Geri Dön
J. R. R. Tolkien: Başka bir dünyanın ve dilin yaratıcısı

J. R. R. Tolkien: Başka bir dünyanın ve dilin yaratıcısı

J. R. R. Tolkien, dünyaca ünlü bir yazar ve dilbilimci. 'Yüzüklerin Efendisi' serisiyle hafızalarımızda çok güçlü bir yer edinen J. R. R. Tolkien'in hayatına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Sarehole'a köyü, derin etkiler bıraktı

3 Ocak 1892’de İngiliz sömürgesi olan Güney Afrika’nın Bloemfontein şehrinde doğdu. Babası Arthur Tolkien banka müdürü idi. İngiltere Birminghamlı olan aile kendilerine yeni bir hayat kurmak amacıyla Güney Afrika’ya yerleşmişti. Fakat iklimin getirdiği olumsuzluklar kısa zamanda anne Mabel ‘i Ronald ve küçük kardeş Hilary’i de alıp İngiltere’ye dönmeye itti.

Aile bir süre sonra baba Arthur’un da dönmesi ile eski günlerine kavuşacaktı. Fakat 15 Şubat 1896’da Güney Afrika’dan Arthur’un ölüm haberi geldi. Bunun üzerine Mabel çocukları alıp küçük bir köy olan Sarehole’a yerleşti. Bu köy Tolkien’de derin etkiler bırakacak ve ömrünün kısa bir süresini burada geçirmesine rağmen hayallerinde yarattığı Hobbit diyarı Shire ile defalarca Sarehole’u ziyaret edecekti. Sarehole’da Tolkien’i etkileyen sadece yemyeşil doğası değildi. Köy yakınındaki Moseley Bataklığı, kardeşi Hillary ile her zaman oynamaya gittikleri Cole Bank Road değirmeni ve devamlı kendilerini kovaladığı için “Beyaz Ogr” adını taktıkları değirmencinin oğlu da Tolkien üzerinde derin izler bıraktı.

Somme Savaşı'na katıldı

King Edward’s School’da eğitim görmeye başlayan Joh Ronald Reuel Tolkien’in dil üzerine büyük bir yeteneği ve merakı vardı. Eski Gal ve Fin Dilleri üzerine eğitim görürken, zamanla kendi Elf dillerini de yaratmaya başladı. 1914’te 1. Dünya Savaşı patlak verdiğinde, Oxford’da üniversite son sınıftaydı ve ertesi yıl İngiliz Dili ve Edebiyatı’nı birincilikle bitirip teğmen olarak orduya katıldı. 1916 Haziran’ında Fransa’ya gemiyle gönderilmeden önce, çocukluk aşkı Edith Bratt ile evlendi ve dört çocuk sahibi oldular. En yakın üç arkadaşından ikisinin öldüğü Somme Savaşı’na katıldı. Yılın sonlarına doğru hastalandı ve İngiltere’ye geri gönderildi.

Edebiyat tarihiyle ilgili araştırmalar yaptı

Savaşın ardından Oxford’da Anglo-Sakson Profesörlüğü yaparak çalışmalarını akademisyen olarak sürdürdü. Anglo-Sakson (1925-45), İngiliz (1945-59) Dil ve Edebiyat dersleri verdi. Zamanla dünyanın en önemli dil bilimcileri haline geldi. Ana ilgisi İngiltere’nin Ortabatı topraklarının yazım ve dilbilgisi geleneği üzerineydi. Edebiyat tarihiyle ilgili araştırmalar arasında, E. V. Gordon ile birlikte yazdığı Sir Gawain and the Gren Knight (1925) ve Beawulf; The Monsters and the Critics (1936) sayılabilir.

Tolkien, Yüzüklerin Efendisi (1954-55) üçlemesini üniversitede öğrenciyken yazmaya başlamıştı. Bu yapıt üzerinde çalışırken çocukları için yazdığı Hobbit (1937), üçlemeye giriş niteliğindedir, ki eserin ulaştığı başarı yazarını bile şaşırtacaktı. Emekliye ayrılıp Edith ile birlikte Bounermouuth’a yerleşen ama karısının 1971’deki ölümünden ardından Oxford’a dönen Tolkien geçirdiği bir hastalık sonrasında 1973’te hayatını kaybetti. Yarım kalmış eserleri, notları ve defterleri oğlu Christopher Tolkien tarafından yayıma hazırlanarak basıldı.

Benzer İçerikler