Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

BUGÜN ViZYONA GiREN 6 FiLM

Todd Philips’in son filmi ‘Git Başımdan’, 1987 yapımı ‘Uçaklar, Trenler ve Otomobiller’ filminin ikinci el lastik kaplaması gibi duruyor

|

KOMiK BiR YOL MACERASI
Çeviri: Delal Aydın

Film, Steve Martin ve John Candy’nin rollerinde bu sefer Robert Downey Jr. ve Zack Galifianakis’i bir araya getiriyor, onları birlikte bir arabaya bindiriyor, yollara düşürüyor ve bir değil, tam iki tane kapıyı yerinden çıkarmayı da ihmal etmiyor.
Todd Philips’in hasılat rekorları kıran ‘Felekten Bir Gece’den sonraki ilk filmi, içinde aynı belden aşağı esprileri barındırmayı ve bunaltıcı karakter bozuklukları karşısında aynı direnci göstermeyi etrafa neşe saçarak sürdürüyor. O kadar komik olduğunu söyleyemem, ama insanı kahkahalara boğan anları da yok değil. Ne yazık ki film, bu anları bir arada tutmak konusunda aynı başarıyı gösteremiyor.
Peter Highman (Downey) ve Ethan Tremblay (Galifianakis), Atlanta Havaalanı’nda, Ethan’ın peşindeki adam Peter’ın arabasının kapısını yerinden çıkardığı sırada karşılaşıyorlar. Ethan partal bir çocuk-adam. Peter ise ‘Hoş Memo’ adındaki çizgi dizideki, başında kara bir yağmur bulutuyla dolaşan ‘Felaket Ahmet’ tiplemesini andırıyor. Tek farkı başının üzerinde yağmur bulutu yerine yanında yolculuk eden Ethan’ın olması. Peter el bagajlarını karıştırıp, kıllı göbeğini gözüne sokarak adamın seyahatini berbat etmekle kalmıyor, ‘bomba’ ve ‘terörist’ kelimelerini kullanmakta ısrar ederek uçaktan atılmalarını da sağlıyor. Bu senaryo metne ilave edilen havaalanındaki güvenlik ajanlarıyla (11 Eylül saldırılarından sonra ABD hükümeti tarafından kurulan bu kurumdaki ajanlar, tuhaf bir şekilde zamane kötü adamları oldular) yapılan kovalamaca sahneleriyle devam ediyor.

Tuhaf çiftin tuhaf yolculuğu
Tuhaf çiftlerin çıktığı ülkeyi baştan sona kat eden seyahatlerde bir zaman sınırı vardır. Peter, Ethan’ın kiraladığı arabayla yolculuk etmeyi sadece karısı Sarah (Michelle Monaghan), Los Angeles’ta sezaryen doğum yapmak için kendisini beklediği için kabul ediyor. Ethan’ın bir an evvel Los Angeles’e varmak istemesinin tek nedeni ise aktör olmak. Ethan Trembley’in oyunculukta bir geleceği olup olmayacağını merak ediyorsanız, Zack Galifianakis’e şöyle bir bakmanız cevabı öğrenmeniz için yeterli olacaktır.
Yolda para transferi yapmak için, Peter’ın eski dostunu (Jamie Foxx) ve Juliet Lewis’in tüm dikkatleri üzerine toplarcasına canlandırdığı Ethan’ın ‘şifalı bitkiler’ konusunda uzman torbacısını ziyaret etmek için birkaç defa duruyorlar. Bu ziyaretler gerçekten komik. Bunlara ilaveten Ethan’ın sevgili köpeği ve babasının küllerinin durduğu kahve kutusuyla ilgili güldürücü diyaloglar da var. Ethan arabanın ön koltuğunda kendisini tatmin etmek gibi epeyce kişisel bir harekete başladığında durum komik olmaktan çıkıyor. Amma velakin köpek onu taklit etmeye başlayınca yeniden komikleşiyor. Gene de ben ne kadar düşünürsem düşüneyim bir köpeği bunu yapmak için eğitmenin zalimlik olup olmadığına karar veremedim.
Film hafta sonu izleyicisini memnun edecek kadar güldürüyor. Tek eksiği karakterler ve aralarında ilişki. ‘Git Başımdan’ yeterli görünebilir, ama elimizde ‘Uçaklar, Trenler ve Otomobiller’ gibi bir örnek varken insan daha fazlasını bekliyor.

