Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

DÜZENLi MUAYENEYLE GÜVENDE OLUN

Genital bölgedeki doku bozuklukları hakkında bilgi veren smear testi, rahim ağzı kanserinden korunmada önem taşıyor. Çünkü bu kanser türü, 8-10 yıl içerisinde oluşuyor

|

Anadolu Sağlık Merkezi’nden kadın hastalıkları ve jinekolojik onkoloji uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer, jinekolojik kanserlerle ilgili sorularımızı yanıtladı: “Kadın üreme organlarında görülen kanserler, jinekolojik kanserler olarak adlandırılıyor. Dünyada en sık rastlanan jinekolojik kanser türü, rahim ağzından kaynaklanan ve halk arasında rahim ağzı kanseri olarak adlandırılan serviks kanseri. Bu yıl tüm dünyada 500 bin yeni rahim ağzı kanserinin teşhis edilmesi bekleniyor. Sorun, dünya genelinde meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü.
İkinci sırayı, rahmin iç tabakasından kaynaklanan ve halk arasında rahim kanseri olarak bilinen ‘endometrium kanseri’ alıyor. Yumurtalıklardan kaynaklanan ve ‘over kanseri’ olarak adlandırılan yumurtalık kanserleriyse jinekolojik kanserler içinde en fazla kayba yol açanlardan.”

Jinekolojik kanserlerde tanı nasıl konuyor?
İlk cinsel ilişki sonrasında rutin muayenelere başlanmasını öneriyoruz. Hiçbir şikayeti olmayan 20 yaşında bir kadında yumurtalık kisti olabilir. Genel anlamda tüm kadınlar için, 2-3 yılda bir kontrol amaçlı hekime gidilmesi bu nedenle önemli. Cinsel hayatı aktif olan hastalara mutlaka PAP-Smear testini öneriyoruz. Böylece hasta, rahim ağzı kanserinden korunabiliyor. Rahim ağzı kanseri 8-10 yıl içerisinde oluşuyor. Smear aldığınızda, kanserleşmeye gidecek doku bozukluğunu tanıyıp, basit bir cerrahiyle hastayı kanser olmaktan kurtarabiliyoruz.

Rahim ağzı kanserine yol açan nedenler neler?
HPV virüsü, rahim ağzı kanserine yol açıyor. Bu virüs, cinsel ilişkiyle bulaşıyor. Bu nedenle, rahim ağzı kanserinde kişinin ve eşinin de cinsel partner sayısı çok önemli. Bu virüs özellikle erkekte bir lezyon yapmamasına rağmen kadınlarda gizli enfeksiyona yol açarak rahim ağzı kanserinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Sigara içen kadınlarda HPV virüsünün yerleşmesi daha kolay oluyor. Doğum kontrol hapı kullanan veya vitamin bakımından fakir beslenen kadınlarda yine HPV daha kolay yerleşiyor. Ayrıca çok çocuk doğurmuş olmak da rahim ağzı kanserine yakalanma riskini artırıyor. Çünkü HPV’nin bulaşması kolaylaşıyor.

Rahim kanserinin risk faktörleri neler?
Şişmanlık, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, hayvansal yağ bakımından zengin gıdalarla beslenmek rahim kanseri riskini artırıyor. Adet kanamalarının düzensiz olması, yumurtlama fonksiyonlarmdaki bozukluklar ya da hiç doğum yapmamış olmak da önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Erken adet görüp, geç menopoza girmek de tehlikeli. Ayrıca süt vermemiş olmanın getirdiği risk de var. Çünkü süt vermek hem rahmi hem de yumurtalığı koruyor.


Jinekolojik kanserlerde tedavi yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz?
Jinekolojik kanserlerin tedavisinde cerrahinin önemli yeri bulunuyor. Gestasyonel trofoblastik hastalık denilen kanserler dışında tüm kanser türleri için bu geçerli. Her türlü jinekolojik kanserin erken tanısı için düzenli olarak jinekolojik muayeneye gidilmesi büyük önem taşıyor. Erken teşhisin hayat kurtarıcı öneminin dışında, kanser belli bir yaygınlık derecesini henüz aşmamışsa genç hastalarda organ koruyucu cerrahi tedavi uygulanarak hastanın çocuk yapabilme kabiliyeti de korunabiliyor.

YARIN: MEME KANSERi

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.