Anadolu lezzetleri Konya’da pişti
Meram Belediyesi’nin organizasyonuyla, Hazreti Mevlana’nın aşçısı Ateşbâz-ı Veli’yi anmak için düzenlenen ‘Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri’, Anadolu’nun birbirinden lezzetli yemeklerini Konya’da buluşturdu.
Etkinlik, Mevlana ile Ateşbaz-ı Veli türbelerinde yapılan dualar ve ‘Kazan Açma Merasimi’yle başladı.
‘Aşımız Aşkla’ sloganıyla Dutlu Koruluğu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, Konya Mutfağı Yöresel Yemek Yarışması ve Selçuklu Dönemi Mutfak Sanatları Yarışması düzenlendi.
Gürkan Şef ise gastro şovuyla programa renk kattı.
Organizasyon, Konya Türkülerinde Yemek Kültürü Konseri ve Ateşbâz Veli Mutfak Kültürü Günleri Ödül Töreni’yle son buldu.
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, törendeki konuşmasında, dünyada adına ilk türbe yapılan aşçı olma özelliği taşıyan Ateşbaz Veli’nin, Mevlevi zarafetini taşıyarak yaşamış gönül erlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Toru, “Amacımız, ceddimiz Selçuklu’dan bize intikal eden muhteşem mirasın damak tadını yansıtmak” şeklinde konuştu.
Misafirlere, kazanlarda pişen Tekke Pilavı ve aşure ikram edildi.