Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

HASTALIKLARIN ALTINDA HORMON BOZUKLUKLARI VAR

Vücudun tüm fonksiyonları hormonlar tarafından kontrol ediliyor. Çeşitli etkenlerle düzensiz hale gelen hormonlar, hastalıklara yol açıyor

|

Yazar Nil Gün, Kuraldışı Yayıncılık’tan çıkan ‘Kaç Kiloya Programlısın’ adlı yeni kitabında, duygusal genlerimize işleyen kilo alma kodlarını deşifre ediyor. Bedenimizle beynimiz arasında mesaj ileten biyokimyasal postacılara ‘hormon’ deniyor. Hormonlar, bize ne zaman yememiz, içmemiz, uyumamız, uyanık kalmamız, ürememiz gerektiğinin mesajlarını veriyor. Durmaksızın faaliyet gösteren hormonları bedenin ve beynin bütün faaliyetlerinden sorumlu. Hormonlarımızın düzgün çalışması fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal boyutumuzu sağlıklı kılıyor.

Hormon dengesini bozan etkenler
* Beslenme tarzı; işlenmiş, genetiği değiştirilmiş ve hormonlu gıdalar, tarım ilaçları
* Çevresel faktörler; hava ve su kirliliği, sağlıksız ortamlar, ilişkiler, elektromanyetik kirlilik
* Uykusuzluk
* Duygusal sorunlar
* Stres

Bu tür etkiler, bazı hormonların aşırı çalışmasına yol açıyor, bazılarınıysa kış uykusuna yatırıyor. Bu dengesizlik uzun süreli olursa sonuç fazla kilolar olarak geri dönüyor. Sağlıklı çalışan hormonlar, sağlıklı metabolizma anlamına geliyor. Düz karın, ışıltılı gözler ve saçlar, yüksek enerji, yaratıcı zihin, sağlıklı yaşam metabolizmasıyla doğrudan ilgili.

Hastalıkları getiriyor
Hormonların düzensiz çalışması; diyabet, depresyon, metabolik sendrom, tiroid, adet öncesi sendromu, rahim kistleri, ağır menopoz, prostat büyümesi, iktidarsızlık, cinsel isteksizlik, enerji düşüklüğü, uykunuzu alsanız bile yorgunluk, cilt sorunları, erken kırışıklıkla yaşlanmayı beraberinde getiriyor.

YAŞAM VE STRES
* Aşırı stres, göbeği büyütüyor.
* Uykusuz geceler, yağ yakıcı hormonların salgısını azaltıyor.
* Öğünleri atlamak, açlık hormonu salgısının yükselmesine yol açıyor.
* Kolalı içecekler bağımlılığa, bize tokluk hissi veren hormonlarımızın sinyallerinin kesilmesine yol açıyor.

Adrenal, tiroid, kortizol, insülin gibi hormon isimlerine çoğumuz aşinayız. Ama bunların kilomuz ve sağlığımız üzerindeki etkilerini yeterince bilmiyoruz. İşte onlardan birkaçı:

İnsülin: Kan şekeri hormonu
Tiroid: Bazal metabolizma hormonu
Östrojen ve progesteron: Doğal stereoit hormonlar
Testosteron ve DHEA: Gençlik hormonu
Epinefrin, norepinefrin ve kortizol: Acil tehlike hormonları
HGH: Büyüme hormonu.

Yağ dokularının salgıladığı metabolizma hormonları
Leptin: Tokluk hormonu
Adinopektin: Leptin direncine karşı koruyan hormon
Rezistin: İnsülin direnci oluşmasında rol oynayan hormon
Peptittirozin: İştah kesici hormon
Grelin: Açlık hormonu.

Metabolizma hızı: Metabolizma, vücudun kalorileri yakma hızını belirleyen kimya laboratuvarı. Hücreler gelen her enerji birimini nasıl kullanacağına uygun olarak kimyasal tepki veriyor. Hormonlar düzenli çalıştığında yağ yakarız, kas biriktiririz. Hormonal dengemiz bozulduğundaysa yağ biriktirip, kas yakarız.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.