Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

MUTLU EVLİLİK KALBİ KORUYOR

İsrail’de yapılan araştırmaya göre, mutsuz bir evlilik sürdüren erkeklerin kalp sağlığı tehdit altında. Bu kişilerin, 10 yıl içinde ölümcül kalp krizi geçirme riski, diğer erkeklere oranla yüzde 64 daha fazla

|

İsrail’de 1963’ten 1997’ye kadar 10 bin 59 erkek devlet memuru ve belediye çalışanı üzerinde araştırma yapıldı. Araştırmanın sonuçları, American Stroke Association’ın 2010’da düzenlediği ‘Uluslararası Kalp Krizi Konferansı’nda açıklandı. Araştırma, erkeğin evlilikteki mutluluğu ile kalp hastalıklarına yakalanma riski arasında ilişki kuruyor. ‘Ischemic Heart Disease Study’ adı verilen araştırmanın yapıldığı 34 yıl içerisinde, evlenmeyen erkeklerin yüzde 8.4’ü yaşamını yitirdi. Buna karşılık evlenen erkekler arasında ölüm oranını yüzde 7.1’de kaldı. Bilim insanları, ölüm yaşı, sosyoekonomik statü, obezite, tansiyon, sigara alışkanlıkları, diyabet, kalp rahatsızlıkları gibi faktörleri göz önünde tuttu.
Araştırmada yer alan bekar erkeklerin, evli erkeklere göre yüzde 64 daha yüksek oranda ölümcül kalp kriz riski taşıdıklarını vurgulandı. Araştırma başladıktan iki yıl sonra, 1965’te evli deneklerden evliliklerini ‘çok başarılı, oldukça başarılı, çok başarılı değil ya da tümüyle başarısız’ şeklinde sınıflandırmalarını istendi. Evliliklerinde bekledikleri tatmini yaşamadıklarını belirten erkeklerin yüzde 3.6’sında, ölümcül kalp krizi geçirme riskinin, evli ve mutlu olduğunu söyleyenlere göre yüzde 64 oranında artış gösterdiği belirlendi. Mutsuz evliliğin, istatistik sonuçları üzerinde bu kadar etkili olabileceğini beklemeyen bilim insanları, aynı sonuçların kadınlar için de geçerli olabileceğini düşünüyor.

Sigarayı bırakmak için geç değil
Araştırmalar, uzun yıllar sigara kullanan ve kalp krizi geçiren kişilerin, kriz sonrasında da olsa sigarayı bırakmaları gerektiğine, geç de olsa bunun faydasını göreceklerine dair yeni bulgulara ulaştı.
Tel Aviv Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, bir kalp krizi sonrası sigarayı bırakmak, kandaki ‘lipid’i düşüren ilaçlar gibi önemli olumlu sonuçlar doğuruyor. Araştırma, 1992-1993 yıllarında İsrail’de ilk kalp krizlerini geçiren ve taburcu edilen 65 yaş ve altındaki bin 500’ü aşkın hasta üzerinde yapıldı. Bilim insanları, bu kişilerin yüzde 27’sinin ilk krizlerine kadar hiç sigara kullanmadıklarını tespit etti. Taburcu edildikten sonra, sigara kullanan kişilerin büyük bölümü sigarayı bırakmaya çalıştı. Bu gruptaki kişilerin yüzde 35’i ilk krizi takip eden 10 yıl içinde sigarayı bırakmayı başardı.
İlk kalp krizinden önce sigarayı bırakanlarda ölüm oranının yüzde 50 daha az olduğu saptandı. İlk krizden sonra sigarayı terk edenlerin ölüm oranı ise sigara içmeyi sürdürenlere göre yüzde 37 daha düşük çıktı.

