Geri Dön
Magda Szabo kimdir?

Magda Szabo kimdir?

Magda Szabo, bir döneme damga vurmuş bir isim. Peki hakkında ne biliyoruz? Magda Szabo kimdir? İşte Magda Szabo hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Magda Szabo kimdir?

Magda Szabo, dünyaca ünlü bir Macar yazardır. Çağdaş Dünya Edebiyatı denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Magda Szabo, 5 Ekim 1917 tarihinde Macaristan'ın Debrecen şehrinde doğmuştur. 19 Kasım 2007'de Kerepes'te hayatını kaybeden yazar, yaşamını kaybettiğinde 90 yaşındaydı. Szabo, sadece Macar edebiyatının değil aynı zamanda Avrupa edebiyatının da en önemli romancılarından biriydi.

Magda Szabo hayatı

Magda Szabo gençlik yıllarından itibaren hep edebiyatla ilgilendi. İlk gençlik yıllarında yaşanan Dünya Savaşı ve sonrasında yazdığı yazılardan ötürü ülkesinde sakıncalı kişiler listesine dahil olunca yazılarına ara vermek zorunda kaldı. İlk romanı 'Fresco'yu 1958 yılında yayınlayan yazar bu romandan sonra gerek ulusal gerekse uluslararası çapta önemli bir çıkış yakaladı.

Magda Szabo ve kitapları

Magda Szabo ilk romanı 'Fresco'yla edebiyat dünyasında önemli bir başarı yakalayınca roman yazmaya ağırlık verdi. Bunun üzerine peş peşe romanları yayımlanan yazarın en bilinen eserleri 'Yavru Ceylan', 'Iza'nın Şarkısı', 'Kapı' ve 'Katalin Sokağı'dır. Bu 4 romanı da Türkçede Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmıştır.

Magda Szabo ve Türk okuyucuları

Szabo'nun Türkçeye çevrilen ilk kitabı 'Yavru Ceylan' olmuştur. 1972 yılında E Yayınları tarafından yayımlanan bu kitaptan sonra 2000'li yıllara kadar yazarın herhangi bir kitabı Türkçeye çevrilmemiştir. 'Yavru Ceylan'ın yeni baskısı ile diğer üç kitabı 'Kapı', 'Katalin Sokağı' ve 'Iza'nın Şarkısı' 2000'li yıllarda basılmıştır.

Magda Szabo ve Macar edebiyatı

Çağdaş Macar edebiyatında en çok bilinen yazarlar arasında Magda Szabo'yu da sayabiliriz. Başta 2002 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Imre Kertesz olmak üzere Laszlo Krasznahorkai, Sandor Marai, Peter Esterhazy ve Peter Nadas gibi isimlerin yanında Magda Szabo'yu da söyleyebiliriz. Bu isimlerin kitaplarını günümüzde Türk yayınevleri de artık seçkilerinde yer vermektedir.

Magda Szabo'nun başyapıtı

Szabo'nun eserleri arasında başyapıtı olarak 'Kapı'yı söyleyebiliriz. Macaristan'ın yakın tarihiyle örtüşen kişilikler, mekana olan bağlılık, yas duygusu, sürgünlük, iletişimsizliğin doğurduğu hayal kırıklıkları, acı ve pişmanlıklar, ihanetler ve değişen değer yargıları gibi temaları Szabo'nun kitaplarında sıklıkla görebiliriz.

Benzer İçerikler