Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

RAMAZAN’DA NASIL BESLENMELİYİZ? - MiDE SAĞLIĞINI KORUMANIN YOLLARI

Ramazan ayında ülser, gastrit, reflü ya da hazımsızlık gibi mide sorunlarıyla hastaneye başvuran hasta sayısında artış var. Bu sorunların ortaya çıkmaması için beslenme önerilerine dikkat etmek gerekiyor

|

Oruç tutmak, bazı hücrelerin toksinlerinden arınmasını ve dinlenerek kendini yenileme fırsatı bulmasını sağlıyor. Ancak bu gibi yararlı etkilerinin yanı sıra mide hastalığı olanların bu dönemde sorunlarında artış yaşanıyor. Bu nedenle oruç tutarken beslenme önerileri dikkate alınmalı, dengeli yemeye önem verilmeli.
Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nden gastro- enteroloji uzmanı Doç. Dr. Eser Vardareli, özellikle mide sorunu bulunanların oruç tutarken dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi: “Asit fazlalığı sorunu olanlarda yaklaşık 16 saate kadar uzayan açlık süreleri, çeşitli mide rahatsızlıklarını beraberinde getiriyor. Açlık süresinin uzun olması, asit salgılanmasının da artmasına yol açıyor. Bu durum, gastriti olanlarda midede yanma, kazınma, ağrı gibi yakınmaların ortaya çıkmasına veya artmasına, ülserli hastalardaysa kanama, delinme gibi komplikasyonların gelişmesine sebep olabiliyor.

Gastrit, ülser, reflü ve hazımsızlık
Gastrit ve ülser dışında oruç esnasında en fazla reflü hastalığı olanlar sorun yaşıyor. İftarda ve sahurda fazla yenen yemek, sahurda yemekten hemen sonra yatmak, reflü ataklarını tetikleyebiliyor. Ayrıca uzun süren açlık sonrasında zamanla sindirim sisteminin hareketleri de azalıyor. Bu nedenle iftarda hızlı ve fazla yemek yemek, şişkinliğe, hazımsızlığa yol açabiliyor.

Önce mide tedavisi tamamlanmalı
Midesinde bu tür yakınmaları bulunanların, mutlaka Ramazan öncesinde tedavilerinin tamamlaması gerekiyor. Mide yakınmaları hafif boyutta olanlar, alınacak diyet ve ilaç gibi önlemlerle oruç tutulabiliyor. Kronik hastalığı, geçirilmiş ülseri veya mide kanaması bulunanlarsa Ramazan öncesinde doktorlarına başvurarak alınması gereken önlemler konusunda bilgi edinmeli. Gerekiyorsa bu süreci ilaç tedavisiyle desteklemelerinde fayda var. Ülser hastalığı, yeni geçirilmiş mide kanaması, mide kanseri, ciddi reflü veya çeşitli mide rahatsızlıkları nedeniyle beslenme güçlüğü yaşayanların oruç tutmaları, sağlık açısından sakıncalı.”

7 ÖZEL ÖNERi

Ramazan ayını sağlıklı bir sindirim sistemiyle geçirmek için alınması gereken önlemler:
1-Dengeli beslenmeye önem verilmeli, yeterli kalori, protein alımı ve özellikle sıcak yaz aylarında sıvı tüketimine dikkat edilmeli, hazmı kolay, mide asitini artırmayacak besinler yenmeli.
2-Kafeinli içecekler (kahve, kola gibi), fazla yağlı, tuzlu, baharatlı ve rafine karbonhidrat içeren gıdaları fazla tüketmemeye özen gösterilmeli. Yiyecekler, çok soğuk veya çok sıcak olmamalı.
3-İftarda yavaş, aralıklı yemek yenmeli, gıdalar iyi çiğnenmeli. Örneğin başlangıç yemeğinden sonra ana yemeğe geçmeden önce biraz ara vermek, hazım açısından yararlı.
4-Mutlaka sahura kalkılmalı. Ramazan’da ilaç alması gerekenler, mide ilaçlarını sahurdan önce almalı. Yemek yedikten hemen sonra yatılmamalı. Yatarken baş kısmının biraz yüksek olması, özellikle reflü yakınması olanlar için önemli.
5-Sahurda yenen yemeğin miktarı abartılmamalı çünkü fazla yemek yenmesi, sanılanın aksine uzun süren tokluğa neden olmuyor. Hatta yemek seçimi yanlış yapıldığında daha da çabuk acıkılıyor. Bu nedenle miktardan çok yenilen yiyeceklerin niteliği önemli.
6-Ağrı kesici ilaçlar, mide sorunlarını artıracağı için gelişi güzel alınmamalı.
7-Yaz günlerinde sıvı kaybını azaltmak için serin yerlerde bulunmaya dikkat edilmeli.

YARIN: DiYABET VE ORUÇ

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.