Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

TASARIM DEHALARI iSTANBUL’DA

Tasarım dünyasının dahilerinin ağırlanacağı iki günlük zirve ‘alldesign Tasarım Konferansları’, yarın ve cumartesi günü Hilton’da düzenlenecek. Dünyaca ünlü isimlerin katılacağı etkinliğin yıldız isimleriyle konuştuk

|


Farklı bakmak gerekir hayata, görünenin ardındakini anlamak için. Önce anlamak gerekir, anlatabilmek için. Avustralya’daki mağaraların duvarlarına çizilen soyut resimler işte böyle ortaya çıkmıştı on binlerce yıl önce. Tasarlamak, soyutlamak, görüneni yeniden çizmek, sanki genlerimizde var. Antik Yunan’da, pürüzsüz heykelleri yapan sanatçı da aynı genetik mirasa sahip; en yeni televizyon modelini çizen Uzakdoğulu endüstriyel tasarımcı da... Hepimizin içinde bir tasarımcı gizli. Elimiz kalem tutar tutmaz kağıda bir şeyler çizmemiz bu yüzden. Var olan yeteneği büyürken kaybetmemizse, sadece görünene takılıp kaldığımız için! İşte bu nedenle 2011’de ilki düzenlenen alldesign, ‘aklın gözüyle görmek’ mottosuyla çıktı yola. Hayatımız tasarım. Eğer öyle olmasaydı ne farkımız kalırdı ki birbirimizden?

Yeni bakış açıları kazanın
alldesign, iki gün boyunca İstanbul’da hayatımızı renklendirecek, yaşantılarımızda yeni tonlar arayacak. Ancak sadece renklerde ifade bulan yeni tonlar arayışı değil bu. Asıl amaç, İstanbul’u bölgenin tasarım merkezi olarak konumlandırmak. Avrasya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın yeni tasarım üssünün temellerini atmak... alldesign, tasarımı farklı bakış açısıyla ele alan bir organizasyon. Tasarımı fonksiyonel, üretilebilir, kullanılabilir ve hayatın her alanına nüfuz edebilir noktaya getirmeye odaklı bir etkinlik. Hedef, farklı sektörlerdeki endüstriyel tasarımlar için yeni perspektifler açmak. Bu buluşmadan yeni tasarımlar doğuyor.
İki gün boyunca tasarımcılarla pek çok sektörden üreticinin bir araya geldiği bu organizasyon, sadece yeni tasarımlara, yeni objelere hayat vermekle kalmıyor, gerek tasarım şirketlerine, gerekse üreticilere yeni iş olanakları sunuyor. Tasarım da, üreticiler de, ekonomi de kazanıyor. Ve tabii, potansiyel bir tasarım üssü olarak, İstanbul da!

“YARATICI iNSANA KiMSE ENGEL OLAMAZ”

George LoIsKonuşmam, son yayımlanan kitabım ‘Damn Good Advice’da değindiğim temel konuları kapsıyor. Kitabı yazmamdaki esas neden, genç öğrencilerin yaratıcılık konusuna dikkatini çekmekti. Türkçe baskısı da konferans tarihi için hazır olacak. Bana göre yaratıcılık, sorunların çözümünde kilit öneme sahip. Yaratıcı duruş, alışkanlıkları tartışmaya açar, değişimin olmazsa olmazıdır. Yaratıcı bir çalışma, mükemmeli hedefler, bir hizmet ya da ürünün ötesinde bir hedefe yönelir. Çarpıcı bir işin kökeni, ilk olarak zihinde değil, duygularda yatar. Yaratıcı bir ekip, zorluklara rağmen yaratıcı iş üretmeye devam eden, kalbinde yaratıcılığa yer veren ekiptir.
Ben, gerçek bir yaratıcının ona başarısız bir iş yaptırılamayacağına karar vermesi ve bilmesi gerektiğini öğretiyorum. İş hayatında bazı cahillerle sıkça karşılıyoruz. Elinizde doğru şeyler varsa onlar sizin mutluluğun peşinden gitmenize engel olamaz, gerçek yeteneğinizi göstermenize engel olamaz, hayattaki amaçlarınızı yerine getirmekten alıkoyamazlar!

KiMDiR?
ABD’nin gelmiş geçmiş en başarılı reklamcılarından biri olarak tanınıyor. ‘Esquire’ dergisi için yaptığı 92 kapak tasarımıyla 60’lı yıllara damgasını vuran Lois, Andy Warhol, Muhammed Ali ve Richard Nixon’ı tartışma yaratacak şekilde kapağa taşıdı. ‘Mad Men’ dizisine ilham verdiği iddia edilen ve tasarımları MOMA’da sergilenen ikonik reklamcı, sanat yönetmeni, yazar ve tasarımcı George Lois, Amerika Reklamcılık Federasyonu onur listesinde yer alıyor.
Aralarında Robert Kennedy’nin de yer aldığı dört Amerikan senatörü de müşterileri arasında. Xerox, ESPN, MTV, VH1, Tommy Hilfiger ve USA Today gibi markaların kampanyalarına imza atan Lois, 20’nci yüzyıla damgasını vuran fikirlerini alldesign İstanbul’da paylaşacak.

