Geri Dön
Corsage: Hem öfkeli hem de kırılgan!

Corsage: Hem öfkeli hem de kırılgan!

Lüksemburglu aktris Vicky Krieps'e Cannes'daki 'Un Certain Regard' yarışında oyunculuk ödülü getiren ve Avusturya'nın Oscar aday adayı olarak seçildikten sonra ilk 15 'yabancı' arasına kalan 'Corsage' filmi özgürlüğü mercek altına alıyor. Başroldeki Vicky Krieps, Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth'in hem öfkeli hem de kırılgan yanını muazzam bir dengeyle beyaz perdeye taşıyor.

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Lüksemburglu aktris Vicky Krieps son dönemin en popüler Avrupalı aktrislerinden biri olarak dikkat çeken bir isim. Bugüne kadar pek çok Avrupa yapımında rol alan Krieps, Oscar yabancılarını ya da Cannes-Berlin-Venedik üçlüsü başta olmak üzere festival filmlerini takip edenlerin gayet yakından tanıdığım isimlerin başında geliyor. 2019 tarihli 91'inci Akademi Ödülleri'nde Lüksemburg'un Oscar aday adayı olarak seçilen 'Gutland'de rol alan Krieps bu filmden ziyade daha çok 2021 yapımı 'Bergman Island' filmiyle çok daha geniş kitleler tarafından tanınmayı başarmıştı. Sempatik yüzü ve minimal oyunculuğuyla dikkat çeken Krieps, 2022 yılında ise karşımıza iki iddialı festival filmiyle çıkmayı başarmıştı. Bunlardan ilki 'More Than Ever'dı, diğeri ise 'Corsage'tı. Cannes'da 'Un Certain Regard'da (Belirli Bir Bakış) yer alan 'More Than Ever'da hüzünlü bir hikâyede ölüm-aşk-hayat üçgeninde karşımıza çıkan Krieps, sinema salonundan hüngür hüngür ağlama teşebbüsünde bulunmamıza vesile olmuştu. Ancak ona 2022 Cannes Film Festivali'nde ödülü getiren yapım ise yine 'Un Certain Regard'da yarışan ve Avusturya'nın Oscar aday adayı olan 'Corsage' filmi oldu.

Haberin Devamı

Özgürlüğü mercek altına alıyor

Vicky Krieps'e 'Harka'daki Adam Bessa ile birlikte 'Un Certain Regard En İyi Oyunculuk Performansı Ödülü' kazandıran 'Corsage' sonbaharda Filmekimi kapsamında izleyiciyle buluşmuş, hatta vizyon tarihi ertelenmeden önce bir çarşamba günü de özel gösterimle İstanbullu sinemaseverlerin karşısına çıkmıştı. Lüksemburglu olmasının avantajıyla gerek Fransızca gerekse Almancanın hakim olduğu yapımlarda rol alan Vicky Krieps, 'More Than Ever'da ya 'Bergman Island'da daha çok naif rollerde karşımıza çıkmıştı. Fakat ona ödül getiren yapım 'Corsage' oldu. Oyunculuk performansındaki sınırlarını zorlayacak, oldukça eli yüzü düzgün bir yapım olan 'Corsage'ta Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth'i canlandıran Krieps, muazzam ötesi bir şaşırtıcılıkla izleyicileri gerçekten mest etmeyi başarıyor. Oscar yabancılarında ilk 15'e kalan ve önümüzdeki günlerde Türkiye'de sonunda 'Korsaj' adıyla vizyona girecek olan 'Corsage'ta Vicky Krieps'in canlandırdığı İmparatoriçe Elisabeth karakterimizi izliyoruz. Viyana'daki sarayda adeta süs eşya haline dönüşüne isyan eden ve adeta boğulan karakterimiz özgürlüğüne kavuşmak için olağanca bir çaba içine giriyor ve özellikle oldukça sert ve çarpıcı finaliyle özgürlük kavramını mercek altına alıyor.

Haberin Devamı

Hem öfkeli hem de kırılgan

Marie Kreutzer yönetmenliğinde çekilen 'Corsage', özgürlük temasını bir kadın karakter üzerinden ve tarihi bir doneyle ele alıyor. Tüm bunları yaparken bireyin özgürlük arayışını, sürüden kaçan koyunların başına gelen ya da gelmeyen şeyleri gayet soğukkanlı bir şekilde inceliyor. Büyük bir güç sahibi bir kadının prangalardan kurtulma hikâyesi olarak iz bırakan bir filme dönüşen 'Corsage' en çok da Vicky Krieps'in minimal, aktrisin kendi oyunculuk performansının üzerine çıkma çabası ve başarısıyla akılda kalmayı başarıyor. Krieps, hem öfkeli hem de kırılgan bir karakter olan Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth'e oldukça 'insani' ve gerçek bir noktadan bizlere aktarıyor. Krieps dışında başka bir aktris bu denli ince bir çizgide yürürken dengeyi sağlamakta ya da korumakta ne kadar başarılı olurdu onu bilemeyeceğiz ama kesin olan şu ki Vicky Krieps gerçekten 2022'nin en iz bırakan oyunculuk performanslarından birini beyaz perdeye taşımayı başarmış. 'Corsage' her ne kadar sonunda neler olabileceğini bizlere çok önceden çıtlatsa da temposunu koruyarak iyi bir film olmayı başarıyor. Üstelik de bunu ciddiyet-komedi arasındaki dengeyi sonuna kadar koruyarak yapıyor. Ama asıl gücünü Vicky Krieps'in göz dolduran oyunculuğuyla ortaya koyuyor. Sırf bu bile 'Corsage'a sinema salonunda bir şans vermeyi hak eden önemli bir başarı.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler