Dünya Dedikoduya başlama yaşı 7

Dedikoduya başlama yaşı 7

16.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dedikodunun yetişkinlere özgü olmadığı, 7 yaşındaki çocukların da dedikodu yaptığı ve insanlara bakış açılarını söylentilere göre oluşturdukları ortaya çıktı.

Dedikoduya başlama yaşı 7

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Japonya’nın Kyoto kentindeki NTT İletişim Bilimi Laboratuvarları’nın yaptığı bir araştırma, çocukların 7 yaşından itibaren dedikodu yapmaktan hoşlandığını ve tek bir olumsuz söylentiden bile etkilenebildiklerini ortaya koydu. Araştırmaya katılan 108 çocuğa, olumlu ve olumsuz dedikoduları paylaşan kuklaların videoları gösterildi. Olumsuz dedikodular bir çocuğun arkadaşının oyuncağını kırması, çalması, birine vurması ve birinin dışlanmasını içeriyordu. Olumlu dedikodular arasında ise kişinin oyuncaklarını paylaşması ve zor durumdaki bir akranına yardım etmesi yer alıyordu. 

Haberin Devamı

‘Bilgi ediniyorlar’ 

Ardından çocuklardan videodaki kuklaların dedikodularında bahsettiği kişilere ödül vermeleri istendi. Birden fazla kaynaktan gelen olumlu dedikoduların, çocukların kime ödül vereceklerini belirlemelerinde etkili olduğu görüldü. Tek bir olumsuz dedikodunun ise çocuğun bahsi geçen kişiye ödül vermemesi için yeterli olduğu belirlendi. Raporda, “Çocuklar dedikodu sayesinde kimin iyi, kimin kötü olduğuna dair bilgi ediniyor. Çocuklar dedikoduyla sosyalleşiyor, insanları kafalarında şekillendiriyorlar” denildi.