Türkiye Kültür Yolu Festivali Samsun’da

9 Haziran 2024

Dünya Turizm Örgütü verilerine göre Türkiye artık ilk beş turizm ülkesinden biri. Bu başarının mimarlarından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali-Samsun’un açılışında bu noktaya nasıl gelindiğini şöyle anlattı: 

“Ziyaretçi sayısı, turizm geliri, ürün çeşitliliği, tesisleşme ve altyapı, sürdürülebilirlik uygulamaları, pazar çeşitliliği, yıl boyunca ve ülke geneline yayılan turizm hareketi derken her başlıkta büyük ilerlemeler kaydettik. Bunu kamu ve özel sektör paydaşlarımızla birlikte başardık. Kazanımlarımızı koruyarak bu başarının devamlılığını da yine birlikte sağlayacağız. 

Tabii bu yükseliş ivmesi sadece turizmle sınırlı değil. Rekorlar kıran izleyici ve temsil sayılarıyla, ödülleri ve ihraç başarılarıyla konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale temsillerine, sinemadan dizi sektörüne bugün sanatta da bir Türk rüzgârı esmektedir. 

Türkiye Kültür Yolu artık dünyanın en büyük ve kapsamlı

Yazının Devamı

‘‘Gençlerin ilgisi çok büyük’’

9 Haziran 2024

Her yanı tarih kokan Kadıköy’deki 97 yıllık Süreyya Operası’nda Tan Sağtürk ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni olarak bugüne kadar yaptıklarını, hedeflerini konuştuk.

Geçtiğimiz eylül ayında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’ne atanan Tan Sağtürk ile İstanbul Kadıköy’deki Süreyya Operası’nda buluştuk. Çünkü 15. İstanbul Opera ve Bale Festivali’nin bünyesinde sahneledikleri “Tan Sağtürk ile Bale Dünyası” isimli özel temsilin provaları vardı Süreyya Operası’nda…

Yıllarca Türkiye’nin dört bir yanında; balet, koreograf ve eğitmen olarak çocuklarla gençleri baleyle tanıştıran Tan Sağtürk bu kez Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni sıfatıyla yeni nesiller için sahne aldı. Sağtürk, ‘anlatıcı’ olarak sahne aldığı 5 Haziran’daki gösteride çocuklar ve gençlere balenin doğuşu ve gelişimini eğlenceli bir dille aktardı.

Meriç Sümen’den sonra

Yazının Devamı

Gezginci’nin ödül gururu

8 Haziran 2024

Esra Gezginci’nin oyunculuk ve sunuculuk yaptığını biliyordum, ama nasıl bir insan olduğu konusunda en küçük bir fikrim yoktu. Geçen sonbaharda Türkiye’nin ilk konuk ülke olduğu Bişkek Uluslararası Film Festivali için Kırgızistan’a gittiğimizde tanıştım Gezginci’yle... Birlikte yapılan seyahatler bir insanı tanımak için fırsatlar sunar size...

Kırgızistan seyahatinde tanıştığım ve tanıdığım Gezginci, yapımcısı ve sunucusu olduğu kültür sanat programı ‘Esrarengiz İstanbul’la, 8. Anadolu Medya Ödülü’ne layık görüldü. Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alan Gezginci’yi tebrik edip, duygularını sordum, şunları söyledi:

“Öncelikle çok heyecanlıyım, çünkü Cumhurbaşkanımızın elinden ödül almak benim için büyük gurur ve mutluluk verici. Anadolu Yayıncılar Federasyonu ve jüri üyelerine beni bu ödüle layık gördükleri için çok teşekkür ediyorum.

İstanbul ve Azerbaycan programlarım için çok

Yazının Devamı

‘Hayat Oyunu’ neyin finali?

6 Haziran 2024

Hadise, ‘Hayat Oyunu’ adlı yeni şarkısını yayınladı. Şarkıcının, ‘Hayat Oyunu’nun klibini paylaştığı Instagram hesabında yazdıkları ilginçti:

“Hayat Oyunu şarkımı bir hikâyenin finali olarak görüyorum.

Bu şarkı tam dört sene önce sevgili Haluk Şentürk’ün (menajeri) hediyesi olarak bana geldi. Geçen süre içinde bu şarkıyı okumak için kendimi hiç hazır hissetmedim.

Bu şarkının şimdi sizlerle buluşuyor olmasının elbette birden fazla sebebi var, ama en önemlisi ben kendi içimdeki bazı yarım kalan yolculukları tamamladığımı hissediyorum.

Uzun zamandır yüreğimin tam ortasında duran camdan ok sanırım artık yok. Çünkü o kadar iyi anladım ki kazanan yok bu hayat oyununda. Kazanan da kaybediyor aslında.

Şarkıda geçen her cümle için ayrı ayrı uzun yazılar yazabilirim, ama ben ‘Hayat Oyunu’nu her dinlediğimde ne yaşarsak yaşayalım, düne değil, yarına bakmamız gerektiğini ve her gecenin bir sabahı olduğunu hatırlıyorum.

Ben bu şarkıdan güç alıyorum. Umarım sizin de kalbinize, hayatınızda bir yere dokunur bu şa

Yazının Devamı

15 dakikada müthiş değişim

4 Haziran 2024

Borussia Dortmund ile Real Madrid’in UEFA Şampiyonlar Ligi Kupası’nı müzelerine götürmek için mücadele edecekleri maçı izlemek için Londra’nın ünlü Wembley Stadyumu’ndayız.

