Geri Dön
Alarm ertelemek neden yorgun hissettiriyor?

Alarm ertelemek neden yorgun hissettiriyor?

Alarm ertelemeyi birçoğumuz yapıyoruz. İstiyoruz ki bir 5 dakikacık daha uyuyalım, keyifli uykumuza dönelim. Ama olmuyor. Hem uykumuza dönemiyor hem de uyanamıyoruz. Peki sizce alarm ertelemek neden kişiyi ekstra yorgun hissettiriyor?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Sağlık problemlerine yol açıyor

ABD'deki Salk Enstitüsü'nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, alarm çalmaya başlandığında sessize almak ya da ertelemek iyi dinlenmemizi sağlamıyor. Daha ötesi de var. Uykuyu bu şekilde ertelemek ve sürüncemede bırakmak kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çünkü vücudumuz normalde belirli bir döngüye göre hormanların ve kimyasalların üretimini düzenliyor.

Vücudun dengesini etkiliyor

Vücudun bu 24 saatlik döngüsüne 'sirkadyen ritim' adı veriliyor. Genelde biyolojik saat olarak bildiğim bu ritim, vücudumuzun genel döngüsünü de şekillendiriyor. Ancak alarm ertelemek, özellikle de gençlik yıllarından itibaren bu davranışı sürdürmek, vücuttaki bu ritmin bozulmasına yol açıyor. Böylelikle insanlar gece daha geç yatmak, sabah da daha geç kalkmak istiyor. Bu da vücudun dengesini önemli ölçüde etkiliyor. Daha yorgun hissetmemizin sebebi, uyku ritmimizin bozulması yani.

Melatonin şart!

Peki ne yapmak lazım? Öncelikle şunu unutmamamız lazım: Vücudumuzun uykuya, özellikle de gece uykusuna ciddi anlamda ihtiyaç var. Gece 23:00 ile 03:00 arasında 'melatonin' hormonunu salgılıyor vücudumuz. Bu hormon ancak karanlıkta uzun ve düzenli uyku esnasında salgılanıyor ve kansere yakalanma riskini düşürüyor, vücudun savunma sistemini güçlendiriyor. Yapmamız gereken şey erken saatte uyuyup alarm ertelemeye gerek duymadan uyanmak ve vücuda alarm erteleme eziyeti çektirmemek...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler