Geri Dön
Çin uzay istasyonu Tiangong-1 Pasifik Okyanusu'na düştü

Çin uzay istasyonu Tiangong-1 Pasifik Okyanusu'na düştü

43 derece Kuzey ve Güney enlemleri arasında bir yere düşeceği söylenen ve haftalardır ha düştü ha düşecek diye beklediğimiz Çin uzay istasyonu Tiangong-1 nihayet düştü.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Çin'in kontrol çıkan uzay iastasyonu Tiangong-1'in Dünya'ya düşeceği geçtiğimiz yıl duyurulmuştu. İlk olarak Ocak ayında düşeceği açıklanan uzay istasyonunun düşüş tarihi biraz rötar yaptı ve Nisan ayına sarktı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin de yer aldığı 43 derece Kuzey ve Güney enlemleri arasında bir yere düşeceği söylenen Tiangong-1, 2 Nisan 2018 günü Türkiye saatiyle sabah 03:16'da Pasifik Okyanusu'na düştü.

27 bin km hızla Tahiti yakınlarında bir yere düşen 10 metre uzunluğunda ve 8.5 ton ağırlığındaki uzay istasyonu Tiangong-1'in parçalarına henüz ulaşılamadı.

Neyse ki ülke olarak büyük bir badireyi daha yara almadan atlatmış olduk!

Çin uzay istasyonu Tiangong-1 Ocak ayında Türkiye'ye düşebilir!

Peki Tiangong-1'in düşme riski neden bu kadar konuşuldu?

43 derece Kuzey ve Güney enlemleri arasında 5 milyardan fazla insan yaşıyor. Tiangong-1'in kalabalık bir bölgeye düşmesi ciddi bir soruna yol açabilirdi. Neyse ki bahsi geçen bölgenin büyük bir çoğunluğu okyanustan oluşuyor.

Haberin Devamı

2011 yılında uzaya fırlatılan Tiangong-1, Çin'in uzay programı kapsamında kullanılıyordu. İstasyonu bugüne kadar 6 astronot ziyaret etti. Tiangong-1'in görevini 2013 yılında tamamlaması öngörülüyordu. Fakat istasyonun görev süresi sürekli olarak uzatıldı.

Daha sonra Çin Uzay Ajansı, Tiangong-1'in kontrolünü kaybettiklerini ve istasyonun 2017'nin sonlarına doğru Dünya'ya düşebileceğini açıkladı.

Dünya üzerindeki tüm uzay ajansları tarafından olası bir tehlikeye karşı yakın merceğe alınan Tiangong-1'in modülü bu sabah erken saatlerde atmosfere girdi ve büyük bir kısmı atmosferde yandı.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler