Geri Dön
Ekrem Bora: Türk sinemasının sert yüzü

Ekrem Bora: Türk sinemasının sert yüzü

Türk sinemasının karizmatik simalarından biri Ekrem Bora. Bizler Türk sinemasının sert yüzü olan Ekrem Bora'ya, Türk sinemasına katkılarına ve hayatına Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Artist yarışmasında...


Ekrem Bora, gerçek adıyla Ekrem Şerif Uçak 1934'te Ankara'da dünyaya geldi. Ortaokuldan mezun olduktan sonra mürettip ve müzellit diploması aldı ve bir süre bu meslekte çalıştı. 1935'te Sezai Solelli'nin aracılığı ile 'Yıldız' isimli bir sinema dergisinin açtığı sinema artist yarışmasına katılıp birinci oldu. Fakat film çevirmeden vatani görevini yapmaya gitti.

'Alın Yazısı'nı kendi çevirdi


İlk filmi olan 'Alın Yazısı'nı kendi elleriyle çevirdi. Bir süre sinemaya ara verse de tekrardan sinemaya döndü ve çok sayıda sinema filminde oynadı ve erkek oyuncular arasında başa oynadı. Hatta mesleğinde o kadar ilerledi ki 1966'ta Antalya ALtın Portkal Film Festivali'nde 'S*rt*k' filmi ile 'en başarılı erkek oyuncu' ödülünü kazandı.

Kalp yetmezliğinden...


İlerleyen yaşlarına rağmen oyunculuğu hiç bırakmadı Ekrem Bora. Sinemada olmasa da dizi filmlerinde oynayı sürdürdü. Oyunculuğu esnasında birçok ödüle imza atan, Türk sinemasının efsane oyuncularından biri olan Ekrem Bora, 1 Nisan 2012'de kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler