Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

Tosun Paşa filmi konusu ve oyuncu kadrosu! Tosun Paşa filmi nerede kaç yılında çekildi?

Tosun Paşa filmi bu akşam Show TV ekranında izleyici ile buluşmaya hazırlanıyor. Kemal Sunal, Şener Şen, Müjde Ar gibi birçok başarılı ismin yer aldığı Tosun Paşa filminde Tellioğlulları ve Seferoğulları arasında Yeşil Vadi için kıyasıya bir mücadele yaşanır. İşte Tosun Paşa filmi konusu ve oyuncu kadrosu...

|

Tosun Paşa filmi konusu ve oyuncu kadrosu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Yeşilçam'ın sevilen filmleri arasında yer alan Tosun Paşa filmi bu akşam Show TV ekranında izleyici ile buluşacak. Başrollerinde Kemal Sunal, Müjde Ar, Şener Şen gibi usta isimlerin yer aldığı film hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde....

Tosun Paşa, yönetmenliğini Kartal Tibet'in yaptığı, senaryosunu Yavuz Turgul'un kaleme aldığı ve yapımcılığını Ertem Eğilmez ile Nahit Ataman'ın üstlendiği 1976 yapımı komedi türündeki Türk sinema filmidir. Filmin hikâyesi, Nâzım Hikmet'in 1939'da kaleme aldığı aynı adlı senaryosundan uyarlandı. Filmin başrollerinde Kemal Sunal, Şener Şen, Müjde Ar, Adile Naşit ve Ayşen Gruda yer almaktadır. Kemal Sunal'ın canlandırdığı Tosun Paşa karakteri için, dönemin Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın oğlu Ahmed Tosun Paşa'dan esinlenilmiştir.

TOSUN PAŞA FİLMİ KONUSU

Filmin olay örgüsü, 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Mısır Eyaleti'nde geçmektedir. Tellioğulları ve Seferoğulları adlı aileler, İskenderiye'nin en değerli yeri olan Yeşil Vadi için birbirleriyle kıyasıya bir mücadeleye girerler. Vadinin kime ait olduğuna devlet görevlileri de karar veremezler. Tellioğlu ve Seferoğlu aileleri de bunun üzerine, Yeşil Vadi'yi ele geçirmek için İskenderiye'nin en büyük devlet memuru olan Daver Bey (Mete Sezer)'in kızı Leyla'yı (Müjde Ar) almak için kıyasıya bir mücadeleye girerler. Daver Bey, Leyla'yı Seferoğulları'na vermeye karar verir. Bu durumda Tellioğulları daha büyük bir torpil için evin uşağı olan Şaban'ı (Kemal Sunal) Kahire Sarayı'nın en hatırı sayılır ve en heybetli paşası olan Tosun Paşa olarak tanıtırlar. Tosun Paşa kılığındaki Şaban, Tellioğlu ailesinin en büyük oğlu Lütfü'nün (Şener Şen) yakın arkadaşı gibi davranıp, Yeşil Vadi ve Leyla'yı Tellioğulları'na kazandıracağına, Leyla'ya kendisi âşık olur ve her şeyi eline yüzüne bulaştırır.

Sonuçta işler Arap saçına döner ve en sonunda hakiki Tosun Paşa, Kahire Sarayı'ndan çıkar, gelir. Gerçek Tosun Paşa (Oktar Durukan), Yeşil Vadi'ye el koyar ve Daver Bey'in kızını da alır. Neticede bu olaydan ötürü kellelerini bile zor kurtaran Tellioğulları, hayatta kaldıklarına dahi şükreder bir hâle gelirler. Herkesin gözünde suçlu Şaban olur. Halbuki Lütfü kendi kazdığı kuyuya düşmüş, esas Tosun Paşa'nın varlığını bir an için unutmuştur.

TOSUN PAŞA OYUNCU KADROSU

TELLİOĞLULLARI

Akil Öztuna - Akil

Kemal Sunal - Şaban/Sahte Tosun Paşa

Müjde Ar - Leyla

Mete Sezer - Daver Bey

Oktar Durukan - İbrahim Paşa/Hakiki Tosun Paşa

Bilge Zobu - Merasim Kıtası Kumandanı

Yasemin Esmergül - Dadı

Hayri Esen - Defterdar Bey

Celal Yonat - Çığırtkan

Ali Demir - Tellioğlulları'nın kaçırdığı Adam

Şener Şen - Lütfü

Adile Naşit - Adile

Tuncay Gürel - Bekir

Ayşen Gruda - Zekiye

Engin Orbey - Vehbi

Oya Aydonat - Emine

Zihni Göktay - Ruhi

Filiz Toprak - Fatma

İhsan Bilsev - Mülayim

Günfer Feray - Hatice

SEFEROĞLULLARI

Sıtkı Akçatepe - Sıtkı

Cevdet Arıkan - Suphi

Hikmet Gül - Rukiye

Ata Saka - Kasım

Ayten Erman -

Akif Kılman -

Nevin Güler -

Tevfik Şen -

Suna Yıldızoğlu -

Sıdıka Duruer

TOSUN PAŞA FİLMİ NEREDE ÇEKİLDİ?

Tellioğulları ailesinin ikâmet ettiği konut olarak Yeşilköy semtindeki Simenoğlu Köşkü kullanıldı. Filmin çöl sahneleri İstanbul’un Arnavutköy ilçesinin Ağaçlı Köyü'nde çekilirken, İskenderiye Beyi Daver Bey’in köşk sahnelerinde dış mekan olarak Emirgân'daki Sarı Köşk, iç mekan sahneleri için ise Sarıyer’de bulunan Said Halim Paşa Yalısı seçildi.

Tellioğulları'nın reisi olan Akil karakterini oynayan Akil Öztuna, filmin çekimlerinin devam ettiği Kemerburgaz'da deveden düşerek iç kanama geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. Filmin başlarında görünen Akil Öztuna, sonraki devam çekimlerine katılamadı ve sonraki sahnelerde gözükmedi. 18 Kasım 1976'da, film gösterime girmeden 71 yaşında hastanede hayatını kaybetti.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.