldır ABD'nin Orta Doğu politikaları için çalışan Culhane, Savunma İstihbaratı konusunda da çalışmalar yaptı.

Haberin Devamı
İSRAİL BÜTÜN ORDUYU AYNI NOKTADA TOPLADI

221. gün önce Hamas'ın saldırısı sonrası Gazze'ye yönelik katliamlarına başlayan İsrail kanadı ilk olarak bölgeyi kuzey ve güney olarak ikiye böldü ve kuzeyde kontrolü sağladı. Kuzeydeki saldırılar nedeniyle güneye göç eden Filistinliler Refah'ta toplandı bölgenin nüfusu ise yaklaşık iki milyona yükseldi.

İsrail'in ana amacı ise Hamas'ı yok edene kadar savaşı sürdürmek ve bu bağlamda son kale olan Refah'a yönelik geniş çaplı bir kara harekatı başlatmak. İsrail bir süredir hava harekatlarıyla bölgeyi vururken birkaç gün içerisinde karadan saldırının da başlaması bekleniyor. Uluslararası toplum ise Mısır sınırının hemen yanında gerçekleşecek olan yeni savaşın büyük bir soykırıma yol açacağını belirterek İsrail'i durdurmaya çalışıyor.

CNN: SALDIRI AN MESELESİ

CNN International tarafından elde edilen bilgilerde ise İsrail'in bütün orduyu Refah'ın hemen dışında konuşlandırdığı ve 'Tam kapsamlı bir kara saldırısı' başlatmaya hazır olduğunu ifade etti.

RADİKAL YAHUDİLERDEN SKANDAL SALDIRI

İsrailli protestocular, Batı Şeria’da Gazze’ye giden yardım konvoyuna saldırıp, yiyecek paketlerini ve tahıl çuvallarını yola saçtı. Ürdün’den gelip, büyük bir insani yardım ihtiyacı bulunan Gazze’ye ilerleyen yardım konvoyları, El Halil’in batısındaki Tarkumiye kontrol noktasında, İsrailli protestocuların saldırısına uğradı.

Beyaz Saray olayı kınadı ve yardım konvoylarının “yağmalanmasını öfkeyle karşıladıklarını” söyledi. Saldırının arkasındaki grup, Gazze’de İsraillilerin rehin tutulmaya devam edilmesine karşı eylem yaptıklarını açıkladı.

Sosyal medyadaki doğrulanmamış videolarda, eylemciler kamyonlardaki yiyecek kolilerini yere atarken ve üzerlerinde tepinirken görülüyor. Bazı videolarda ise, ilerleyen saatlerde araçlar ateşe veriliyor.

İsrail medyası, eylemi düzenleyenleri "İsrailliler rehin tutulurken Gazze’ye yardım gönderilmesini durdurmayı amaçlayan sağcı bir grup" diye tanımladı.

AFP Haber ajansına konuşan bir protestocu, “diğer askerleri ve İsrail vatandaşlarını öldürmeye çalışan Hamas’a giden yardım kamyonları olduğu için” kontrol noktasına gittiğini söyledi.
33 yaşındaki Hana Giat “İsrailli rehineler canlı ve sağlıklı olarak geri dönene dek Gazze’ye gıda girmemesi gerektiğini” belirtti. Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan Tzav 9 adlı grubun açıklamasında bazı eylemcilerin yaptıklarını tasvip etmediklerini belirtti ve “Hareketimizin değerleriyle örtüşmeyen bazı eylemler yapıldı” denildi.

Ancak grup “yardım konvoylarını engellemenin etkili ve pratik bir adım olduğunu ve “son rehine dönene dek yardım yapılmamasını” istediklerini belirtti.

ABD: KABUL EDİLEMEZ

Avukatlarına göre, aralarında reşit olmayan bir kişinin de bulunduğu dört eylemci gözaltına alındı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan eylemcilerin davranışının “tamamen ve kesinlikle kabul edilemez olduğunu” söyledi. Sullivan ayrıca, Beyaz Saray’ın kaygılarını “İsrail hükümetinin en üst düzey isimlerine” ilettiğini ifade etti.

ALMANYA: UTANÇ VERİCİ

Almanya'nın İsrail Büyükelçisi Steffen Seibert yardım konvoylarına yönelik 'utanç verici' saldırıları kınadı ve şöyle dedi:

"Yardım kamyonlarına baskın yaparak gıdanın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engellemek utanç vericidir. Bu durum kesinlikle İsrail'in rehineleri serbest bırakma ve ülkeyi Hamas terörüne karşı koruma davasına yardımcı olmayacaktır"

 

ABD: İSRAİL SOYKIRIM YAPMADI

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, düzenlediği basın toplantısında İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırılarına dair açıklamalarda bulundu. Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri öldürmesini bir soykırım olarak görmediğini belirterek, "Gazze'de yaşananların bir soykırım olduğuna inanmıyoruz. Bu önermeyi kesin bir dille reddediyoruz” dedi.

Savaşın ortasında kalan Filistinlilerin "cehennemde" olduğunu belirten Sullivan, İsrail'in Refah'a büyük bir askeri operasyon yapmasının hata olacağını aktardı. Sullivan, ABD’nin ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için çalışmaya devam ettiğini belirterek, böyle bir anlaşmanın ne zaman yapılacağını ya da yapılıp yapılmayacağını tahmin edemediğini söyledi.

Haberin Devamı