Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

Altın Koza’da her şey iptal yarışmalara devam

Bu yıl 22’ncisi düzenlenecek Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin tören ve gösterimleri terör olayları nedeniyle iptal edildi. Jüri filmleri izledikten sonra sonuçları basın açıklamasıyla duyuracak

|

Önceki gün Adana Altın Koza Film Festivali’nin açılış ve kapanış töreni, terör olayları gerekçe gösterilerek iptal edildi. Dün yapılan bir açıklamada, aynı gerekçeyle festivalin bütün gösterimlerinin iptal edildiği duyuruldu. Festivalde sadece jüri yarışma filmlerini izleyip sonuçları bir basın açıklamasıyla paylaşacak. Bu yıl 14-20 Eylül tarihleri arasında 22’ncisi yapılacak olan Uluslararası Altın Koza Film Festivali’ndeki iptaller ile ilgili yönetmen ve sinema eleştirmenlerinden görüş aldık.


İlk çözüm doğruydu


Mehmet Açar - Eleştirmen: Yapılan ilk açıklamada film gösterimleri iptal edilmemişti. Gösterimleri olacak, jüriler çalışacaktı; halk filmleri seyredecekti. O çok doğru bir çözümdü. İkinci yapılan açıklama çok anlamlı gelmiyor bana. Belki de tümüyle ertelenmesi daha doğru olurdu. Film gösterimlerinin olmadığı bir şeye festival denmez.

‘Saygı duyulmalı


Atilla Dorsay - Eleştirmen: Altın Koza Film Festivali aslında bir orta yol tutturdu, festival tümüyle iptal edilmedi; jüriler ve ödüller korundu. En önemli olan da buydu çünkü buradan Türk Sineması’na 1 milyona yakın bir para girecek. Festivalin eğlence yanı kaldırıldı; bu dramatik olaylar karşısında yargıda bulunmak zor. Yerel yönetimin kararına saygı göstermek gerek.

‘Doğru bir karar’


Nur Sürer - Oyuncu: Bence doğru bir davranış içinde bulunmuşlar, filmler öyle ya da böyle değerlendirilir. Önemli olan sinema salonunda seyirci, yazar ve eleştirmenler tarafından değerlendirilmiş olması.

‘Yarım iptal söz konusu’


Erden Kıral - Yönetmen: Biliyorsunuz festivalde benim de ‘Gece’ filmim yarışıyor ve ayrıca Uzun Metraj Senaryo Yarışması’nda jüri başkanıyım. Her şeye karşı yarışma bir şekilde sürüyor ama festivalde “yarım iptal” söz konusu. Ben bağımsız sinema yapıyorum ve festivallerden gelecek olan ödüller de bu nedenle önemli. Geçen yılki Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden itibaren İstanbul İKSV ve Ankara Film Festivali sonra da Adana yapılamaz hale geldi, ama yapılması gerekirdi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.