Geri Dön
Ayrılık acısını atlatmanın yolları

Ayrılık acısını atlatmanın yolları

'Ayrılık da sevdaya dahil' demiş Atilla İlhan… Evet, bazı aşklar mutlu mesut devam ederken bazıları sona eriyor, ayrılık kendini gösteriyor. Haliyle insanlar ayrılık acısını atlatmanın yollarını arıyor. Biz de ayrılık acısının atlatmanın yollarına Molatik olduk…

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Ayrılık acısıyla yaşamayan yok gibidir. Haliyle insanların buna bir ‘çare’ bulmaya çalışmaları da oldukça normal. Bilim insanları da oturmuşlar ayrılık acısına çare bulmak için çalışmalar yapmışlar. Deneysel Psikoloji Dergisi'nde (Journal of Experimental Psychology) yayınlanan bir araştırmaya göre, ayrılık acısını atlatmanın 3 yolunun var olduğu ortaya çıkmış.

Haberin Devamı

Olumsuz değerlendirme yapın

Bilim insanları bu sonuca, 20-37 yaşları arasında ayrılık acısı çeken 24 katılımcıyla yaptıkları bir deneyle vardı. Çalışmada katılan kişilerin biten ilişkilerinin ortalama süresi 2,5 yıldı.

Bilim insanlarına göre bu acıyı atlatmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var. İlk strateji, eski sevgilinizin olumsuz bir değerlendirmesini yapmak. Araştırmaya katılanlardan, eski sevgilileri hakkında hoşlanmadıkları şeyleri, örneğin sinir bozucu alışkanlıklarını düşünmeleri istendi.

Fikir şuydu: "Onunla ilgili sevmediğiniz şeyleri ne kadar çok hatırlarsanız, ayrılığın üstesinden gelmek o kadar kolay olur."

Ve ilginçtir ki bu yöntemin sahiden de etkili olduğu kanıtlandı. Fakat maalesef bu strateji katılımcıların kendilerini daha rahatsız hissetmelerine neden oldu.

Haberin Devamı

Duyguları yeniden değerlendirin

İkinci strateji ise, sevgi dolu duyguların yeniden değerlendirilmesi...

Katılımcılara, "Artık benimle olmayan bir insanı sevmeye devam etmemde anormal bir şey yok" gibi sözler söyletildi. Bu cümleleri defalarca tekrarlayıp okumaları ve buna inanmaya çalışmaları söylendi. Bu yöntem katılımcıların duygularını değiştirmedi ama eski sevgililerini daha az düşünmelerini sağladı. Hiç yoktan iyidir tabii!

Aşkı bir türlü azaltmıyor

Dikkat dağıtma koşulu olarak adlandırılan üçüncü stratejide ise, katılımcılara, ayrılık veya eski sevgiliyle ilgisi olmayan pozitif şeyler hakkında, örneğin "En sevdiğiniz yemek nedir? Neden?" gibi, dikkat dağıtıcı sorular soruldu. Bu yöntemin de aşkı azaltmadığı anlaşıldı. Fakat neticede katılımcıların daha keyifli hissettiği ortaya çıktı.

Üç stratejinin arasında, eski sevgiliniz hakkında olumsuz şeyler düşünmek, ayrılmanın en etkili yolu olarak öne çıkıyor. Oysa bence dikkat dağıtmak daha keyifli hissetmek için etkili bir yol.

'Ayrılıktan sonra üzgün olmam normal'

İkinci stratejiye gelince... Aşkı düşünmek yerine, olumsuz duyguları düşünmek daha yararlı olabilir belki. Örneğin, "Artık benimle olmayan bir insanı sevmeye devam etmemde anormal bir şey yok” demek yerine, “Ayrılıktan sonra üzgün olmam normal” diyebiliriz.

Haberin Devamı

Neticede bu üç stratejinin tümü katılımcıların eski sevgililerini daha az düşünmelerini sağladı. Gerçek aşk acısı çekenler ile birlikte, platonik aşk acısı çekenler de kullanabilir.

Benzer İçerikler

Sıradaki Haber
Sıradaki Haber
Sıradaki Haber