Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

Yağmur Tanrısevsin, AKM'nin tarihine ismini yazdırdı

Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunu olan oyuncu Yağmur Tanrısevsin'in, 29 Ekim 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yeniden açılan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) bazı seramiklerini yaptığı öğrenildi.

|

AKM'nin yerine yeni bir bina yapılması için yaklaşık 10 yıl sanatsal faaliyetlere kapalı tutulan binanın yıkım çalışmalarına 13 Şubat 2018'de başlanmış, 30 Mayıs'ta yıkım tamamlanmıştı. 10 Şubat 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı temel atma töreniyle yeni kompleksin yapımına başlanmıştı.

1969 yılında inşa edilen AKM'yi tasarlayan Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu, yeni binanın mimarı olmuşu. Yeni AKM, cumhuriyetin 98'inci yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Sinan Operası performansıyla açılmışı. Vatandaşlar AKM açılışını ve konuşmalarını, Taksim Meydanı'na kurulan barkovizyondan izlemişti.

YENİLENEN AKM HAKKINDA
Önceki AKM binası 52 bin metrekare alana sahipken yeni binanın alanı 95 bin metrekare. AKM bünyesinde 2 bin 40 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, galeri, çok amaçlı salon, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, müzik kayıt stüdyosu, bir bilgi merkezi olarak kurgulanan ve müzik, sanat, mimari, tasarım gibi ihtisas başlıklarına odaklanan kütüphane, Yeşilçam Sineması ve tasarım dükkânı bulunuyor.

AKM'nin en öne çıkan unsuru Taksim Meydanı'na bakan, özel olarak tasarlanarak üretilen 15 bin seramik parçasıyla kaplı dev bir küre olan opera salonu. Opera salonu fiziksel, teknik ve mimari analizler sonucunda, en iyi doğal akustiği elde edebilmek için at nalı biçimli tasarlanarak yapıldı. Yüksek kalitede ses niteliği ve reverberasyon süresi olarak dünyadaki nitelikli opera salonlarının sahip olduğu standartlarda inşa edildi.

SEKİZ AY ÇALIŞTI, 20 BİN SERAMİK KULLANDI
Yağmur Tanrısevsin'in, 29 Ekim 2021 tarihinde açılan yeni AKM'deki bazı seramikleri yaptığı ortaya çıktı. Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nden mezun olan ünlü oyuncunun, projede IMECE Sanat Galerisi Kurucusu Mina Gürsel'le çalıştığı öğrenildi.

Tanrısevsin, AKM'nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun torunu Gürsel Hanım'la sekiz ay boyunca çalışarak, seramikleri yaptı. Seramiklerde eski AKM'nin mimarasinden esinlenen ikili, çalışmalarda 20 bine yakın seramik kullandı.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.