Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

YENİDOĞANLARDA UYKU DÜZENİ

İlk altı ay, bebeklerin uyku düzenini oluşturmak açısından zor geçer. Yorulan ve uykusuz kalan anne, ruhsal sorunlarla başa çıkmak zorunda kalabilir

|

Amerikan Hastanesi'nden Pedagog Güzide Soyak, konuyla ilgili anne adaylarının hayatlarını kolaylaştıracak ipuçları verdi.
Uyku, sadece bebeklerin büyümesi ve gelişmesi için değil, annelerin dinlenmesi için de gereklidir. İlk dönemlerde yeterli uykuyu almak zorlaşır çünkü acıkan bebek sık sık uyanır. Bebekler, zaman kavramları olmadığı için gece-gündüz ayırımını ya da iki uyanma arasındaki süreyi bilemezler. Zaman ve uyku kavramlarını öğrenmeleri bazen aylar alabilir.

Rutin oluşturun
Beslenme düzenlerinin oluşmasıyla uyku saatleri de iyileşir. Masaj teknikleri, rahatlamalarına ve uykuya geçiş sürecinin kolaylaşmasına yardımcı olacaktır. Uzun ve düzenli bir gece uykusu oluşturmak çok da kolay değildir. Ev içerisindeki uyaranları azaltmak, banyo yaptırmak, pijama giydirmek gibi rutinler yaratmak, dokunarak varlığınızı hissettirmek uykuya dalmasına yardımcı olur.
İkiz bebeklerin özellikle ilk aylarda aynı beşiği paylaşmaları, anne karnındaki pozisyonlarına benzer bir durum oluşturduğu için tavsiye edilir. 3-6 ay arasında aynı beşikte yatmaları uyku düzenleri için destek sağlayacaktır. Birbirlerine dokunmak onları rahatlatacaktır. Anne ve babanın yatağına paralel konan bebek yatakları, beslenmeleri ve uyutulmalarıyla ilgili pratik bir yöntemdir. Özellikle uykuya zor dalan anneler bu yöntemi kullanabilir.

Anneye destek
Uykusuzluk çeken annenin zamanla ruhsal sıkıntıları artacaktır. Lohusalığın getir- diği sıkıntılar ilk aylarda daha yoğun yaşanır. Uykusuz, asabi ve sıkıntılı annelerin bebekleriyle ilişkileri de zarar görür. Böyle zamanlarda babaların annelere destekleri büyük önem taşır. Anne, bebeklerin uykuları düzene girene kadar mutlaka destek almalıdır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.