Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

TÜRKiYE’NiN KALP HARiTASI

Geçen ay Philips tarafından yapılan “Türkiye’de Kalp ve Damar Sağlığı Kardiyologlar Araştırması Raporu”nun sonuçları açıklandı.

|

Rapora göre, doktorlar ve şoförler kalp hastalıkları açısından en riskli meslekler grubunda ilk iki sırayı paylaşıyor.

Kardiyologların iş hayatının kalp sağlığı üzerindeki etkilerine ve kardiyovasküler bozuklukları olan hastalarına yönelik değerlendirmelerinin tespit edilmesine amaçlaya araştırma, Türk insanın sağlık haritasının çıkarılması açısından önem taşıyor. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanmada; sigara kullanımı, obezite, stres, genetik faktörler, hareketsizlik, yüksek kolestrol ve tansiyon gibi risk faktörleri rol alıyor. Aşağıdaki oranlar, risk faktörlerinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

Kalp krizi geçirenlerin yüzde 60’ı sigara içiyor

Kalp hastalarının ortak özellikleri arasında hareketsizlik dikkat çekiyor. Araştırmanın verilerine göre, kalp hastalarının yüzde 60’ı düzenli sigara kullanırken, yüzde 53’ünün ailesinde genetik olarak kalp hastalığı bulunuyor. Çalışma, kalp hastalarının yüzde 52’sinin obez olduğunu da gösteriyor. Düzenli egzersiz ve hareketlilik, hastaların yüzde 86’sının hayatında yeterli düzeyde bulunmuyor. Hastalar hiçbir şekilde tam anlamıyla yeterli düzeyde egzersiz yapmazken, sadece yüzde 4’ü biraz yeterli düzeyde egzersizi hayatına adapte ediyor.

EN RiSKLi GRUPLAR

Doktorlar: Yüzde 56

Şoförler: Yüzde 50

Pilotlar: Yüzde 36

Yöneticiler: Yüzde 30

Sporcular: Yüzde 28

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.