Oyunculuklar eşit sayılır
Downey ve Martin’in oyunculukları birbirine eşit sayılır. Ama John Candy (ve yönetmen John Hughes) içi dışı bir, beceriksiz ve cana yakın bir karakter yaratmıştı. Galifianakis’in karakteri ise her an patlayacakmış gibi duran bir bombayı andırıyor. İnsan kazara bile olsa bu kadar tiksinç olmayı başaramaz.
Elbette komedi filmlerinde duygusal yakınlık duyduğumuz karakterlerde, bu tiksindiricilik işe yarar. Ama Galifianakis ve Phillips bu durumu o kadar zorluyorlar ki, insan Ethan’a karşı duygusal bir yakınlık kurmakta zorlanıyor.
‘Uçaklar, Trenler ve Otomobiller’ filminde Steve Martin’in karakterinin John Candy’i son kez gördüğünü sandığı, sonra durup düşündüğü ve geri döndüğü bir an vardı. Aynı böyle bir an bu filmde de var. Ama ne yalan söyleyeyim bu sefer Downey’nin karakterinin neden döndüğünü anlamak mümkün değil.

GiT BAŞIMDAN!
(DUE DATE) Yönetmen: Todd Phillips Oyuncular: Robert Downey Jr., Zach Galifianakis, Jamie Foxx, Juliette Lewis IMDB Notu: 7.0

iKi TUTAM SAÇ-DERSiM’iN KAYIP KIZLARI
Yönetmen: Nezahat Gündoğan
KONU: Belgesel 80’li yaşlarını süren Huriye ve Fatma’nın, Dersim’de askerler tarafından alınışlarını, travmalarını ve ailelerine kavuşma süreçlerini anlatıyor...

YİNE Mİ SEN?
(YOU AGAIN) Yönetmen: Andy Fickman Oyuncular: Kristen Bell, Jamie Lee Curtis, Sigourney Weaver, Odette Yustman, Kristin Chenoweth, Victor Garber ve Betty White. IMDB Notu: 5.3
KONU: Başarılı halka ilişkiler uzmanı Marni ağabeyinin düğününde, onun lisedeki baş düşmanı ile evlendiğini görür.

JOENJOY
Yönetmen: Nur Akalın Oyuncular: Nasa Seif Said, Faraj Senga, Sakina Bazar, Umut Uğur, Bülent Çolak
KONU: İstanbul’da yaşamış birkaç yabancının deneyimleri, bir Türk ve Afrikalı’nın aşk hikâyesi içinde anlatılıyor. Kimse diğerinin durumundan haberdar değildir. Başlarından geçen olaylar birbirlerini anlamalarını sağlar.


BiRi BENi ISIRDI
(VAMPIRES SUCK) Yönetmen: Jason Friedberg, Aaron Sletzer Oyuncular: Matt Lanter, Ken Jeong, Anneliese Van Der Pol, Jenn Proske, Chris Riggi IMDB Notu: 3.3
KONU: Becca iki erkek arasında kararsız kalmıştır; gizemli, karamsar ve soluk benizli çocuk ile dayanıklı, sevimli’, ona ‘küçük gay kardeşi’ni hatırlatan çocuk arasında.

UÇAN MELEKLER
Yönetmen: Fırat Gürsoy Oyuncular: Aydan Uysal, Serdar Güder, Okan Aydoğan, Melis Evirgen, Süleyman Bölek, Mihriban Taşdöğen, Serap Çetintürk, Michael Yiğit
KONU: Melek, bebek yaşta ailesi ile Antalya’ya tatile giderken büyük bir kaza geçirir ve tek kurtulan olur.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.