Sekiz yıldır sponsoru olduğu Şampiyonlar Ligi’nin finalinde sahneye çıkardığı şarkıcılarla seyirciyi coşturan Pepsi’nin bu yılki yıldızı rockçı Lenny Kravitz’di.

PepsiCo Türkiye’nin davetiyle gittiğim final maçlarının öncesinde şimdiye kadar Alicia Keys (2016), Black Eyed Peas (2017), Dua Lipa (2018), Imagine Dragons (2019), Anitta, Burna Boy ve Alesso’yu (2023) izlemiştim.

Bu şarkıcı ve gruplarda olduğu gibi Lenny Kravitz’in sahneye çıkması ve çimlere zarar gelmemesi için zeminin kaplanması gerekiyordu. Zeminin kaplanması, sahnenin oluşturulması ve ışıkların yerleştirilip, aynı hızla da toplanması lazımdı. Çünkü 20 dakika sonra maç başlayacaktı. Onlarca görevli arı gibi çalışıp, zemini kapladı. Tekerlekler üstündeki portatif sahne parçalarını hızlı bir şekilde taşıyıp birleştirdiler. Işıklardan havai

Yazının Devamı

Aydan Şener’in ibretlik öyküsü

2 Haziran 2024

Her seyahatte yaptığım gibi UEFA Şampiyonlar Ligi final maçını izlemek için Londra’ya giderken de bir kitap aldım yanıma. THY uçağı İstanbul semalarında yükselmeye başlayınca elime aldığım Aydan Şener’in ‘Kadına Dair’ kitabını Heathrow Havalimanı’na inmeden bitirdim. Deniz Ertem Aydoğar’ın 134 sayfalık nehir söyleşisi su gibi akıp gitti ve Şener’in anlattıkları bana çok sahici geldi. Zaten oyuncunun kitabın ön sözünde yazdıkları da aynı yöndeydi:

“Bugüne kadar pek çok televizyon programına katıldım, gazete röportajları yaptım. Mizacım gereği de sanırım her zaman biraz mesafem, belli belirsiz kendime kalan sözlerim oldu. Ama bir karar verdim, bu sorular ve bu kitapla kalbimi açabileceğim kadar açmak için.”

Oyuncunun bu sözleri ünlülerin gazete röportajları ve televizyon sohbetlerinde içlerinden geçenleri değil, işlerine gelenleri söylediklerinin itirafı gibi değil mi?

Aydan Şener’in 1981’de Türkiye Güzeli seçildikten sonra oyunculuğa başlama öyküsü

Yazının Devamı

Funda Arar: Devir, elindekini değerlendirme devri!

2 Haziran 2024

Funda Arar, sadece Türk Sanat Müziği değil aynı zamanda albümlerinde yer verdiği Anadolu rock, pop ve arabesk tarzı eserleri de başarıyla yorumlayıp sevdiren bir şarkıcı. Ayrıca İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda boşuna okumadığını ürettiği eserlerle kanıtlayan bir sanatçı. Arar, 24 yılda çıkardığı albümlerinde yer verdiği “Belki Bir Gün”, “Yalnızlık Durağı”, “Körpeciğim”, “İsyan”, “Gizlice”, “Dua”, “Geceler”, “Ağlasam Duymaz”, “Seni Düşünürüm”, “Yalnızlığın Şarkısı” ve “Sevdiklerim”in söz yazarı ve bestecisi. Müzisyen eşi Febyo Taşel ile “Maske”, “Skandal”, “Kül Kedisi”, “Gerisi Bende” ve “Seninim” şarkılarına da imza attı. Sözleri Gülnur Badakal, bestesi Mohammed Shehata Mahmoud Ramadan Saleh ve Ahmet Abdelsalam Abdelgalil Elseify’e ait yeni şarkısı “Korkak” ile hayranlarının karşısına çıkan Funda Arar’la müzikte bugüne kadar

Yazının Devamı

Kate’in sağlık durumu nasıl?

1 Haziran 2024

Ocak ayında karın bölgesinde yapılan operasyondan sonra, uzunca süre hiçbir etkinliğe katılmayınca hakkında birçok spekülatif haber yapıldı. Galler Prensesi Kate Middleton, 27 Mart’ta yayınladığı videoyla kanser tedavisi gördüğünü açıkladı, ama spekülatif haberlerin sonu gelmedi. 

Sadece İngilizlerin değil, dünyadan milyonların sağlık durumunu merak ettiği Kate hakkında birbiriyle çelişen haberler çıkmaya devam ediyor. 

İspanyol gazeteci Concha Calleja, katıldığı televizyon programında Galler Prensesi’yle ilgili üzücü bir haber verdi: 

“Kate için en kötünün geride kaldığını söylemek isterdim ama bu doğru değil. En kötüsü daha yaşanmadı. Kate’in, yıl sonuna doğru bir ameliyat daha geçirmesi gerekecek.” 

Aynı gün Almanya’dan Bild ve ABD’den Hollywoodlife ile Vanity Fair’de tam tersi haberler vardı. Onlara göre, Galler Prensesi’nin en yakın çevresinden alınan bilginin özeti şuydu: 

“Kate çok daha iyi durumda. Kemoterapi bitmiş değil,

Yazının Devamı