“KALPLERE DOKUNUN”

Stefan SagmeIsterGrafik tasarımda Sagmeister markası olarak yaptığımız işlerde tüketicinin kalbine dokunmaya çalışıyoruz. Bunu her zaman başaramasak da hedefimiz, işin daha duygusal ve insancıl olmasını sağlıyor. alldesign’da bir tasarımcı olarak mutluluğu yakalamanın yollarından, tasarım ve mutluluk arasındaki ilişkiden bahsedeceğim. Yaptığım işlerin bir mesajı olması ve harekete geçirmesi, tasarımın ulaştığı kitleye mutluluk aşılaması için kullandığım taktikler hakkında konuşacağım. Son yıllarda yaptığım pek çok işi de katılımcılarla paylaşacağım. Türkiye’ye daha önce de birkaç kez gelmiştim. Lokum yemeyi dört gözle bekliyorum.

KiMDiR?
Rolling Stones, David Byrne, Lou Reed gibi isimlere yaptığı albüm kapaklarıyla efsaneleşen, grafik tasarımın rock starı olarak gösterilen, iki Grammy ödüllü Stefan Sagmeister, tasarımlar-ındaki anarşiyi izleyicilerle paylaşacak.

YILDIZ IŞILTISI iÇiN TÜYOLAR

Tina EarnshawBahar için makyaj öngörülerim çok heyecan verici. Eski Hollywood ihtişamına geri döndük. Artık insanlar giyimlerine, makyajlarına çok daha fazla özen gösteriyor. Renkli nemlendiriciler yerine cildi daha pürüzsüz gösteren iyi
bir fondöten kullanma alışkanlığı geri geldi. Fondöten alırken en dikkat edilmesi gereken nokta, cilde uyumlu rengi seçmek. Bu muhteşem görünmenin temelini oluşturuyor. Kahverengi ve bronz renkleri karıştırarak yapılan gölgeli, ‘smudgy’ gözler ve eyeliner’lar bu baharın trendi olacak. ‘Smudgy’ olarak adlandırılan bu makyaj tarzında far, göz çevresine derinlemesine yayılıyor. Burada kilit nokta, kusursuz bir göz makyajı yapmak için doğru fırçalara sahip olmak ve onları kombinlemek. Sırf gözler için en az üç fırça kullanımı öneriyorum. Yanaklarda elmacık kemiklerine sıcak bir kırmızılık vermenin en güzel yolu, fondötenden sonra krem allık uygulamak. Makyajınızı tamamladıktan sonra pudra allık da uygulayabilirsiniz. Bu bahar dudaklarda Hollywood kırmızısı göreceğiz. Ayrıca genç kızlar için de dumanlı ‘smoky’ göz makyajı ve rujsuz dudakların birlikte kullanımı oldukça popüler. Konuşmamda başka tüyolar da vereceğim.

KiMDiR?
Nicole Kidman, Cate Blanchett, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow gibi isimlerin ikon makyaj tasarımcısı olarak tanındı. ‘Italian Job‘, ‘Spiderman‘, ‘Mamma Mia‘, ‘Sliding Doors‘, ‘Marley&Me‘, ‘Talented Mr. Ripley‘ gibi sayısız Hollywood filminin makyaj tasarımını yapan Earnshow, ‘Titanic‘ filmindeki performansıyla Oscar ve Bafta Ödülleri’ne aday oldu. Ünlü yıldız Nicole Kidman, İstanbul’a gelebilmesi için aynı tarihlere denk gelen yeni filmi ‘The Railway Man’in çekimlerine iki gün ara verdi.

“ŞÖHRETiN SIRRI iŞiNi CiDDiYE ALMAK”

Es DevlinBugüne kadar karşıma çıkan en zorlu proje, 2012 Londra Olimpiyatları’nın kapanış seremonisiydi. Üst düzey bir işti, ancak sanatsal vizyonun bazı alanlarının kararı ve kontrolü benim elimde değildi. Lady Gaga, Kanye West, Jay Z ve Rihanna gibi pek çok ünlüyle çalışma fırsatı buldum. Açıkçası hepsi inanılmaz çalışkan ve işlerini ciddiyet ve profesyonellikle yapan kişiler. Tasarımla ilgili de çok bilgililer ve müziklerinin ihtiyaç duyduğu ortamla ilgili güçlü içgüdüleri var.

KiMDiR?
Lenny Kravitz, Muse, Pet Shop Boys, Take That ve Mika gibi ünlü şarkıcı ve grupların kostüm ve konser sahnelerinin tasarımcısı Es Devlin, ‘Tepe Boşluğu’ başlığındaki konuşmasıyla yaratım sürecini ve çalışmalarının perde arkasını paylaşacak.

Biletler: www.ticketturk.com
Ayrıntılı bilgi: www.alldesignistanbul.com

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.