Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

BEL FITIĞI TEDAViSiNDE YENi YÖNTEMLER

Bel fıtığı tedavisindeki gelişmeler, ameliyat sırasında dergi okumaya ya da telefonla konuşmaya bile olanak sağlıyor. İstanbul Cerrahi Hastanesi beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Onur Kulaksızoğlu, yeni tedavi yöntemlerini anlattı

|

Bel ağrısı ve fıtığı, toplumun büyük bölümünü etkileyen yaygın bir sağlık sorunu. İnsan omurgasının en çok yük binen ve hareket sistemiyle ilgili rahatsızlıkların en sık ortaya çıktığı alan bel bölgesidir. Ortalama bir ömür yaşayan her insan hayatı boyunca omurgasına yaklaşık beş milyon kez yüklenme yapar. Kişinin hareketlerini kısıtlayıp, bundan kurtulması asla mümkün değildir. Eğilme, kalkma ve çömelme gibi hareketlerin hepsi yüklenme anlamına gelir. Yatma dışındaki tüm hareketlerde omurgaya yükleniriz. Bu yüzden de 70-80 yaşındaki insanlarda bel fıtığına rastlanması kaçınılmazdır. Kısaca, bel ağrıları insan yaşamının kaçınılmaz bir parçasıdır.


BEL FITIĞI NEDiR?
Bu kaçınılmaz vücut yükünün getirdiği en yaygın rahatsızlıklardan biri bel fıtığıdır. Konuyla ilgili yurt dışında ve yurt içinde geniş araştırmalar sonucunda bel fıtığından kurtulmanın yolu, bel fıtığı mekanizmasını anlamaktır. İki omur arasında omurgaya binen yükü emen ve eşit dağılımını sağlayan disk olarak tanımlanan yapının, omuriliğe veya sinir köklerine doğru bombeleşmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak tanımlıyor. Tedavi yöntemiyse, hastalığın kişideki seyrine ve ilerleme durumuna göre değişiyor.
Bel fıtığının belirtileri arasında, bel ağrısı, bacaklara vuran ağrı, bacaklarda, ayakta uyuşma, güçsüzlük, nadiren de olsa yanma ve iğnelenme, idrar yapamama ya da idrar kaçırma var. İdrar kaçırma özellikle bel ağrısıyla birlikte olduğu zaman dikkat edilmesi gereken bir bulgudur. Bel fıtığının tedavi seçenekleri çeşitlidir.


Ağrılardan yarım saatte kurtulmak mümkün
Bel fıtığı, mikrocerrahi teknik ile mikrodiskektomi, bel kaymasıysa vidalama yöntemiyle uyutulmadan epidural anestezi ile güvenli bir şekilde tedavi edilebiliyor. Türkiye’de az sayıda cerrah tarafından yapılabilen vidalama tekniğinde, hasta genel anestezi ile bayıltılmıyor. Öncelikle hastalar doktor konusunda seçici olmalılar. Çünkü mikrocerrahi teknik için ciddi donanım ve deneyim gerekiyor.


AMELiYAT FOBiSiNE SON
Hastaların birçoğunun sırf ameliyatlardan korktuğu için yıllarca bu acıya katlandıkları biliniyor. Oysaki epidural anesteziyle mikrodiskektomi yöntemi tüm bu endişeleri gideriyor. Hasta cerrahi müdahale esnasında konuşabiliyor, soru sorabiliyor, monitörden ameliyatını izleyerek yakınlarıyla telefonla görüşebiliyor. Epidural anestezi, sadece bir iğneyle bel bölgesine uygulanarak, hastaların baygın bir halde ameliyata girip bir daha ayılamama fobisini de ortadan kaldırıyor.
Hasta operasyon sonrası, yara miktarının az olması, kemik dokuda fazla hasar yapılmaması gibi etkenlerden dolayı ertesi gün normal yaşantısına dönüyor. Birkaç hafta sonra da spor yapar hale geliyor.


Mikrodiskektomi’nin avantajları

- Ameliyat tamamen mikroskop altında yapılır ve tüm ameliyat video kaydı altına alınır.
- Mikroskobun büyütmesinden ve geniş görüş alanından yararlanıp çok daha küçük bir sahada çalışmak mümkündür.
- Cerrahi müdahale 12-14 milimetre içerisinde ve hastanın hissetmeyeceği şekilde yapılır.
- Küçük bir bölgeden müdahale gerçekleştiği için, hem iyileşme daha hızlıdır, hem de ameliyat sonrası cerrahi müdahaleye bağlı sıkıntılar çok daha azdır.
- Cerrahi başarı oranı yüzde 97 civarındadır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.