Geri Dön
2100'de hangi ülkelerin nüfusu yarı yarıya azalacak?

2100'de hangi ülkelerin nüfusu yarı yarıya azalacak?

Dünya nüfusu her geçen gün artıyor. Ancak bazı araştırmalar da bu durumun tam tersi olduğunu ortaya çıkartıyor. Son iddia şu: 2100'de bazı ülkelerin nüfusu yarı yarıya azalacakmış. Peki hangi ülkeler bunlar?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

23 ülkenin nüfusu yarı yarıya azalacakmış

ABD'de yapılan bir araştırma, "Dünya çok kalabalık, her geçen gün daha da kalabalıklaşıyor" diyenleri şaşırtacak cinsten sonuçlar ortaya koymuş. Washington Üniversitesi araştırmacıları, dünyadaki doğurganlık oranının 2100 yılına kadar 1.7'nin altına düşebileceğini, bu nedenle neredeyse her ülkenin nüfusunun azalacağını, hatta 23 ülkenin nüfuslarının yarı yarıya azalacağını ortaya koymuş.

Japonya, İtalya, Portekiz, İspanya...

Araştırmacılar, dünya nüfusunun 2064'te 9.7 milyar ile zirveye ulaşacağını, 2100 yılında ise 8.8 milyara kadar gerilemesinin beklendiğini kaydetmiş. Peki bahsi geçen 23 ülke hangisi? Araştırmacılara göre Japonya 126 milyondan 53 milyona, İtalya 61 milyondan 28 milyona gerileyecekmiş. Nüfusunun yarı yarıya azalması beklenen diğer ülkeler arasında ise Portekiz, İspanya, Tayland ve Güney Kore gibi ülkeler varmış.

Doğanın kanunu bu!

Peki nüfus patlaması hangi ülkelerde bekleniyormuş? Afrika ülkelerinin nüfusunun 3'e katlanacağı iddia edilmiş. Yani doğurganlık oranı pek çok ülkede geriliyor ama Afrika ülkelerinde müthiş bir patlama var. Korona'dan en çok Batı Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinin etkilendiğini de hesaba katarsak gayet gerçeğe dönüşme ihtimali olan bir araştırma olarak görüyorum bunu. Hayat nasıl zigzaglarla dolu, nüfus olayı da aynen böyle. Zirveye ulaşacak sonra aşağıya düşecek. Tabiat kanunu bu!

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler