Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

AKIL OYUNLARI

Yarı yıl tatili, çocuklar için oyun zamanı demek. Ancak Türk Beyin Takımı’nın önerdiği oyunlarla, çocuğunuzun oyun oynarken zekasını geliştirmesini da sağlayabilirsiniz

|

Cuma günü okullar sömestr tatiline giriyor. Bu iki haftalık tatil, derslerden bunalan tüm çocuklar için oyun zamanı anlamına geliyor. Peki çocuğunuzun oyun oynarken zekasını geliştirmesine ne dersiniz?
Türk Beyin Takımı, sömestrde çocukların oynayabileceği pek çok zeka oyunu öneriyor.
Türk Beyin Takımı ve Dünya Zeka Oyunları Federasyonu Komite Üyesi Serkan Yürekli sömestrde, hem evde hem de dışarıda ailece oynanabilecek zeka oyunlarını anlattı.
Bu oyunların, birlikte iyi vakit geçirmenin yanı sıra, çocukların zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimlerini desteklemek açısından da çok yararlı olduğunu söyleyen Yürekli, “Tüm bu oyunları oynarken çocuğunuzu gözlemleyerek keyifle zaman geçirdiğinden emin olmalısınız” diyor.
Aslında, çocuğu düşünmeye sevk eden her şey zeka oyunu olarak tanımlanabilir. Satranç gibi strateji, sudoku gibi mantık, soma küpü ya da tangram gibi mekanik oyunlar, kelime oyunları ve görsel oyunlar bunlardan bazıları... Çok basit fikirler ve malzemelerden yola çıkarak yeni oyunlar da keşfedebilirsiniz. İşte size birkaç öneri...

TANGRAM: Tangram, 7 parçadan oluşan ve bu parçalar kullanılarak elde edilen sayısız şekil oluşturma oyunudur. Siz de kolaylıkla kendi oyunlarınızı tasarlayabilirsiniz. Ama öncelikle size bir Tangram seti gerekiyor.

SİMETRİ: Çocuklarda soyut bir kavram olan simetri algısının geliştirilmesi için ideal bir oyun. Türk Beyin Takımı ürünlerinin satıldığı yerlerden alınabilecek olan bu oyun şöyle oynanıyor: Çocuğa bir kısmı verilen resmin diğer kısmının, renkli kalemlerle çocuk tarafından tamamlanması gerekiyor.

SON HARFE EKLE OYUNU:
Ülke, kıta, il, ilçe, mahalle, sokak ya da meydan isimleri olacak bir kelime söyleyin. Çocuğunuz da sizin kelimenizin son harfiyle başlayan başka bir kelime söylesin ve oyun böylece devam etsin.

NESİ VAR OYUNU
: Mekana bağlı kalmaksızın her yerde oynanabilecek bir oyun bu. Oyunculardan biri bir nesne tutar, diğer oyuncu da bazı sorular sorarak onu bulmaya çalışır.

ANAGRAM
: Bu, bir başka kelime oyunudur; herhangi bir kağıt kalemle oynanmadığı zaman da ayrıca bir hafıza oyununa dönüşür.
Anagram, bir kelimenin harflerinin yeri değiştirildiğinde oluşan, anlamlı yeni kelimelerdir.

EŞLEŞTİRME
: Üzerinde aynı veya ilişkili nesnelerin resimlerinin olduğu eşleştirme kartları hazır bulunabileceği gibi sizin de kolayca hazırlayabileceğiniz bir oyun malzemesi.
Ancak bu kartlar olmadan da çocuğunuza eşleştirme oyunları oynatabilirsiniz. Örneğin, iki tane olan kaç şey sayabilirsiniz? Eller, gözler gibi somut şeylerin yanında ‘Ö’ harfindeki noktalar gibi sıra dışı cevaplar da verilebilir.

HER YAŞTA ÇOCUK İÇİN MÜZEDE EĞİTİM

Rahmi M. Koç Müzesi; okul öncesi, ilk, orta ve lise öğrencilerini sömestrde de bekliyor. Kurumun ‘Müzede Eğitim’ programının içeriği çok geniş: Hafta Sonu Eğitim Atölyesi Projesi, Keşif Masası, Planetaryum, Fen ve Teknoloji Atölyesi, Tüpraş Enerji Atölyesi, Renkli Matematik Dünyası... Tel: 0212 369 66 00

ÇOCUKLAR iÇiN ÇAĞDAŞ SANAT

Akbank Sanat, uzman eğitmenler eşliğinde suluboyadan oyun yazımına, mozaikten linol baskıya kadar pek çok eğitici ve eğlenceli çocuk atölyesine ev sahipliği yapıyor. Tel: 0212 252 6812

YARATICI ÇALIŞMALAR

Faber-Castell’in desteğiyle Rahmi M. Koç Müzesi, S.Ü Sakıp Sabancı Müzesi ve Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleşen atölye çalışmalarında çocuklar, eğlenceli vakit geçirirken sanatın uçsuz bucaksız dünyasını keşfedecek.

KİM KORKAR KARANLIKTAN!

Dünyada 7 milyondan fazla insana ulaşan ‘Karanlıkta Diyalog / Dialogue in the Dark’, sömestr tatilinde çocuklara özel ‘Oyun Odaklı Öğrenme Atölyesi’ düzenliyor. 9-12 yaş arası çocuklar için düzenlenen etkinlik; beden dili, mimiklerle kendilerini rahatça ifade edebilme, güven duygusu ve hayal gücünü geliştirme gibi konularda çocukların gelişmesini ve nitelikli zaman geçirmelerini sağlıyor. Biletler, Biletix’de.

TOM VE JERRY’NİN SİHİRLİ BALONLARI

Warner Bros’un sevimli kahramanları Tom ve Jerry, sihirli baloncuk gösterisi ‘Bubble Show’la Türkiye’ye geliyor. Gösteri, 25-27 Ocak’ta Ankara Congresium, 31 Ocak-2 Şubat tarihlerinde İzmir Fuar Merkezi, 7-9 Şubat tarihlerinde ise İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekle-şecek. Biletlere Biletix’ten ulaşabilirsiniz.

SADECE RiTiM VAR
Günlük hayatta kullanılan varil, süpürge, kibrit çöpü, şişe gibi farklı objeleri kullandıkları şovlarıyla herkesi büyüleyen Stomp, 31 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında Türkiye’ye geliyor. Müzik, dans, tiyatro ve koreografinin bir arada olduğu gösteri, 31 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde, 7-9 Şubat tarihlerinde ise Ankara Congresium’da gerçekleşecek.

KÜMES HAYVANLARI OKUMAYI SEVDİRİYOR
Zambak Yayınları yarı yıl tatilinden önce 11 kitaptan oluşan ‘Kümes Hayvanlarının Maceraları Serisi’ni çocuklarla buluşturuyor. Rabia Acunman’ın kaleme aldığı seride, 32’şer sayfalık 10 kitap ve 24 sayfalık çalışma kitabı yer alıyor. Özellikle ilkokul 2 ve 3. sınıf öğrencileri göz önünde bulundurularak hazırlanan seri; günlük hayata, kümes hayvanları üzerinden ayna tutmayı amaçlıyor.

KARNE HEDİYESİ SİRK
The Marmara Şişli, sömestir döneminde öğrencilere cazip bir karne hediyesi veriyor. İkramların, sürprizlerin ve avantajlı konaklama imkanlarının sunulduğu sömestir paketinde öğrenciler, İstanbul’daki Küba Sirki gösterisi için davetiye kazanacak. Sirk gösterisi, 6-9 Şubat tarihleri arasında Türker İnanoğlu Show Center’da düzenlenecek.
Tek ve çift kişilik odalarda konaklama, açık büfe kahvaltı ve Küba Sirki gösterisi bileti dahil The Marmara Şişli sömestir paketi fiyatı 140 euro.

TATiLDE GOLF DERSi

Kempinski Hotel The Dome, bütün bir dönemin yorgunluğunu üzerinden atmak isteyen çocuklara unutamayacakları bir golf deneyimi sunuyor. Otel, yanında yer alan Antalya Golf Kulübü’yle sömestr tatilinde çocukları golfle buluşturuyor. 7-12 yaş çocuklar, 27 Ocak-3 Şubat 2014 tarihleri arasında 4 gün boyunca özel golf hocaları tarafından günde 1 saatlik derslerle golf oynamanın tadını çıkaracak. www.kempinski.com.tr

TERMAL TATİL

Richmond Pamukkale Thermal, sömestr için özel olarak hazırladığı paketler ile tüm aileye unutulmaz bir deneyim yaşatmayı hedefliyor.
24 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında, geçerli olan sömestr tatili paketinden yararlananlar; kapalı ve açık termal havuzu, olimpik yüzme havuzunu, sauna, jakuzi ve şok havuzunu ücretsiz kullanabilecek.
Tel: 0 258 271 42 94

AİLELERE ÖNERİLER
Hafta içi ve hafta sonu, çocukla birlikte geçirilecek zaman aileler için önem taşıyor. Ancak her etkinliği takip etmek ve çocuklar için doğru aktiviteyi seçmek çok kolay olmuyor. İşte www.cocuklanereye.com ebeveynlerin bu ihtiyacına cevap veriyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.