Geri Dön
George Orwell 2021'de özgür kalacak, peki sonra?

George Orwell 2021'de özgür kalacak, peki sonra?

George Orwell 'özgür'leşmeye yıl sayıyor! 'Hayvan Çiftliği' ve '1984' gibi bombastik distopya klasiklerinin yazarı George Orwell'ın eserlerinin telif hakları 2021'de özgür kalacak. Peki biz okuyucular ikinci bir 'Sabahattin Ali' dalgasına hazır mıyız?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Kimse de "Hop! Hemşerim!" diyemeyecek

George Orwell'ın kitapları Türkiye'de Can Yayınları ve Sel Yayınları tarafından basılıyor. Yazar, 1950 yılında hayatını kaybetmişti. Bu ne anlama geliyor? 2021 yılının başında Orwell, 'telifi düşen yazarlar' arasına katılıyor. Yani isteyen her yayınevi dilediğince George Orwell kitabı yayımlayabilecek. Kimse de "Hop! Hemşerim!" diyemeyecek.

'Küçük Prens'in özgürleşmesi gibi

Peki bu neden önemli? Çünkü George Orwell'dan bahsediyoruz. Distopya ustası o. Her yayınevi dilediğince onun kıymetli eserlerini basabilecek. Bir anda 'Küçük Prens'in özgür kalması gibi ya da Sabahattin Ali'nin eserlerinin her yayıncı tarafından basıldığı gibi bir şenlik oluşacak. İşin edebiyat kısmı, okuyucuyla temas şansı yükselişe geçecek belki ama popüler kültüre yansıması biraz enteresan olacak.

2021'ye kadar distopya ile tanışmak lazım

Biliyorsunuz, Orwell'ın distopik başyapıtı '1984', 'BBG' gibi popüler kültüre damga vurmuş bir yarışma formatına esin kaynağı olmuştu. Şimdi bu kitabın her yayınevi tarafından basılması, beraberinde "Neler oluyor?"u da doğuracak, kayıtsız kalınması zor bir yazara dönüşecek Orwell. Distopya ile tanışma yılına dönüşecek 2021. Bu bağlamda, BBG türevi yarışma programlarına da birkaç şans verilecek. Peki biz bu dalgaya hazır mıyız, onu oturup konuşmak lazım. Önümüzde zaman var. 2021'e kadar distopya ile tanışanlar bir adım önde olacak.

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler