Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

Mustafa Erdoğan Homeros Ödülünü aldı

.

|

ÇANAKKALE Belediyesi’nce düzenlenen 45'inci Uluslararası Troia Festivali'nde bu yıl Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü, Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan’a verildi. Antik Kent Truva’da düzenlenen festivalin resmi açılış töreninde ödülünü Çanakkale’nin CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın elinden alan Erdoğan, ‘Troya’ adlı oyunu gelecek yıl antik kentte sahneleyeceklerinin müjdesini verdi.

Çanakkale’de 45'inci Uluslararası Troia Festivali’nin resmi açılış töreni antik kent Truva’da yapıldı. Düzenlenen kokteylin ardından 5 bin yıllık amfi tiyatrodaki tören başladı. Törende bir sunuş yapan Truva Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Rüstem Aslan, 11 Ağustos 2005 yılında yaşamını yitiren daha önceki kazı başkanı Manfred Osman Korfman'ı saygıyla andıklarını belirtti. Davetliler Korfmann anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Hafif sağanak yağmur altındaki törende ‘3 Dem Ensemble’ grubu tarafından mini bir konser verildi.

Daha sonra sahneye çıkan Çanakkale'nin CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 6'ncı Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü’nü, 7 yıl önce Homeros'un İlyada Destanı'nda yer alan şiirden esinlenerek yazdığı ve 3 yıl boyunca ekipçe yoğun bir emek harcayarak hazırladığı Troya gösterisiyle tutkunun, hırsın ve barışın dansını tüm dünyaya taşıyan Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan'a verme kararı aldıklarını açıkladı. Ardından da, ödülünü Anadolu Ateşi Dans Topluluğunun Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan'a verdi. Başkan Gökhan, ayrıca Erdoğan'a geçtiğimiz aylarda Belediye Meclis kararıyla alınan fahri hemşehrilik beratını da takdim etti. Ödülünü alan Mustafa Erdoğan, ‘Troya’ adlı gösterinin sahnelendiği günden bu yana sürekli yenilendiğini, değiştiğini ve her geçen gün daha güzel hale geldiğini dile getirdi. Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü'nün yanı sıra kendisinin Truvalıların ve Çanakkale kahramanlarının hemşehrisi yapılması nedeniyle teşekkürlerini sunan Erdoğan, “Ben ve 170 dansçım yaşamımız boyunca bu ödüle layık olmaya çalışacağız. Truva'nın sesini ve Anadolu topraklarının muhteşem kültürünü dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

TROYA DÜNYA TURNESİNE ÇIKIYOR

Troya adlı oyunun bugüne kadar 100 bin seyirciyle buluştuğunu hatırlatan Mustafa Erdoğan, sezon sonu hedeflerinin 250 bin seyirci olduğunu açıkladı. Erdoğan ayrıca, Troya gösterisinin Antalya'da devam ettiğini, Kasım ayından itibaren ise İstanbul'da sahneleneceğini, Aralık ayında da dünya turnesine çıkacağını bildirdi.

ANADOLU ATEŞİ ÇANAKKALE'YE TAŞINACAK

Mustafa Erdoğan, Truva Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr Rüstem Aslan ile bir görüşme yaptığını ve gelecek yıl antik kentin batı kapılarının önüne bir sahne kurarak Troya gösterisini Truva'da sahnelemek istediklerini söyledi. Erdoğan, gerçek Çanakkaleli ve Truvalı olmak için kentte bir dans okulu açarak Anadolu Ateşi'ni Çanakkale'ye taşıma hayalini gerçekleştirmek istediğini sözlerine ekledi.

BAŞKANDAN BARIŞ MESAJI

Festivalin açılış töreninde konuşan Çanakkale'nin CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise dünyaya barış mesajı vererek şunları söyledi: “Maalesef dünyamızda barışa artan özlem giderek artmakta. Kadınlar, çocuklar hala gözyaşı dökmekte, bombalar hala patlamakta. Komşu ülke Gürcistan'ın Güney Osetya özerk bölgesinde şiddet gittikçe tırmanıyor, sivil hedefleniyor, savunmasız masum insanlar ölüyor. Ülkemizde daha birkaç hafta önce Güngören'de İstanbul'un göbeğinde patlayan bombalar yine terörün soğuk yüzünü gösterdi bize. Masum insanlar, çocuklar, karnında yavrusuyla katledilen bir anne adayı, akşam gezmesinde terörle gelen ölümle tanıştılar. Güney Doğumuzda hala içimiz yanıyor, çocuklarımız kaybediyoruz. Yine hayatlar söndü, yine umutlar kırıldı. Barış, yine başka bir bahara kaldı. Barışı en iyi bilen topraklar, bu topraklar. Rüzgarın kekik kokularını savurduğu, türkülerde askerlerin ölmeden mezara konduğu, anaların dönmeyecek evlatlarının ardından ağıtlar yaktığı bir yer burası. Bu topraklar her zaman savaşın içerisinden barışı çıkartmasını bilmiştir. Savaşın küllerinden hep barış doğmuştur bu topraklarda. Bu Truva'da da böyleydi, Çanakkale savaşlarında da böyleydi. Bugüne kadar bu topraklarda yaşayanlar hep barışın savunucusu oldu. Hep barış istedi. Binlerce yıl önce üzerinde bulunduğumuz bu topraklarda Truva'da yaşanan savaş için pek çok Anadolulu halk bir araya geldi ve eşi bir daha ancak Çanakkale savaşlarında bulunabilecek bir dayanışma örneği gösterdiler. Barışa bu yıl da Truva'dan selam duruyoruz. Çünkü insanlığın ortak paylaşımları yakaladığı topraklardır Truva. Bir olmanın, birlik olmanın, dayanışmanın filizlendiği yerdir Truva. Barış adını anmak için Eşsiz bir yerdir Truva. Anadoluluğun önem kazandığı yerdir Truva. Çünkü Anadolu'dur Truva.”

Törene Çanakkale Valisi Orhan Kırlı eşi İnciser Kırlı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan, Truva Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Ernst Pernicka, şarkıcı Berkant, Çanakkale'nin kardeş kenti Almanya'nın Osnabrück ve İtalya'nın Pomezia'dan gelen konuklar ile çok sayıda Çanakkaleli katıldı.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.