AZALTMAK ETKİLİ Mİ?
American College of Cardiology dergisinin yayımladığı araştırmayı değerlendiren TAU’s Sackler School of Medicine araştırmacılarından Dr. Yariv Gerber, “Ömründe hiç sigara içmemiş bir kişinin kalp krizinden ölme riski inatla sigara içmeyi sürdüren bir kişiye göre yüzde 43 oranında daha düşük. Araştırmalarımız, ilk kalp krizi sonrasında sigarayı bırakan kişilerin ikinci bir krizden ölme risklerinin, sigara içmeyi sürdürenlere göre yüzde 37 oranında düştüğünü gösterdi” diyor.
Peki, sigarayı azaltanların durumunda ne gibi değişiklikler oluyor? Araştırma, sigarayı günde beş tane ile sınırlandıranların ölüm riskinin de yüzde 18 oranında azaldığını gösteriyor. Fakat bu taviz, kanser ve akciğer hastalıklarından ölüm riskini kesinlikle azaltmıyor.

BUNLARI BOLCA YİYİN
Çay: İtalya’da yapılan bir araştırma günde iki bardak siyah çay içmenin kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmada yardımcı olduğunu ortaya koydu. Japonya’daki bir başka araştırmaya göre, yeşil çayın kalp hastalıkları riskini azaltarak insan ömrünü uzattığı açıklandı

Ceviz: Kolesterolü yok etmenin en önemli yollarından birinin ceviz olduğu belirtiliyor. Günde en az iki ceviz yenmeli.

Kırmızı pancar: İçeriğindeki nitrat sayesinde spor yapmak daha az yorucu oluyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, kırmızı pancar suyu içmek, vücudun direncini artırıyor. Bilim insanları, bu buluşun kalp, solunum yolu ve metabolizma hastalıklarına yakalananlar ve atletler için önemli olduğuna inanıyor.

Zeytinyağı-balık: Kolesterolü yüksek olanların yağlı besinlerden uzak durmaları, süt ürünlerine dokunmamaları öneriliyor. Zeytinyağı, balık ve salata kalp için çok faydalı.

Müsli: Bulgur ve müsli, faydalı besinler içersinde yer alıyor. ABD’de yapılan bir araştırma-da, kahvaltıda müsli yemenin kalp hastalığı riskini azalttığı saptandı. Araştırma haftada en az 7 defa çeşitli tahılları içeren müsli yiyenlerde, hiç müsli yemeyenlere oranla kalp hastalığı riskinin yüzde 28 oranında azaldığı görüldü.

BUNLARDAN UZAK DURUN
Kalp sağlığını korumada besinlerin rolü çok önemli. Aşırı karbonhidratlı besinler, şeker, sigara, beyaz un, hazır gıdalar, alkol, yağlı etler, yağda kızarmış besinler ve içinde katkı maddeleri olan yiyecekler kalp sağlığını tehdit ediyor.

İYİMSERLİK ÇOK ÖNEMLİ
ABD’de yapılan bir araştırma, iyimser kadınların kalp hastalığına yakalanma risklerinin daha düşük olduğunu ortaya koydu. Araştırma ayrıca iyimser kadınların daha uzun yaşadığını da ortaya koydu. Yaklaşık 100 bin kadın üzerinde yapılan araştırma, kötümserlerin tansiyonlarının ve kolesterol seviyelerinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

ÖĞLE UYKUSUNA YATIN
Gün ortasında kestirmek, genç ve sağlıklı erkeklerin kalp hastalıklarından ölüm riskini azaltabilir. Yunanistan’da altı yıllık bir araştırma, haftada en az üç kez 30’ar dakika kestirmenin kalp rahatsızlıklarına bağlı ölümleri yüzde 37 azalttığını ortaya koydu.

KÖTÜ MÜDÜR KALBE ZARAR
İsveçli bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmaya göre kötü yönetimin bulunduğu işyerinde çalışanlarda kalp hastalıkları ve kalp krizi riski yüksek. Uzmanlar işyerinde kendini mutsuz hisseden çalışanların sağlıksız yaşam sürmeye başladıklarını belirtiyor. Adaletsiz bir müdür, çalışanların tansiyonlarını yükselmesine neden oluyor, bu da kalp rahatsızlıklarına neden oluyor. Bu nedenle uzmanlar spor yapmanın ve zinde olmanın iş stresinin üstünden gelebileceğini söylüyor.

YARIN: Kansere genetik çözüm geliyor

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.