Geri Dön
'Şair Ceketli Çocuk' Kazım Koyuncu hep bizimle...

'Şair Ceketli Çocuk' Kazım Koyuncu hep bizimle...

"Dünyada bir yerdeyim ben, yol kenarındaki su birikintilerindeyim, yerim yurdum yoktur benim, sadece gökyüzüne göreyim..." Hayatının hiçbir döneminde şair olarak anılmasa da sevenleri ona hep 'şair ceketli çocuk' der. Kazım Koyuncu'dan bahsediyoruz. 'Çok fiyakalı bir hastalık' dediği kanser onu bizden ayırsa da Kazım Koyuncu bu topraklarda yaşamaya devam eder... Bugün 7 Kasım. İyi ki doğdun Kazım Koyuncu, iyi ki geçtin aramızdan şarkılarla...

Elif Can Tek
Elif Can Tek

"Bütün dünyanın, bütün toprakları hepimizindir. Bütün şarkılar dünyadaki tüm insanlarındır. Tüm topraklar memleketimizdir" der Kazım Koyuncu… Fakat Karadeniz damarı deriz ya biz de… Karadeniz’in yeri her daim ayrıdır onda. O bir müzisyendir, ondan sonra biraz Karadenizlidir ama hepsinin ötesinde o bir devrimcidir. Doğduğu, ilk adımını attığı yerdir Artvin. 7 Kasım 1971 tarihinde dünyaya gelmesine karşın nüfusa geç yazılması sebebiyle resmi doğum tarihi 10 Mayıs 1972'dir. Çok küçük yaşlarda tanışır müzik ile Kazım Koyuncu. Önceleri amatör olarak ilgilendiği müziği zamanla benimser, yontar hatta tutar 1994 senesinde Laz müziğini rock müzik ile harmanlar. Kendine has bir tarz ortaya koyan Koyuncu, aynı yıl arkadaşlarıyla bir de grup kurar. Fakat grup ne kadar ses getirse de 1998 çıkışlı ikinci albümden sonra dağılır. Ve Kazım Koyuncu 2000 senesinde askere gider.

Haberin Devamı

‘Aşk varsa şarkı da vardır’

Askerden döndükten sonra solo çalışmalara başlayan Koyuncu, 2001 senesinde içerisinde dillere pelesenk olan ‘Hey Gidi Karadeniz', 'Didou Nana’ gibi şarkıların da bulunduğu ‘Viya’ isimli ilk albümünü çıkarır. 2002’ye geldiğinde ise Kazım Koyuncu için yeni bir dönem başlamıştır: 'Gülbeyaz'… Yönetmenliğini Özer Kızıltan'ın üstlendiği başrollerinde Şevval Sam ve Nejat İşler gibi isimlerin yer aldığı dönemin çarpıcı dizilerinden birisi olan 'Gülbeyaz', "Aşk varsa şarkı da vardır" repliğine sadık kalır ve sergilenen bu aşk hikâyesine Kazım Koyuncu'nun şarkıları eşlik eder.

‘Birbirimizi anlamamız için aynı dili konuşmamıza gerek yok’

2003 senesinde ikinci solo albümünün çalışmalarına başlayan Kazım Koyuncu, insanın içini kıpır kıpır eden 'Hayde' şarkısının da bulunduğu ve şarkı ile aynı adı taşıyan albümünü 2004 senesinde çıkarır. Bu albüm senenin en çok satan albümlerinden birisi olurken Şevval Sam ile yaptıkları ‘Gelevera Deresi’ düeti de büyük ses getirir. Üzerinde yaşadığımız dünyanın ayak bastığımız her bir toprak parçasını memleketi sayan Kazım Koyuncu, bir çocuk gibi görmek ister dünyanın her şeyini ve ekler: "Birbirimizi sevmemiz için birbirimize benzememiz gerekmez." Şarkılarına da yansır bu sözler, öyle ki Türkçe türkülerin yanında Lazca, Gürcüce, Hemşince, Megrelce şarkılarla farklı kültür ve renkleri tanıtır tüm dinleyenlerine. Müziğine hem geleneksel hem de modern temalar katar.

Haberin Devamı

‘Çok fiyakalı bir hastalığa yakalandım’

2004 senesinin sonunda kanser olduğunu öğrenen Kazım Koyuncu, doktorların kendisinin yormaması yönündeki uyarılarına karşın konserler vermeye devam eder. Kim bilir asıl fiyakanın hastalığında değil, şarkılarla esip geçmekte olduğunu göstermek istemiştir belki de bizlere… Tüm sevgisini şarkılarla yansıtır yeryüzüne ve ekler:
"Birkaç aylık ömrün var. Soruyorsun kendine, Ne götürmek istiyorsun? Para yok, işine yaramaz. Can kalıyor elinde, can nedir, uyur, gözünü kapatır gidersin. İyi ki mülkiyetten bu kadar uzakmışım. Şimdi gitmemem için, asla ölmeyi düşünmemem için bir sebep var. Acayip bir sevgi var."

Haberin Devamı

Şarkılarıyla bizimle

2005 senesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde verdiği son konserden sonra Haziran’ın 25’inde 33 yaşında vefat eder Kazım Koyuncu ve her şeye rağmen söylediği şarkılarla yeryüzünden gökyüzüne uğurlanır. Bedenen aramızdan ayrılsa da şarkılarıyla yeryüzünde hüküm sürmeye devam eden Kazım Koyuncu, bu yeryüzünde yaşayan herkes için, her dil, din, ırk için şarkılar söyler. O şarkılarla geçer aramızdan, o şarkılarla dolaşır memleketimizde fakat en çok da sevgimizde… Yaşıyoruz ve bu yeryüzündeki her şeye rağmen şarkılarınla umut doluyoruz. Teşekkürler Kazım Koyuncu, iyi ki geçtin bu dünyadan…

 

http://instagram.com/elifcan.tek
http://twitter.com/ElifCantek
elif.cantek@outlook.com

Benzer İçerikler