Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

Çocuğunuzun bağışıklığını doğal yollarla güçlendirin...

İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’ten Gıda Yüksek Mühendisi Arı Ürünleri Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı, okul döneminde propolis kullanımı konusunda anne-babaları uyardı

|

Yaz tatilinin sona ermesi ve okula dönüş heyecanı başlarken, anne-babaları sık hastalanan çocuklarının telaşı sardı. Özellikle bu dönemde bağışıklık sistemini güçlendirmek için en doğal çözüm yolu propolis, düzenli kullanımda minikleri enfeksiyonlara karşı korurken, vücudun bakteriler ve mikroplarla savaşmasına da destek oluyor. İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’ten Gıda Yüksek Mühendisi Arı Ürünleri Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı, propolisi anlattı.

- Propolis nedir?

Arıların bitkilerden topladıkları çok güçlü antioksidan etkilere sahip doğal bir arı ürünü olan propolis, kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyon için kullanılır. Doğru işlendiği takdirde, insan vücudunda da virüs ve bakterileri yok ederek, hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Sonbaharın gelişi ve okulların açılmasıyla, mikrobiyal enfeksiyonlar da artmaya başlıyor. Yüksek antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip propolis, sık hastalanan çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve korunmalarına yardımcı oluyor.

- Propolisle nasıl tanıştınız?

Oğlumun antibiyotik alerjisine çare aradığım dönemde tanıştım. 11 aylıktan itibaren iki ayda bir yüksek derecede ateşleniyordu ve sürekli antibiyotik vermek zorunda kalıyordum. Beş yaşına geldiğinde antibiyotiklerden dolayı bir alerji gelişti ve tedavisi de yoktu. Doktor, çocuğumun bağışıklığının aşırı düşük olduğunu belirtince, tıbbi yayınları araştırdım.

Propolis ve arı sütünün bağışıklığı doğal yollarla güçlendirmek için kullanıldığı, prematüre doğan bebeklerde dahi enfeksiyonlara karşı kullanıldığını gördüm. Fakat ülkemize Çin’den geldiğini öğrenince, altı ay kendi ürettiğim propolis özütüyle arı sütünü kullandım ve oğlumda ne ateş ne alerji kalmıştı, üstelik bağışıklığı da artmıştı. Bu şifayı, tüm annelere ulaştırma hayaliyle yola çıktım.

- Faydaları nelerdir?

Düzenli tüketildiğinde, hastalanma sıklığının azalmasına katkı sağlar. Solunum sistemi rahatsızlıklarından, ağızda çıkan yara, aft ve uçuklara, mide-bağırsak rahatsızlıklarından kansere kadar pek çok farklı alanda olumlu etkileri olduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. Ayrıca sağlıklı ve canlı hücre sayısını artırmaya da yardımcı.

- Her gün tüketmeli miyiz?

Vücudumuzda her gün metabolik faaliyetler sonucu serbest radikaller üretilir. Bunların zararlı etkilerini önlemek için antioksidan almalıyız. Burada propolisin önemi büyük… Dünyada bilinen en güçlü antioksidanlar arasında… İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te gerçekleştirdiğimiz bilimsel çalışmada, propolisin, nar suyundan 80 kat daha güçlü bir antioksidan olduğunu ortaya koyduk.

Antioksidan takviyesi önemli!

“Çocuklar okul döneminin başlamasıyla sık sık hastalıklara yakalanıyor. Propolis, vücutta B ve T lenfositleri aktive ederek, antikor üretimini artırıyor ve böylece doğrudan bağışıklığın güçlenmesine yardımcı oluyor. Çalışmalarda, antibiyotiklerle kullanıldığında, sinerjistik etki gösterdiği de ortaya konuldu. Damla veya ham balla, karışım halinde tüketebilirsiniz.”

Her propolis aynı değil

Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, şöyle aktarıyor: “Ne yazık ki propolis, ülkemize çoğunlukla Çin’den ithal ediliyor ve saf değil. Bu ürünleri analiz ettiğimizde, Çin propolislerine ağaçların, yaprak, sap ve tomurcuklarının toz haline getirilerek katılmış olduğunu, maltodekstrin, silikon dioksitle, çeşitli boyar maddeler gibi dolgu ve katkı maddeleriyle propolisin çoğaltıldığını tespit ettik. Bunlar alerjik etki yapabiliyor. Etiketler doğru değil ve tüketici aldatılıyor. Her propolis aynı değil. Doğru koşullarda üretilmiş ve işlenmiş olması gerekiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve İstanbul Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü’yle çalışmamızda, Türkiye’de üretilen propolis kanser hücreleri üzerine öldürücü bir etki yaparken, sağlıklı hücrelere hiçbir zarar vermedi.”

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.