Geri Dön
2018 AJ asteroidi Dünya'ya mı çarpacak?

2018 AJ asteroidi Dünya'ya mı çarpacak?

NASA, yeni keşfettiği 3 katlı bir ev büyüklüğündeki 2018 AJ asteroidin yörüngesinin belirsiz olduğunu ve Dünya için büyük tehdit oluşturduğunu açıkladı. Bu açıklama 2018 AJ asteroidinin Dünya'ya çarpacağı anlamına mı geliyor?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Son duanızı edin! NASA, 5 Ocak günü 2018 AJ adını verdiği bir asteroidi keşfettiği duyurdu. 39 metre genişliğinde olduğu tespit edilen asteroidin, kalabalık nüfuslu bir kente çarpması durumunda ciddi hasar meydana gelebilir.

Haberin Devamı

2013 yılında Rusya'nın Çelyabinsk kentine düşen 18 metre genişliğindeki asteroid 500 bin ton TNT patlaması etkisi yaratmıştı. Çarpmanın etkisiyle 1500 kişi yaralanmış ve büyük maddi hasar meydana gelmişti.

Peki Çelyabinsk'e düşen asteroidin 2 katından daha büyük olan 2018 AJ Dünya'ya çarpacak mı? Bu asteroidi diğer asteroidlerden ayıran özellik ne?

NASA, belirsizlik seviyesini 7 olarak derecelendirdiği asteroidin takip ettiği yönün tahmin edilmesi ihtimalinin güç olduğunu söylüyor.

Keşfedilen her yeni asteroidin yörüngesinin belirli olup olmadığını derecelendirmek için 0 ila 9 arasında bir numara veriliyor.

Sıfır (0), asteroidin takip ettiği yörüngenin sabit olduğu anlamına gelirken dokuz (9) yörüngenin kestirilemez olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Bilim insanları 2018 AJ'nin Dünya'dan 4.7 Ay uzaklığı mesafesinde geçiş yapacağını tahmin ediyor. Oldukça uzak bir konum gibi gelebilir fakat bu mesafede bir asteroid, potansiyel tehlike anlamına geliyor.

100 metreden büyük olan gök cisimleri Dünya için potansiyel tehdit oluşturuyor. 4.7 Ay mesafesi, 2018 AJ'nin Dünya'nın 1.770.278,4 km yakınından geçeceğini açıklıyor.

Dünya için tehdit oluşturabileceği tespit edilen asteroid sayısı 1882. Kötü olan bu rakamın tespit edilen asteroid sayısının yüzde 3'üne denk gelmesi. Yani her an gökyüzünden kafanıza dev bir kaya düşebilir.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler