Geri Dön
Neden yanlış insanlara aşık oluyoruz?

Neden yanlış insanlara aşık oluyoruz?

Aşk, sevgi herkesin ihtiyacı olan duygular. İçinde olunduğu zaman insanı bambaşka diyarlara götüren, güzellikler yaşatan zamanlar. Ancak bazen öyle insanlarla ilişki yaşıyoruz ki “Ben buraya nasıl geldim?” diyor insan. Yanlış kişiye aşık olmak konusuna Molatik olduk. Bakalım ardında yatan sebepler nelermiş.

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Geçmiş yaşantımız geleceğimizi de belirliyor. Bunu birçoğumuz biliyor. Çocukluk, gençlik çağlarında hayatımızı değiştiren şeyler olgun dönemlerimizde aldığımız kararlarda etkin bir rol oynuyor. Bunların içinde aşk hayatımız da var.

Haberin Devamı

Kaçmaya çalıştıkça kendimize çekiyoruz

Ne kadar inkar edenler olsa da insanların seçimleri geçmişten gelen tecrübelerden oluşuyor. Aşk hayatınızda yaşadığınız kişileri de ona göre seçiyorsunuz. Çocukluk çağında neler yaşadıysanız ona benzer ihtiyaçları ikili ilişkilerinizde de istiyorsunuz. Sürekli huzur içinde yaşanan bir çocuklukta ve ergenlik neticesinde yaşanacak aşırı gürültülü ilişki o kişiyi kısa sürede ilişkiden uzaklaştırıyor. Bu durum tam tersi için de geçerli. İlişkilerde bir nevi çocukluğu, yaşadıklarını arıyor insanlar.

Örneğin, "Hiçbir zaman yeterince iyi olamıyorum" hissinin sebebi; kırılgan ya da depresif bir anne/babaya duyulan sevgiden; bu anne/babanın yanında hiçbir zaman savunmasız kalamadığımızdan kaynaklanıyor olabilir. Bu durum bizi, incelikli davranan partnerlerden daha çok, aşina olduğumuz karakterlerde sevgililer aramaya itiyor.

Haberin Devamı

Teoride mantıklı ama…

Birini "Seksi değil" ya da "Sıkıcı" olarak niteleyebiliriz; ancak aslında söylemek istediğimiz şey, "Aşkın gerçek olduğunu hissetmem için yaşamam gereken sıkıntıları bana yaşatmayacak biri" cümlesidir.

Sorunlu insanlara aşık olanlara, genelde o insanlardan ayrılmaları ve psikolojik olarak daha sağlıklı bir sevgili bulmaları söylenir. Bu nasihat teoride mantıklı ama pratikte imkansız. Çekim gücünü sihirli bir değnekle başka bir yöne yönlendiremeyiz ki!

Aşık olduğumuz insan tipini değiştirmeyi amaçlamaktan ziyade, geçmişimizin bize aşık olmamızı söylediği insanlar karşısındaki davranış ve tepkilerimizi değiştirebiliriz. Sorun yaşamamızın sebebi, aşık olduğumuz insanlar karşısında çocukluğumuzdaki davranışlarımızı sürdürüyor olmamız...

İçgüdülerimizi yeniden tasarlamaya çalışmak yerine, aşık olduğumuz kişilere çocukluğumuzdaki gibi değil de daha olgun ve yapıcı, yani rasyonel bir erişkin gibi karşılık vermeyi öğrenmeliyiz.

Bu yazıyı okuyorsanız; büyük ihtimalle arzularınızı ve çocuksu savunma davranışlarımızı tetikleyen, karmaşık sorunlara sahip biriyle birliktesiniz.

Bilin ki çözüm, ilişkiyi bitirmek değil.

Haberin Devamı

Çözüm; çekici gelen bu güçlükleri, olgunlukla karşılamak. Olgunluğa erişmiş birine aşık olmak, muhtemelen yapabileceğiniz bir şey değil.

Ancak partnerinizin olgun olmayan tarafları karşısında olgun davranmak sizin elinizde...

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler

Sıradaki Haber
Sıradaki Haber
Sıradaki Haber