Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

YÜZDE 35’iMiZ KALBiNi DiNLEMiYOR

Türkiye’de kalp-damar hastalıkları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilen bir araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Bunlardan en ilginci, Türk halkının yüzde 35’inin potansiyel kalp hastası olduğunu bilmemesi

|

Hazırlayan: Tülin Açıkbaş

Philips’in, kalp sağlığı üzerine Türkiye genelinde yaptığı yeni araştırmayla ‘Türkiye’nin kalp haritası’ çizildi. Araştırma, yedi coğrafi bölgede; İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Kayseri, Samsun, Malatya, Balıkesir, Trabzon ve Erzurum olmak üzere 12 şehirde yapıldı. Philips Sağlık Türkiye Ticaret Direktörü Esen Tümer, konunun uzmanlarıyla, geçen hafta gerçekleştirilen bir toplantıda araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, Türk halkının kalp-damar hastalıkları hakkında bilinç düzeyiyle sağlıklı yaşam ve doğru beslenme konusunda sergilediği tutumu ortaya koyuyor.
Toplantıya katılan İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Fetin Rüştü Yıldız, son yıllarda özellikle tütünle ve obeziteyle mücadelede ciddi bir farkındalık oluştuğunu belirterek, “Türkiye geneline baktığımızda yaşanan tüm hastalıkların yüzde 20’sinin kalp hastalıklarıyla ilgili olduğunu görüyoruz. Araştırmalara göre, Sağlık Bakanlığı kadrolarında kardiyolog sayısında 2007 yılından bugüne yüzde 27’lik bir artış var. Polikliniklerdeyse kardiyoloji ve kalp cerrahisi alanındaki hasta sayısında dört yıllık bir sürede neredeyse iki katı artış görüyoruz. Kalp hastalıklarıyla ilgili farkındalığımız yüksek fakat bu hastalıklara sebep olan alt unsurlarla ilgili farkındalığımız az. Özellikle son yıllarda bakanlığımızın geliştirdiği kalp hastalıklarına zemin oluşturan unsurlarla yapılan mücadelenin bir devlet politikası haline gelirse başarılı olacağına inanıyorum. Bunun yanı sıra her şeye ilk başta kendimizle başlamamız gerekiyor. Önce kendimizi değiştirmeliyiz” diyor.

RAKAMLARLA ARAŞTIRMA SONUÇLARI

* Toplumun yaklaşık yüzde 35’i potansiyel kalp hastası.
* Nüfusun yüzde 5’lik kesimi, kalp krizi deneyimi olan insanlardan oluşuyor.
* Toplumun yüzde 22’si birinci dereceden bir akrabasını kalp krizi nedeniyle yitirmiş.
* Kadınlar kalp hastalıkları konusunda erkeklerden daha duyarlı davranıyor. Kadınların yüzde 47’si kalp-damar sağlığını korumak için kontrole giderken, bu rakam erkeklerde yüzde 38’e kadar düşüyor.
* Toplumun yüzde 26’sının kalp krizi belirtileri konusunda hiçbir fikri yok.
* Toplumun yüzde 29’u düzenli olarak sigara kullanıyor.

İşte Türk halkının kalp-damar hastalıkları konusundaki farkındalığı ve bilgi düzeyi:

Soru: Sizce kalp hastalıklarına en çok neden olan etkenler, risk faktörleri neler?

Soru: Ailenizde kronik kalp hastası veya kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren bir akrabanızın olması durumunda potansiyel kalp hastası olduğunuzu biliyor musunuz?

Soru: Kalp krizinin belirtileri neler?

Soru: Yaşınızdan bağımsız olarak kalbinizin de bir yaşı olduğunu duydunuz mu?

Soru: Kalp yaşınızın kaç olduğunu biliyor musunuz?

YARIN: RiSK FAKTÖRLERiNi NE KADAR BiLiYORUZ?

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.