Dünya Yardım iskelesi faaliyete geçti

Yardım iskelesi faaliyete geçti

18.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’nin kurduğu yüzer iskele sayesinde Gazze’ye denizden ilk yardımlar ulaştırıldı. Yeni iskele sayesinde yardım girişleri kapanan bölgeye yeni bir insani yardım rotası açılmış oldu.

Yardım iskelesi faaliyete geçti

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü savaş devam ederken, son dönemde yeniden büyük bir tartışma konusuna dönen yardımlarla ilgili olumlu bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

ABD ordusu Gazze açıklarına inşa edilen geçici iskele üzerinden ilk yardım kamyonlarının karaya ulaştığını doğrularken, açıklamada, bunun “Gazze’deki Filistinlilere deniz koridoru üzerinden tamamen insani amaçlarla ek yardım ulaştırmak için devam eden, çok uluslu bir çalışma” olduğu vurgulandı.

ABD ordusu tarafından yayınlanan uydu görüntülerinde, iskeleye indirilen yardımların kamyonlarla Gazze’nin içlerine doğru ilerlediği görüldü. Yaklaşık 500 tonluk yardımın önümüzdeki günlerde Filistin topraklarına girmesi bekleniyor.

Refah kapanmıştı

Bu bölgeye yardımlar açısından oldukça önemli zira Refah Sınır Kapısı’nın İsrail ordusunun eline geçmesi sonrası bu kapıdan yardım girişi durmuştu. Kerem Şalom kapısı da buraya gerçekleştirilen Hamas saldırısı sonrası kapatılmıştı.

Haberin Devamı

Yeni iskele sayesinde bölgeye yeni bir insani yardım rotası açılmış oldu. Bununla birlikte daha önce Birleşmiş Milletler, denizden yardımların karadan yardımların yerini tutamayacağı yönünde uyarıda bulunmuştu.

Yardımlar nasıl ulaşıyor?

■ Güney Kıbrıs’a ulaştırılan yardımlar burada kontrolden geçiriliyor ve gemilere yükleniyor.

■ Yardımları taşıyan yük gemileri Gazze açıklarına kurulan yüzer iskeleye yanaşıyor.

■ Burada daha küçük teknelere konulan yardımlar, kıyıya sabitlenen iskeleye taşınıyor.

■ Yardımlar sabit iskeleden kamyonlarla Gazze içlerine ulaştırılıyor.

İsrail’e silah sevkiyatı yasası Temsilciler Meclisi’nde onaylandı

ABD Temsilciler Meclisi, İsrail’e silah tedarikinin hızlıca devam etmesini hedefleyen ve ABD Başkanı Joe Biden’ın süreci askıya almasını önleyen tasarıya onay verdi. Tasarı, alıkonulan silahlar İsrail’e gönderilene kadar Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nin ödeneklerini keserken bugüne kadar alıkonulan tüm silah sevkiyatlarının da 15 gün içerisinde İsrail’e ulaştırılmasını öngörüyor. Beyaz Saray’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, tasarının Kongrede de kabul edilmesi durumunda Başkan Biden tarafından veto edileceği bildirildi.

İsrail savunma yaptı, Güney Afrika’yı suçladı

Haberin Devamı

İsrail, Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı’nda Güney Afrika’nın Refah’taki saldırıların durdurulması talebi aleyhinde sözlü savunma yaptı. İsrail Adalet Bakanlığı yetkilisi Gilad Noam, Güney Afrika’nın iddialarının aksine Gazze’de bir soykırım yaşanmadığını belirtirken, Güney Afrika’yı gerçekleri çarpıtmakla suçladı. Güney Afrika’yı Soykırım Sözleşmesini istismar etmekle suçlayan Noam, “Tekrar belirtmek zorundayım, trajik bir savaş devam ediyor fakat bir soykırım yok” dedi. Noam, Güney Afrika’nın ‘müttefiki Hamas’ı korumak adına hareket ettiğini’ öne sürdü.